grafkosten

Wat zijn grafkosten bij een uitvaart?

Grafkosten zijn de kosten die je betaalt voor het graf op een gemeentelijke begraafplaats. De grafkosten zijn per gemeente verschillend. En kunnen erg variëren, van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s. De grafkosten is een belangrijk onderdeel van je uitvaart en dus ook van je uitvaartverzekering. Het is dan ook slim om na te denken in welke gemeente je begraven wilt worden. Zo kun je de grafkosten van die gemeente meenemen in je uitvaartkosten.

Grafkosten per gemeente

Waarom zijn de grafkosten eigenlijk verschillend per gemeente? Elke gemeente bepaald per jaar de grafkosten die zij rekenen. Waar de verschillen in kosten nou precies inzitten is niet duidelijk. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeenten voor een enkel graf voor 20 jaar is in 2014 ruim € 6500,-. Wil je weten wat de grafkosten van jouw gemeente is? Neem dan contact op met je gemeente, zij kunnen je dit precies vertellen. Zo kun je voorkomen dat je verzekerd bedrag voor je uitvaartverzekering niet te hoog of te laag is.

Grafkosten en uitvaartverzekering

Veel mensen sluiten een uitvaartverzekering af met het idee nu goed verzekerd te zijn voor hun uitvaart. Als je van te voren na gaat wat de verschillende onderdelen van je uitvaart ongeveer kosten, kun je een inschatting maken. Alleen stijgen veel kosten gedurende de jaren. Zo passen gemeentes de grafkosten geregeld aan. Het is dan ook slim om af en toe te controleren of het verzekerde bedrag nog wel toereikend is.

Sparen voor je uitvaart

Het is niet altijd slim om een uitvaartverzekering af te sluiten. Heb je voldoende spaargeld? Dan kun je er ook voor kiezen om dit apart te zetten op een spaarrekening voor jouw uitvaart. Maar heb je niet zoveel geld achter de hand dan is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo voorkom je dat je nabestaanden naast het verlies van een dierbare ook nog met de financiële last van je uitvaart te maken krijgen. Wil je weten wat je totale uitvaart ongeveer gaat kosten? Bereken dit dan gemakkelijk via onze kosten calculator.

Independer vergelijkt geen uitvaartverzekeringen meer

Door wijzigingen in regelgeving kun je sinds juli 2015 bij Independer helaas geen uitvaartverzekeringen meer vergelijken. Lees meer over de achtergrond van dit besluit.