kapitaal

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, die in twee hoofdgroepen onder te verdelen zijn: de natura uitvaartverzekering en de kapitaal uitvaartverzekeringen. Daarnaast zijn er nog varianten zoals de natura sommen verzekering en de combinatie uitvaartverzekering. Welke vorm uitvaartverzekering voor jou het meest geschikt is, hangt af van je wensen. Elke vorm uitvaartverzekering heeft weer andere voor en nadelen. Het grootste verschil tussen de verzekeringen zit in de manier waarop er wordt uitgekeerd (in geld of in diensten) en hoe vrij je bent in je keuzes. 

Graag leggen we je hieronder uit wat de kapitaal uitvaartverzekering inhoudt. Bij deze vorm uitvaartverzekering (ook wel geld uitvaartverzekering genoemd) keert de verzekeraar een geldbedrag uit aan je nabestaanden waarmee de uitvaart verzorgd moet worden.

Kenmerken van een kapitaal uitvaartverzekering

  • Nabestaanden hebben volledige vrijheid over het te besteden bedrag. Dit bedrag hoeft niet verplicht te worden besteed aan de uitvaart. Er is dus ook vrijheid in keuze over hoe de uitvaart wordt ingericht.
  • Er is volledige vrijheid over de keuze van een uitvaartverzorger. 
  • De hoogte van het verzekerd bedrag kan vooraf bepaald worden. Zo kunt u dus voor een sobere of uitgebreide uitvaart kiezen.
  • De nabestaanden moeten bij het regelen van de uitvaart zelfstandig een uitvaartverzorger inschakelen en alles in overleg met hem/haar invullen. 
  • In sommige gevallen kan het voorkomen dat de hoogte van het uitgekeerde bedrag op het moment van overlijden niet voldoende blijkt te zijn om de wensen in te vullen. De nabestaanden zullen dan bij moeten betalen. Zeker bij lang geleden afgesloten, niet ge├»ndexeerde uitvaartverzekeringen kan dit het geval zijn.