natura sommenverzekering

Wat is een natura sommenverzekering?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, die in twee hoofdgroepen onder te verdelen zijn: de natura uitvaartverzekering en de kapitaal uitvaartverzekering. Daarnaast zijn er nog varianten zoals de natura sommen verzekering en de combinatie uitvaartverzekering. Welke vorm uitvaartverzekering voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw wensen. Elke vorm uitvaartverzekering heeft weer andere voor en nadelen. Het grootste verschil tussen de verzekeringen zit in de manier waarop er wordt uitgekeerd (in geld of in diensten) en hoe vrij je bent in jouw keuzes. 

Graag leggen we je uit wat de natura sommenverzekering inhoudt. Bij deze vorm verzeker je een bedrag dat is bedoeld voor de uitvaart. De kosten van de uitvaart kunnen vervolgens gedeclareerd worden bij de uitvaartverzekeraar. Je hebt dus volledige vrijheid over de invulling van de uitvaart. Een natura sommenverzekering is bedoeld voor mensen die niet vast willen zitten aan de pakketten van verzekeraars, maar wel de zekerheid willen hebben dat de nabestaanden het geld ook echt besteden aan de uitvaart. Belangrijk is wel dat door inflatie de kosten van de uitvaart steeds hoger worden, terwijl jouw verzekerde bedrag niet hoger wordt. Het is daarom goed om iedere 2 tot 5 jaar te bekijken of het verzekerde bedrag nog volstaat.

Kenmerken van een natura sommenverzekering

  • Nabestaanden zijn verplicht de gelden te gebruiken voor de uitvaart en kunnen dit niet aan andere zaken uitgeven.
  • Nabestaanden hebben volledige keuze vrijheid hoe de uitvaart wordt ingericht.
  • Er is volledige vrijheid over de keuze van een uitvaartverzorger
  • De verzekerde kan de hoogte van het verzekerd bedrag vooraf zelf bepalen. Zo kan die voor een sobere of uitgebreide uitvaart kiezen. 
  • De nabestaanden moeten zelfstandig een uitvaartverzorger inschakelen en alles in overleg met hem/haar invullen. 
  • In sommige gevallen kan het voorkomen dat de hoogte van het uitgekeerde bedrag van de uitvaartverzekering op het moment van overlijden niet voldoende blijkt te zijn om de wensen in te vullen. De nabestaanden zullen dan bij moeten betalen. Zeker bij lang geleden, niet ge├»ndexeerde, afgesloten uitvaartverzekeringen kan dit het geval zijn.