natura

Wat is een natura uitvaartverzekering?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, die in twee hoofdgroepen onder te verdelen zijn: de natura uitvaartverzekering en de kapitaal uitvaartverzekering. Daarnaast zijn er nog varianten zoals de natura sommen verzekering en de combinatie uitvaartverzekering. Welke vorm uitvaartverzekering voor jou het meest geschikt is, hangt af van je wensen. Elke vorm uitvaartverzekering heeft weer andere voor- en nadelen. Het grootste verschil tussen de verzekeringen zit in de manier waarop er wordt uitgekeerd (in geld of in diensten) en hoe vrij je bent in je keuzes. 

Graag leggen we hieronder uit wat de natura uitvaartverzekering inhoudt. Bij deze vorm uitvaartverzekering worden er een aantal standaard diensten verzekerd, zoals het werk van de uitvaartverzorger, de kist, het rouwdrukwerk en de auto's. Het verzorgen van de uitvaart wordt uit handen van de nabestaanden genomen.

Kenmerken van een natura uitvaartverzekering

  • De uitvaart wordt precies zo geregeld als in de polis genoemd staat. Nabestaanden hoeven geen extra kosten te betalen, maar als nabestaanden andere wensen hebben, zal wel snel bijbetaald moeten worden.
  • Nabestaanden zijn minder druk met het invullen van de uitvaart, het merendeel van het werk wordt hun direct uit handen genomen.
  • Omdat het een pakketverzekering is kan er in principe alleen worden gekozen voor aangesloten uitvaartverzorgers. Wil je toch door een andere partij de uitvaart laten verzorgen, dan wordt er een bedrag uitgekeerd. Hiervan kunnen de gekozen diensten over het algemeen niet volledig betaald worden. 
  • De nabestaanden zitten meestal vast aan alle diensten die onderdeel zijn van het gekozen pakket, zelfs wanneer men van deze diensten geen gebruik wil maken. Er zal dan ook geen geld worden uitgekeerd.