Inboedelverzekering

Gaat je kind op kamers? Dan zijn alle spullen in die kamer niet verzekerd via je inboedelverzekering. En de waarde van een studentenkamer kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Denk maar aan een bed, bank, tv, laptop, tablet, telefoon, de eerste uitzet en een laminaatvloer. Om deze spullen te verzekeren tegen brand, diefstal, storm en waterschade moet je kind een eigen inboedelverzekering afsluiten. Vanaf een paar euro per maand zijn de spullen van je kind al verzekerd. 

Zorgverzekering 18 jaar

Je kind betaalde tot 18 jaar geen premie voor de zorgverzekering en ook geen eigen risico. Vanaf 18 jaar moet je kind zelf premie betalen en gelden dezelfde voorwaarden als voor alle volwassenen in Nederland. Vanaf 18 jaar geldt dus bij je zorgverzekering ook het verplichte eigen risico. Veel mensen kiezen voor gemak en verzekeren hun zoon of dochter bij de zorgverzekeraar waar hij of zij al verzekerd was. Sommige 18-jarigen krijgen misschien zelfs wel hetzelfde pakket als hun ouders. Maar dat is vaak niet zo voordelig. Jongeren kunnen namelijk vaak een mooie korting krijgen op hun zorgverzekering. Kijk hierbij ook naar de aanvullende verzekeringen en welke dekking het beste past in jouw situatie. 

Let op: na je 18e verjaardag heb je een maand de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Vergeet ook niet om zorgtoeslag aan te vragen. 

Besparen door overstappen

Independer heeft onderzocht wat 18-jarigen die hun eigen zorgverzekering hebben uitgekozen gemiddeld betalen. En dat vergeleken met wat hun ouders gemiddeld betalen. Het verschil daartussen is gemiddeld 318 euro. Als deze 18-jarigen niets hadden gedaan en dus meeverzekerd zouden zijn gebleven op de polis van hun ouders, dan zouden ze gemiddeld 318 euro meer betaald hebben. Mooie besparing dus.

Autoverzekering

Heeft je kind net een rijbewijs? Dan ben je als ouders vaak de auto kwijt. Maar wanneer is je kind nu wel of niet verzekerd? Als je kind af en toe in je auto rijdt, is hij of zij verzekerd via jouw autoverzekering. Maar als je kind heel vaak in je auto rijdt, is dit een ander verhaal. Dit moet je melden bij de verzekeraar. Je krijgt dan een nieuw, duurder, premievoorstel. Je kunt dan het best opnieuw een vergelijking voor je autoverzekering maken. Koopt je kind zelf een auto? Dan is het niet verstandig om deze autoverzekering op jouw naam te zetten. Als je een ongeluk krijgt en de verzekeraar komt erachter, loop je het risico dat de schade niet is gedekt. 

Reisverzekering 18 jaar

Als je kind eenmaal op kamers gaat wonen, zal je kind ook vaker zelfstandig op vakantie gaan. Of misschien was dit al het geval. Sommige doorlopende reisverzekeringen verzekeren je kind mee als hij of zij zelfstandig op vakantie gaat. Er zijn ook reisverzekeraars die kinderen meeverzekeren op de polis van de ouders als ze voor hun studie uitwonend zijn. De regels zijn per verzekeraar verschillend en ook hanteren ze vaak een maximum leeftijd. Vraag dus altijd de voorwaarden na bij je verzekeraar. 

Annuleringsverzekering

Als je kind voor het eerst op zichzelf gaat wonen, heeft hij of zij het niet altijd even breed. Soms kan een leuke vakantie helaas niet doorgaan of moet een vakantie geannuleerd worden omdat je kind of een familielid ernstig ziek is. Het is zonde als dit veel geld kost. Daarom sluit je een annuleringsverzekering af. Heb jij als ouder een annuleringsverzekering? Dan is je kind niet altijd meeverzekerd. De regels zijn per verzekeraar verschillend en ook hanteren ze vaak een maximum leeftijd. Vraag dus altijd de voorwaarden na bij je verzekeraar. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Heb je als ouder een aansprakelijkheidsverzekering? Dan vallen je kinderen hieronder op het moment dat ze thuis wonen of als ze voor studie op kamers wonen. Heb je als ouders geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan kan dit voor je kind wel verstandig zijn om te hebben. Tijdens een studie is je kind vaak weinig thuis en veel onderweg. Met een aansprakelijkheidsverzekering is je kind verzekerd voor schade die hij of zij aan anderen toebrengt. Bijvoorbeeld als er op een feestje iets kapot gaat of als een medestudent tijdens het sporten door je zoon of dochter onbedoeld gewond raakt, en een tijdje moet stoppen met zijn studie. Soms is de schade zo groot, dat je kind deze (vooral in zijn studiejaren) zelf niet kan betalen. 

Rechtsbijstandverzekering

Als je kind op kamers gaat, dan kan het gebeuren dat de huisbaas de huur extreem verhoogt. Of misschien ontstaat er een ander verschil over de huur.  In dit soort gevallen kun je gebruikmaken van een rechtsbijstandverzekering. Je krijgt juridische hulp bij het oplossen van het probleem. Maar ook problemen in het verkeer of op je werk kunnen onder de rechtsbijstandverzekering vallen. Als je kind uit huis gaat om te studeren, blijft hij of zij meeverzekerd op jouw rechtsbijstandverzekering.

Uitvaartverzekering

Als je kind 18 jaar wordt, kan hij of zij een eigen uitvaartverzekering afsluiten. Hoe jonger je bent bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, hoe lager de maandelijkse premie is. Heb je je kind al meeverzekerd op een uitvaartpolis? Bekijk dan of je de uitvaartpolis voor je kind tegen een gunstige premie en voorwaarden op zijn of haar eigen naam kan zetten. 

Spaarrekening

Heeft je kind een bestaande kinderspaarrekening? Dan wordt deze vanaf 18 jaar meestal omgezet in een ‘volwassen’ spaarrekening. Je kind mag vanaf 18 jaar zelf spaarrekening(en) openen. Is je kind van plan om binnenkort op zichzelf te gaan wonen? Dan is het verstandig te gaan sparen en een spaarrekening te openen. Maar deze spaarrekening kan je kind ook gebruiken voor het maken van een verre reis of studie. En niet geheel onbelangrijk; op een spaarrekening ontvang je rente over het bedrag op de rekening.