Dekking woonverzekering

Inbraakverzekering

Een inbraakverzekering is een onderdeel van je woonverzekering. Het vergoed schades die zijn ontstaan door inbraak.

Brandverzekering

Een brandverzekering is onderdeel van je woonverzekering. Deze dekking vergoed schades aan je huis die ontstaan zijn door brand. In de meeste gevallen is gevolgschade ook vergoed.

Allrisk verzekeren

Als je een woonverzekering afsluit kun je kiezen voor een allrisk verzekering. Hiermee ben je onder andere verzekerd voor schade aan je woning die door eigen schuld is ontstaan.

Woonpakket

Een woonpakket is een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering. Je kunt er ook voor kiezen om hierbij nog een aanvullende verzekering af te sluiten.

Allrisk of extra uitgebreid?

Bij het afsluiten van een woonverzekering kun je kiezen uit de dekking extra uitgebreid of allrisk. 

De extra uitgebreid verzekering vergoedt de belangrijkste schades. Deze dekking is dus minder compleet dan de allrisk dekking. Maar voor de meeste schades heb je een goede dekking. 

Denk bij de belangrijkste schades aan:

 • brandschade
 • waterschade 
 • inbraakschade
 • schroei- en smeltschade als gevolg van brand 
 • hak- en breekwerk om een kapotte leiding op te sporen

Een allriskverzekering verzekert bijna alle schades. Dit betekent dat alle schades meeverzekerd zijn die ook onder de extra uitgebreid dekking vallen. Daarnaast ben je ook verzekerd voor schade die zijn ontstaan door je eigen schuld. 

Denk hierbij aan:

 • ​je stoot een vaas om 
 • je laat een pot verf op de vloer vallen
 • je loopt tegen een schilderij aan en dat valt van de muur

Het is bij deze schades belangrijk dat ze per ongeluk zijn gebeurd. Schades die met opzet zijn ontstaan, worden nooit vergoed.

Aanvullende verzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je je voor schade die je veroorzaakt bij derden. De verzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig er één af te sluiten.


Glasverzekering

Glas is niet standaard meeverzekering op je woonverzekering. Hier kun je gelukkig wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Dit heet een glasverzekering.


Buitenhuisdekking

Je inboedelverzekering geldt voor alle spullen in je woning. Maar stel dat je spullen mee naar buiten neemt, dan zijn ze helaas niet automatisch verzekerd. Hiervoor heb je een buitenhuisdekking nodig,

Je kunt ook andere extra dekkingen meeverzekeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schroeischade of de kosten voor hak- en breekwerk bij het opsporen van een lekkende leiding. Er zijn zelfs verzekeringen die dekking hebben voor alle gevaren van buitenaf. Check daarom altijd goed de voorwaarden van je verzekering.

Kijk naar je eigen wensen en eisen

Twijfel je welke dekking je moet kiezen? Kijk dan goed naar je persoonlijke wensen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat het vallen van je smartphone of tablet is meeverzekerd? Of heb je hier een aparte verzekering voor afgesloten? 

Kijk ook goed naar de premieverschillen. Is de meerpremie het waard? Of vind je de verzekering te duur? Daarnaast rekenen sommige verzekeraars een eigen risico. Check dit altijd voordat je een verzekering afsluit. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 
 • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.

   

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vind je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice