Definitie brandschade?

Ondanks dat een brandverzekering geen aparte verzekering meer is, hebben verzekeraars nog wel een definitie van brandschade vastgesteld. Zo kunnen ze duidelijk maken welke schades onder de dekking vallen en dus vergoed worden.

Brand is formeel "een door verbranding veroorzaakt en met vlammen gepaard gaand vuur buiten een haard, dat in staat is zich op eigen kracht voort te planten." 

Dekking brandverzekering

De woonverzekering vergoedt de volgende schades die met brand te maken hebben:

 • ​Brandschade
 • Blusschade
 • Rookschade
 • Roetschade
 • Smelt- en schroeischade
 • Schade door ontploffing
 • Blikseminslag
 • Doorbranden van apparatuur
 • Gevolgschade

Goed om te weten: de dekking van de verzekering hangt af van wat voor verzekering je hebt. Er is namelijk een verschil tussen een extra uitgebreid verzekering en een allriskverzekering.

- Rianne, expert woonverzekeringen

Gevolgschade bij brand

Heb je een grote brand in je woning gehad? Dan heb je vaak meer kosten dan alleen de schade door de brand. Denk bijvoorbeeld aan de opruimingskosten, het opslaan van je spullen en een tijdelijke andere woonruimte. Al deze kosten zijn verzekerd via je woonverzekering. 

Goed om te weten: de vergoeding geldt vaak maar tot een maximum bedrag. Moet je bijvoorbeeld tijdelijk naar een vervangende woonruimte? De kosten hiervan krijg je vergoed zolang je woning hersteld of herbouwd wordt. Extra kosten voor eten, drinken en vervoer krijg je vergoed. Hier geldt altijd een maximum bedrag voor. Deze bedragen zijn altijd ruim (bijvoorbeeld: € 10.000 bij Univé).


Voorbeelden van brandschade

Wel verzekerd

Je woont met je partner in een appartement. Op een avond slaat de bliksem in je woning geslagen en veroorzaakt een brand. Je belt de brandweer en deze blust de brand. Helaas is de brand zo hevig geweest dat je woning onbewoonbaar is geworden. Een tijdelijke vervangende woonruimte wordt gelukkig vergoed door je verzekeraar. In de tussentijd wordt je woning herbouwd. Ook deze kosten krijg je vergoed van je verzekeraar.

Niet verzekerd

Omdat je uitgaven harder gaan dan je inkomsten, wil je graag een centje bijverdienen. Je weet dat het verboden is, maar toch begin je op zolder een hennepkwekerij. Helaas had je wel groene vingers, maar minder verstand van elektriciteit. Hierdoor ontstaat er een klein brandje, dat al snel overslaat naar de verdieping eronder. Schade door illegale activiteiten valt niet onder je brandverzekering. Alle kosten moet je dus zelf betalen.

Schade melden

Meld een schade altijd zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Zij kunnen je vervolgens vertellen wat je precies moet doen. Het is niet verstandig om zonder overleg met de verzekeraar al schade te (laten) herstellen. Zij willen vaak nog een schade-expert sturen om de schade te bekijken. Bij een echt grote brand wordt via de brandweer vaak al iemand ingeschakeld die direct van alles voor je regelt. Bijvoorbeeld de tijdelijke woonruimte, opslag van je spullen en het melden van de schade bij je verzekeraar.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.

   

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vind je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice