Wat is een inbraakverzekering?

Vroeger was er een aparte verzekering voor inbraakschade. Tegenwoordig wordt deze schade vergoed onder de woonverzekering en hoef je er niet meer apart een verzekering voor af te sluiten. Onder inbraak vallen alle schades die zijn ontstaan door inbraak in je woning. Hier vallen dus niet alleen gestolen spullen onder maar ook een gebroken raam of geforceerd slot.

Wat dekken je inboedel- en opstalverzekering bij inbraak?

Een woonverzekering bestaat uit een opstalverzekering en/of een inboedelverzekering. Als er wordt ingebroken, kan er ook schade ontstaan aan je huis, zoals een kapotte deur. Alles wat vastzit aan je huis en wat je dus niet kunt meenemen hoort bij het woonhuis en valt onder de opstalverzekering. Spullen die los in het huis staan en die je kunt meenemen, zoals een tv, laptop of het bestek vallen onder de inboedelverzekering. 

Is er bij jou ingebroken en wil je schade melden? Bekijk dan ook onze uitgebreide informatiepagina over schade melden bij je woonverzekering

- Rianne, expert woonverzekeringen

Twee dekkingen bij inbraak

Je kunt kiezen uit twee dekkingen: Basisdekking en All Risk. Met een Basisdekking ben je goed verzekerd als er schade ontstaat door storm, brand, diefstal of vandalisme. Met een All Risk verzekering ben je ook verzekerd voor de meeste schade die je zelf maakt. Als schade ontstaat door opzet, of door natuurgeweld zoals overstromingen of aardbevingen, is het niet verzekerd met een woonverzekering. Ook glas is niet altijd standaard meeverzekerd. Hiervoor kun je een aparte glasverzekering afsluiten of dit apart meeverzekeren bij een inboedel- of opstalverzekering.

De dekking van je inboedelverzekering

Bij het afsluiten van je inboedelverzekering moet je de waarde van je spullen (inboedel) bepalen. Je kunt hiervoor zelf een globale inschatting maken, maar je kunt ook gebruik maken van de inboedelwaardemeter. Dit is een vragenlijst die je kunt gebruiken om de waarde van je spullen in kaar te brengen. Zo voorkom je dat je onderverzekerd bent. Vul je de inboedelwaardemeter zo goed mogelijk en naar waarheid in? Dan krijg je bij de meeste verzekeraars een garantie tegen onderverzekering. 

De vergoeding bij gestolen spullen

Zijn er bij een inbraak spullen uit je huis gestolen? Dan kun je dit melden bij je inboedelverzekeraar. Goed om te weten: in principe vergoedt de inboedelverzekering de nieuwwaarde van je spullen. Maar er zijn ook verzekeraars die bij oudere spullen alleen de dagwaarde uitkeren. Ze maken hiervoor vaak gebruik van afschrijvingslijsten. Zo kan het zijn dat de dagwaarde maar 40% van de nieuwwaarde is en je dus minder geld terugkrijgt van je verzekeraar dan dat je misschien had verwacht. Het kan ook zijn dat er een zogenaamde leeftijdsgrens geldt waarbij de nieuwwaarde wordt vergoed van spullen jonger dan vijf jaar en de dagwaarde van spullen die ouder zijn.

Geen inbraaksporen?

Is er bij je thuis ingebroken, maar zijn er geen inbraaksporen? Bijvoorbeeld omdat er een raam openstond? Veel inboedelverzekeringen keren dan alsnog de volledige schade uit wanneer je een uitgebreide of allrisk inboedelverzekering hebt. Bij oudere polissen is dit overigens niet altijd het geval dus het is verstandig dit te checken.

Inbraak voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zeker als het gaat om een inbraak. Wil je weten wat je zelf kunt doen om inbraak tegen te gaan? Lees dan onze 10 tips. Of lees meer over hoe je huis beveiligen.

Veelgestelde vragen over inbraakverzekering

Inboedelverzekeringen dekken zowel schade door inbraak als door diefstal. Ook schade door een poging tot diefstal of inbraak is verzekerd. Om fraude te voorkomen, eisen verzekeraars wel dat je aangifte doet bij de politie.

Inboedelverzekeringen dekken zowel schade door inbraak als door diefstal. Ook schade door een poging tot diefstal of inbraak is verzekerd. Je bent dus altijd gedekt voor inbraak, welke inboedelverzekering je ook kiest.

Je spullen zijn goed verzekerd tegen diefstal bij een inbraak met een inboedelverzekering. Maar heb je veel kostbare spullen, zoals juwelen? Dan is het verstandig om je dekking uit te breiden met een kostbaarhedenverzekering. Zo voorkom je dat je onderverzekerd bent. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.