10 tips

 1. Zeg niet dat je niet thuis bent
  Zet niet op je voicemail dat je niet thuis bent. Dat geldt ook voor social media. Inbrekers zitten ook op Facebook en Twitter.

 2. Zorg voor een bewoond uitziend huis
  Zorg dat je huis een bewoonde indruk geeft. Laat dus wat kopjes op het aanrecht staan en leg een krant op tafel. Daarnaast kun je een tijdschakelaar op je lampen instellen zodat het lijkt alsof er mensen thuis zijn.

 3. Laat geen post liggen
  Laat iemand de post weghalen zodat er geen stapels achter de deur vormen. Deze stapels zie je goed liggen, vooral door een voordeur met glas.

 4. Sluit goed af
  Zorg dat alle ramen en deuren goed zijn afgesloten. Goede sloten zijn hierbij natuurlijk van belang. 

 5. Zorg voor zichtbaarheid
  Hoe beter je huis zichtbaar is vanaf de weg, hoe kleiner de kans op inbraak. Knip de heg dus even bij en houd de gordijnen open.

 6. Vraag de buren om hulp
  Heb je een oprit? Laat de buren af en toe hun auto daar parkeren zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.

 7. Vraag de buurt om hulp
  Vertel de buren dat je niet thuis bent zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.

 8. Berg kostbare spullen op
  Zorg dat ze uit het zicht zijn. Laat dus je iPad niet op tafel liggen.

 9. Stel je buitenlamp in op beweging
  Buitenverlichting met een sensor schrikt inbrekers af.

 10. Maak een whatsappgroep met de buren
  Door elkaar op de hoogte te houden en dat met een bord in de wijk zichtbaar te maken, schrik je inbrekers af.

Lees meer over een eerder experiment met Whatsapp groepen tegen inbraak.


Dekking inbraak op inboedelverzekering

Voor inbraak ben je altijd verzekerd met een inboedelverzekering. De spullen die weg zijn, kun je dus vergoed krijgen. Eventuele schade aan je huis door de inbraak is verzekerd via de opstalverzekering. Ook al heb je een goede verzekering, het blijft erg vervelend als er wordt ingebroken. Neem altijd zo snel mogelijk contact op met je woonverzekeraar of tussenpersoon. Zo wordt de schade zo snel mogelijk afgehandeld. Doe ook altijd aangifte van de inbraak bij de politie.

Naast een inboedel- en opstalverzekering kan ook een rechtsbijstandverzekering van pas komen tijdens je vakantie. Wil je weten waarom? Lees meer over vakantie en rechtsbijstandverzekering.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.