10 tips om inbraak te voorkomen
1. Zeg niet dat je niet thuis bent
Zet niet op je voicemail dat je niet thuis bent. Dat geldt ook voor social media. Inbrekers zitten ook op Facebook en Twitter.
2. Zorg dat je huis er bewoond uitziet
Zorg dat je huis een bewoonde indruk geeft. Laat dus wat kopjes op het aanrecht staan en leg een krant op tafel. Daarnaast kun je een tijdschakelaar op je lampen instellen zodat het lijkt alsof er mensen thuis zijn.
3. Laat geen post liggen
Laat iemand de post weghalen zodat er geen stapels achter de deur vormen. Deze stapels zie je goed liggen, vooral door een voordeur met glas.
4. Sluit goed af
Zorg dat alle ramen en deuren goed zijn afgesloten. Goede sloten zijn hierbij natuurlijk van belang.
5. Zorg dat je huis goed zichtbaar is
6. Vraag de buren om op je oprit te parkeren
Heb je een oprit? Laat de buren af en toe hun auto daar parkeren zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.
7. Vraag de buurt om hulp
Vertel de buren dat je niet thuis bent zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.
8. Berg kostbare spullen op
9. Stel je buitenlamp in op beweging
Buitenverlichting met een sensor schrikt inbrekers af.
10. Maak een Whatsappgroep met de buren
Dekking inbraak op inboedelverzekering
Voor inbraak ben je altijd verzekerd met een inboedelverzekering. De spullen die weg zijn, kun je dus vergoed krijgen. Eventuele schade aan je huis door de inbraak is verzekerd via de opstalverzekering. Ook al heb je een goede verzekering, het blijft erg vervelend als er wordt ingebroken. Neem altijd zo snel mogelijk contact op met je woonverzekeraar of tussenpersoon. Zo wordt de schade zo snel mogelijk afgehandeld. Doe ook altijd aangifte van de inbraak bij de politie.
Naast een inboedel- en opstalverzekering kan ook een rechtsbijstandverzekering van pas komen tijdens je vakantie. Wil je weten waarom? Lees meer over vakantie en rechtsbijstandverzekering.
De meest voorkomende inbraakmethoden
- Insluipen: inbrekers kruipen vaak via een open raam naar binnen, bijvoorbeeld via de schutting of een container. Een open deur is natuurlijk nog makkelijker. Sluit de deuren en ramen dus altijd voordat je weggaat.
- Hengelen: via de brievenbus kunnen inbrekers sloten opendraaien of ontgrendelen met iets van ijzerdraad. Haal de sleutel daarom altijd uit het slot en doe de deur op het nachtslot
- Openwrikken: met een koevoet of schroevendraaier wrikken inbrekers zo een raam of deur open. Maak het ze lastiger door grendels met sloten, een oplegslot of speciale dievenklauwen te monteren
- De cilinder trekmethode: voor deze methode hebben inbrekers een schroef en schroevendraaier nodig. De schroef wordt in het slot gedraaid en als het slot uitsteekt, wordt het afgebroken.
Bronnen en expertise
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.
Awards Independer
De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.