Ben ik onderverzekerd?

Als je bent onderverzekerd is het verzekerde bedrag lager dan de werkelijke waarde van je inboedel of je woning. Het gevaar is dan dat als je schade hebt, je maar een gedeelte van deze schade krijgt uitgekeerd.

Om erachter te komen of je onderverzekerd bent, kun je een inboedelwaardemeter of herbouwwaardemeter invullen.

Inboedelwaardemeter

Door de inboedelwaardemeter in te vullen kun je de waarde van je inboedel berekenen. Je beantwoord een paar simpele vragen en je weet direct of je voor het juiste bedrag verzekerd bent.

Herbouwwaardemeter

Als je een herbouwwaardemeter invult weet je voor welk bedrag je woning is verzekerd. Het is hierbij goed om te weten dat het niet gaat om de WOZ waarde maar om het bedrag dat de verzekeraar denkt nodig te hebben om je huis weer op te bouwen na schade.

Onderverzekering voorkomen

Kijk bij het afsluiten van de woonverzekering naar verzekeraars die een garantie tegen onderverzekering aanbieden. Als je bij deze verzekeraars een woonverzekering aanvraagt, vul je altijd een inboedel- of herbouwwaardemeter in. De verzekeraar zet dan een extra clausule op de polis. Hier staat in dat bij schade de verzekeraar zich niet op onderverzekering zal beroepen. 

Om de garantie tegen onderverzekering te houden, is het noodzakelijk dat je om de vijf jaar opnieuw een waardemeter invult.

Benieuwd naar of je nog goed verzekerd bent? Of wil je weten of een andere verzekeraar een beter aanbod heeft? Bij Independer kun je alle woonverzekeringen met elkaar vergelijken.Voorbeelsituatie

Stel: je inboedel is verzekerd voor € 50.000. Er ontstaat tijdens het koken een klein brandje in de keuken waarbij je er gelukkig in slaagt het brandje snel te blussen. Helaas kun je niet voorkomen dat je gordijnen ter waarde van € 500,- onherstelbaar beschadigd raken. Je meld de schade bij je verzekeraar en deze stuurt een verzekeringsexpert naar je toe om de schade te inspecteren. Hierbij komt de expert tot de conclusie dat je inboedel niet € 50.000 maar € 100.000 waard is. Je bent dan 50% onderverzekerd. Daarom krijg je ook maar 50% van de schade uitgekeerd: € 250,-. 

Je hebt dus al die jaren op je premie bespaard omdat je verzekerde bedrag te laag was. Helaas staat dit natuurlijk niet in verhouding tot de schade die voor je eigen rekening komt. Kijk daarom goed naar je verzekerd bedrag.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.