Aantal kamers

Als je een woonverzekering aanvraagt, moet je van de verzekeraar altijd het aantal kamers invullen. Kijk altijd goed naar welke kamers de verzekeraar meetelt. Soms moet je de woonkamer meetellen en soms niet. Op onze website hoef je de woonkamer nooit mee te tellen.

Afbouw en afwerking

Verzekeraars willen graag weten hoe de afbouw en afwerking van je woning is. Ze willen dan weten of je badkamer, keuken of woonkamer in de afgelopen 10 jaar verbouwd is. Ook willen ze weten of je zonnecollectoren of PV-panelen op de woning hebt bevestigd. Is dit het geval? Dan is je woning op dat moment meer waard en wordt het verzekerde bedrag iets hoger.

Audiovisuele apparatuur

Audiovisuele apparatuur is onder andere beeld- en geluidsapparatuur. Denk aan televisies, radio’s, cd-/dvdspelers of je dolby surround set. Verzekeraars vergoeden altijd een maximaal bedrag aan audiovisuele apparatuur in combinatie met computerapparatuur. De garantie tegen onderverzekering die je vaak hebt, geldt niet voor deze spullen. Is de standaard waarde die de verzekeraar biedt niet voldoende? Dan is het vaak mogelijk dit bedrag te verhogen.

Beveiliging

Is je woning extra beveiligd? Dan kun je hier een certificaat of keurmerk krijgen. De woning moet dan wel gekeurd zijn door een erkend bedrijf. Dit bedrijf geeft een certificaat af wat aangeeft dat je woning een politiekeurmerk veilig wonen (PKVW) heeft.  Op zoek naar een erkend bedrijf of een certificaat komt? Kijk op de website van het Politiekeurmerk.

Bouwaard

Vraagt de verzekeraar naar de bouwaard van de woning? Dan wil de verzekeraar weten van welk materiaal de muren en dakbedekking zijn. Zijn de muren van steen of van hout? Dit is voor de verzekeraar belangrijk om het risico te bepalen. Een houten woning heeft namelijk een groter risico op schade.

Computerapparatuur

Onder computerapparatuur vallen onder ander je computer, laptop, tablet, printer, spelcomputer en smartphone. Verzekeraars verzekeren deze spullen altijd tot een maximaal bedrag in combinatie met audiovisuele apparatuur. De garantie tegen onderverzekering die je vaak hebt, geldt niet voor deze spullen. Is de standaard waarde die de verzekeraar biedt niet voldoende? Dan is het vaak mogelijk om deze te verhogen.

Dakconstructie

Als je een verzekering aanvraagt, wil de verzekeraar weten wat voor type dak je hebt. Heb je bijvoorbeeld dakpannen of een rieten kap. Op de herbouwwaardemeter hoef je het alleen aan te geven als je een bijzonder (riet of leisteen) of plat dak hebt. Er geldt dan namelijk een toeslag.

Eigenarenbelang

Onder eigenarenbelang vallen verbeteringen aan de woning als je eigenaar bent van een appartement. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van de badkamer of keuken. Heeft de vereniging van eigenaren een goede verzekering die deze schades dekt? Dan hoef je dit niet mee te verzekeren. Als dit niet het geval is, dan is het belangrijk dat je eigenarenbelang meeverzekerd zodat deze schades goed zijn verzekerd.

Eigen risico

Dit is het bedrag wat je bij schade zelf moet betalen. Op onze website berekenen we de premie altijd zonder een eigen risico. Werkt de verzekeraar standaard met een eigen risico? Dan tonen we dat er bij. In sommige gevallen wijkt het eigen risico af van het standaard eigen risico. Dat gebeurt bij: 

Eigen risico storm

Voor woonhuisverzekeringen geldt bij alle verzekeraars standaard een eigen risico voor storm. Meestal is dit ongeveer €250,- per gebeurtenis.

Eigen risico diefstal of inbraak

Sommige inboedelverzekeraars rekenen een eigen risico bij diefstal of inbraak als je in een grote stad woont. Dit zijn: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Eigen risico allrisk schade

Dit eigen risico geldt alleen bij verzekeringen met allrisk dekking. Dit zijn bijvoorbeeld schades die je zelf per ongeluk veroorzaakt.​

Maak je bij ons een vergelijking voor een woonverzekering? Dan kun je bij de dekking-details zien of er in bovenstaande situaties wel of niet een afwijkend eigen risico geldt.

Fundering

De fundering van je woning is de basis waarop je huis is gebouwd en zit onder de grond. Meestal is dit gemetseld of van beton, maar in sommige gevallen zijn er heipalen gebruikt. Als een verzekeraar vraagt om de fundering probeer dit dan altijd op te geven. Als de fundering dan namelijk beschadigd raakt ben je er voor verzekerd. Sluit je je woonverzekering af via Independer? Dan hoef je niks te regelen. De fundering is dan al standaard meeverzekerd.

Gebruik woning

De verzekeraar wil altijd weten met wat voor doel de woning wordt gebruikt. In de meeste gevallen is dit natuurlijk gewoon om te wonen, maar soms is er daarnaast bijvoorbeeld ook een kantoor of praktijk aan huis. Of de woning wordt verhuurd. Als de woning niet alleen voor eigen bewoning wordt gebruikt, kan het zijn dat de verzekeraar besluit je aanvraag niet te accepteren. Geef dit altijd eerlijk door. Bij een eventuele schade kom je dan nooit een verrassing te staan.

Gevolgschade

Ga je verbouwen? Dan is de kans op een ongelukje altijd aanwezig. Stel je voor dat je een leiding raakt. Dan kan door het vrijgekomen water schade ontstaan aan je laminaat vloer en moet deze worden vervangen. Dit heet gevolgschade. Gevolgschade is bij de inboedelverzekering meestal gewoon verzekerd. De oorzaak van de schade, bijvoorbeeld de kapotte leiding, is soms uitgesloten. Of dit bij jouw verzekeraar het geval is, vind je terug in je voorwaarden. Ga je een grote verbouwing doen? Dan raden we je aan een Construction Allrisk verzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor al deze schades. Laat je de verbouwing uitvoeren door een aannemer? Zorg dan dat je goede afspraken maakt over wie er verantwoordelijk is.

Gevel

Verzekeraars vragen niet vaak meer naar wat voor gevel je woning heeft. Meestal willen ze alleen weten wat het type woning is en berekenen ze verzekeraar daarop de premie. Op de herbouwwaardemeter wordt nog wel gevraagd of de woning een kopgevel of hoekwoning is. Zowel een kopgevel als een hoekwoning zijn altijd de laatste woning in een rij woningen. Het verschil is dat een kopgevel vaak iets uitsteekt ten opzichte van de overige woningen.

Herbouwwaarde

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om hetzelfde huis te herbouwen op dezelfde plek. Bijvoorbeeld als er brand is geweest en de woning volledig is afgebrand. Tegenwoordig hoef je deze waarde vaak niet meer zelf door te geven of door een expert te laten bepalen. Je hoeft alleen een herbouwwaardemeter in te vullen en je krijgt ook direct een garantie tegen onderverzekering. Werkt de verzekeraar met een (hoog) standaard verzekerd bedrag? Dan hoef je ook geen waardemeter in te vullen. Als je een woonboerderij of monumentale woning hebt, is het vaak nog wel nodig een taxatierapport aan te leveren.

Huurdersbelang

Huurdersbelang zijn verbeteringen aan de woning die jij als huurder zelf hebt gedaan. Denk hierbij aan verbeteringen die eigenlijk onder een opstalverzekering vallen zoals een nieuwe keuken of badkamer. Normaal doet de verhuurder dit en is dit verzekerd via de opstalverzekering. Investeer je zelf in een nieuwe keuken of badkamer? Dan valt dit niet onder je normale inboedel en verzeker je het mee met het huurdersbelang.

Inboedelwaarde

De inboedelwaarde is de totale waarde van je inboedel. Dit zijn eigenlijk alle spullen in de woning die niet muurvast zitten. Vroeger moest je alles noteren op een lijst en daarmee een totale waarde berekenen. Dit hoeft gelukkig niet meer. Nu kun je een inboedelwaardemeter invullen waarmee je direct een garantie tegen onderverzekering hebt. Ook kun je kiezen voor een polis met een standaard (hoog) verzekerd bedrag.

Inhoud woning

Vraag je een opstalverzekering aan? Dan wil de verzekeraar weten wat de inhoud van de woning is. Hoe groter de woning namelijk is, hoe hoger de herbouwwaarde wordt die zij berekenen. De inhoud van de woning bereken je door de lengte x de breedte x de hoogte te doen.

Inkomen hoofdkostwinner

Vraag je een inboedelverzekering aan? Dan zie je vaak de vraag 'wat is het netto maandinkomen van de hoofdkostwinner?'. Dit gebeurt vaak bij verzekeringen die een garantie tegen onderverzekering bieden. De verzekeraar vraagt dit namelijk zodat zij een goede inboedelwaarde kunnen berekenen.

Kostbare inboedel

Verzekeraars bedoelen met kostbare inboedel alle kunst, antiek of verzamelingen die in de woning zijn. Net als bij audio- en computerapparatuur is er een maximaal verzekerd bedrag waarvoor dit is verzekerd. De garantie tegen onderverzekering geldt ook niet bij kostbare inboedel. Is de standaard waarde van de polis niet voldoende? Dan is het vaak mogelijk om dit bedrag te verhogen. Neem hiervoor contact op met één van onze experts op 035 626 55 44.

Leegstand

Als de woning voor een langere tijd niet bewoond wordt, heet dit leegstand. Bijvoorbeeld als je een woning hebt gekocht maar daar de eerste periode nog niet gaat wonen of als je huidige woning nog niet is verkocht, maar je wel al bent verhuisd. In de polisvoorwaarden van je verzekeraar staat na welke periode er sprake is van leegstand, en wat dit doet met de dekking. Geef dit in ieder geval altijd door aan de verzekeraar. Zo voorkom je onnodige verrassingen.

Onderverzekering

Onderverzekering betekent dat de verzekerde waarde van je huis of inboedel lager is dan de werkelijke waarde. Bij onderverzekering krijg je minder uitgekeerd dan de werkelijke schade die je hebt. Omdat verzekeraars ook niet willen dat je onderverzekerd bent, bieden ze vaak polissen aan met een garantie tegen onderverzekering. Is de berekende waarde lager dan de werkelijke waarde? Dan krijg je bij schade toch het volledige schadebedrag uitgekeerd. Om deze garantie te krijgen moet je wel een aantal gegevens over de woning of je persoonlijke situatie invullen.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de waarde van je woning die elk jaar door de gemeente wordt vastgesteld. Met deze waarde wordt de hoogte van een aantal belastingen en gemeentelijke heffingen bepaald die je moet betalen. De WOZ-waarde is anders dan de herbouwwaarde waarmee de verzekeraar werkt.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.