Wat doet de gemeente met je adreswijziging?

Zorg dat je bij een verhuizing altijd je adreswijziging doorgeeft aan de gemeente. Je hoeft hierbij alleen het nieuwe adres door te geven. Je moet dit minimaal 4 maanden voor het verhuizen en maximaal 5 dagen na het verhuizen doen.

Nadat je je nieuwe adres hebt doorgegeven aan de gemeente geven zij dit ook door aan een aantal andere instanties. Wel zo gemakkelijk.

De gemeente geeft je adreswijziging door aan:

 • Je zorgverzekeraar;
 • de belastingdienst;
 • DUO (je studielening);
 • het RDW (wegenbelasting);
 • de SVB (uitkeringen);
 • het CAK (persoonsgebonden budget); 
 • je pensioenfondsen.

Verhuizen naar een andere gemeente: waar moet je aan denken?

Ga je naar een andere gemeente verhuizen? Dan schrijft je nieuwe gemeente je uit bij de oude gemeente. Bij de meeste gemeentes kun je online je adreswijziging doorgeven. Bij sommige gemeentes moet je naar het gemeentehuis toe.

Verhuis je naar een andere gemeente dan moet je een aantal dingen in de gaten houden of uitzoeken:

De vergoeding van je zorgverzekering

Heb je een budget zorgverzekering? Kijk dan goed naar welk ziekenhuis je kunt gaan voor de planbare zorg. Bij een budgetverzekering krijg je namelijk alleen een volledige vergoeding als je naar een gecontracteerd ziekenhuis gaat.

Je artsen

Als je verhuist naar een andere gemeente moet je ook altijd op zoek naar een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek. Meld je aan bij de nieuwe arts of apotheek en bespreek goed of hij jou ook kan uitschrijven bij de oude. In sommige situaties moet je dit zelf doen.

Wil je hulp bij het vinden van een goede huisarts dan kun je gebruik maken van de Independer huisartsvergelijker.

Regelingen via de gemeente 

Maak je gebruik van regelingen uit de WMO of Bijstand? Kijk dan goed of deze regelingen er in de nieuwe gemeente ook zijn én of je er ook voor in aanmerking komt.

Je verzekeringen

Geef je adreswijziging door bij al je verzekeringsmaatschappijen. Ook al wil je dezelfde verzekeringen behouden, sommige verzekeringen veranderen door je nieuwe adres. Zo heeft een nieuw huis invloed op je termijnbedrag voor energie. Benieuwd waar je nog meer op moet letten? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Verhuizen? Vergelijk je woonverzekering

Bij elke verhuizing is het verstandig om je woonverzekeringen te vergelijken. De kosten van je opstalverzekering zijn namelijk deels gebaseerd op de postcode, en kunnen dus lager uitvallen. Sluit je een nieuwe opstalverzekering af? Dan is het slim om bij dezelfde verzekeraar ook een inboedelverzekering af te sluiten. Zo voorkom je namelijk discussie als je schade hebt. 

Independer Verhuisservice

Als je gaat verhuizen heb je veel aan je hoofd. Wij begrijpen dat je financiële producten dan niet op de eerste plek staan. Met onze gratis verhuisservice houden wij voor je in de gaten wat je moet regelen en krijg je van ons een seintje als het zo ver is.

Wil je hulp bij het vinden van een goede huisarts dan kun je gebruik maken van de Independer huisartsvergelijker.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 
 • Milieucentraal
 • NVM

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.