Energiecontract

Had je in je huurwoning een huurprijs inclusief energie? Dan denk je hier misschien niet aan als je gaat verhuizen. Maar het is belangrijk dat op tijd voor je nieuwe woning een energiecontract afsluit. Een energieleverancier doet er namelijk vaak twee weken over om je aanvraag te verwerken. Stap je over naar een andere leverancier? Dan kan het soms zelfs tot 5 weken duren. Een verhuizing heeft ook effect op het termijnbedrag van je energie.

Woonverzekeringen

Voor een koopwoning heb je andere verzekeringen nodig dan voor een huurwoning. Daarnaast moet je sowieso altijd je adreswijziging doorgeven aan je verzekeraar. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je niet goed verzekerd bent bij schade. In dat geval krijg je niets vergoed van je verzekeraar.

Inboedelverzekering

Waarschijnlijk had je in je huurhuis al een inboedelverzekering. Deze kun je gewoon houden. Maar vergeet niet je nieuwe adres aan de verzekeraar door te geven.

Opstalverzekering (woonhuisverzekering)

Een opstalverzekering heb je nodig als je een eigen woning hebt. Tenzij dit via de vereniging van eigenaren al geregeld is. Je verzekerd hiermee namelijk de woning en alles wat daaraan vastzit. Je bent met deze verzekering verzekerd onder andere brand, inbraak, diefstal en waterschade. De verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. De schades op een opstalverzekering kunnen namelijk behoorlijk hoog uitvallen.

Autoverzekering

Je woonadres heeft invloed op je premie. Vergelijk dus na een verhuizing altijd je autoverzekering opnieuw. En wil je overstappen? Denk dan wel aan de opzegtermijn. Verhuis je je huidige verzekering mee? In de voorwaarden staat aangegeven binnen welke termijn je een verhuizing moet doorgeven. Vaak is dit binnen 14 dagen. Goed om te weten dat als je niet op tijd je adres doorgeeft dit invloed heeft op je schadevergoeding.

Wat voor autoverzekeringen geldt, geldt ook voor motorverzekeringen. Bel in dat geval even onze experts om te vragen of overstappen slim is of niet.

Verzekeringen die je kunt meeverhuizen

Onderstaande verzekeringen kun je gewoon meeverhuizen, omdat een adreswijziging weinig of geen invloed heeft op je premie. Maar ook omdat een verhuizing geen reden is om de verzekering op te zeggen.


Zorgverzekering

Hiervoor hoef je bijna niets te doen. De gemeente geeft je verhuizing door aan je verzekeraar. Maar vergeet niet je nieuwe adres aan Independer door te geven, als je via ons een zorgverzekering hebt afgesloten.


Andere verzekeringen

Geef zo snel mogelijk je adreswijziging door voor de volgende verzekeringen:

 • rechtsbijstandverzekering
 • aansprakelijkheidsverzekering
 • ongevallenverzekering
 • fiets-/brommerverzekering
 • caravan-/bootverzekering
 • telefoonverzekering
 • huisdierenverzekering
 • reisverzekering
 • arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • uitvaartverzekering
 • lijfrenteverzekering of andere levensverzekering

Betaalrekening, creditcard of lening

Vergeet uiteraard ook niet je adreswijziging door te geven aan je bank, creditcardmaatschappij en/of bedrijven waar je leningen hebt lopen.

Belasting

Als je gaat verhuizen van een huurhuis naar een koopwoning, krijg je te maken met andere vormen van belasting. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrenteaftrek of overdrachtsbelasting. Sommige belastingsoorten ken je al omdat je die ook moet betalen als je een huis huurt. Zoals de lokale belastingen en waterschapsbelasting.lees alles over belasting en verhuizen van een huurwoning naar een koopwoning.

Belasting

Als je gaat verhuizen van een huurhuis naar een koopwoning, krijg je te maken met andere vormen van belasting. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrenteaftrek of overdrachtsbelasting. 

Sommige belastingsoorten ken je al omdat je die ook moet betalen als je een huis huurt. Zoals de lokale belastingen en waterschapsbelasting.

Checklist

Verhuizen is leuk, maar kan je ook een hoop stress bezorgen. Je moet namelijk aan zoveel dingen denken. Bij Independer willen we het je graag wat gemakkelijker maken. Daarom hebben we een checklist voor je gemaakt. Alles waar je aan moet denken bij verhuizen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Verbond van Verzekeraars 
 • VvE

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.