Hypotheekrenteaftrek

De meest bekende, maar misschien wel meest ingewikkelde vorm van belasting, is de hypotheekrenteaftrek. Hij past eigenlijk ook niet helemaal in dit rijtje. Dat komt omdat het de enige belastingsvorm is waarbij je geld van de belastingdienst krijgt in plaats van betaalt.

Stimuleren van eigen huis

De overheid wil het kopen van een eigen huis stimuleren. Dit doen ze door de hypotheekrenteaftrek. Hiermee mag je een bepaald rentepercentage aftrekken van je inkomsten. De hoogte van het percentage is afhankelijk van de hoogte van je inkomsten. 

Goed om te weten: op dit moment wordt de regeling afgebouwd en kun je over een aantal jaren niet meer dan 38% hypotheekrenteaftrek krijgen.

Overdrachtsbelasting

Als je een huis koopt, moet je overdrachtsbelasting betalen. Dat komt in de meeste gevallen neer op 2% van de aankoopprijs inclusief de grond. Deze belasting wordt bij de overdracht van de woning verrekend.

Lokale belastingen

Op basis van je bezittingen en de WOZ-waarde van je woning moet je verschillende soorten belastingen aan de gemeente betalen.

  • Onroerende zaak belasting (belasting over het eigendom van de woning)
  • Rioolheffing
  • Afvalstoffenheffing

Per gemeente is de berekening en de hoogte verschillend. Wil je of je in een dure gemeente woont? Of ga je verhuizen naar een andere gemeente en wil je weten wat het tarief daar is? Check dan de website van Coelo.


Waterschapsbelasting

In Nederland kun je gelukkig water uit de kraan drinken. Hiervoor betaal je wel ieder kwartaal aan de waterleidingmaatschappij. Daarnaast moet je er ook waterschapsbelasting over betalen. Je betaalt dan voor het zuiveren van het water, voor voldoende water en bescherming tegen water door bijvoorbeeld dijken. 

Heb je een eigen woning? Dan wordt een deel van de lasten bepaald aan de hand van de WOZ-waarde.