Hypotheekrenteaftrek

In het geval van hypotheekrenteaftrek betaal je niet aan de belasting, maar krijg je juist geld van ze. En dat is natuurlijk een stuk leuker.

De overheid wil mensen stimuleren om een woning te kopen in plaats van te huren. Daarom mag je de rente die je betaalt voor de hypotheek aftrekken van je inkomsten. Hierdoor krijg je een bepaald percentage terug van de belasting. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van de hoogte van je inkomsten.

Goed om te weten: de regeling wordt op dit moment afgebouwd en je kunt over een aantal jaren niet meer dan 38% hypotheekrenteaftrek krijgen.

Overdrachtsbelasting

Als je een nieuwe woning koopt moet je opnieuw overdrachtsbelasting betalen. Ook al woon je nu ook al in een koopwoning. Je betaalt voor een woonhuis 2% over de waarde van de woning in het huidige economisch verkeer. 

In de meeste gevallen is dat 2% van de aankoopprijs inclusief de grond. De belasting wordt bij de overdracht van de woning verrekend.

Lokale belasting

Je moet ook belasting betalen aan de gemeente. Dit zijn belastingen op basis van het bezit van de woning en de WOZ-waarde.

Welke belasting betaal je aan de gemeente:

  • Onroerende zaak belasting (belasting over het eigendom van de woning)
  • Rioolbelasting
  • Afvalstoffenheffing

Iedere gemeente berekent de belasting op een andere manier. De hoogte verschilt dus per gemeente. Wil je weten welke berekening jouw gemeente maakt? Of ga je verhuizen naar een andere gemeente en wil je weten wat daar het tarief is? Check dan de website van Coelo.

Waterschapsbelasting

We kunnen in Nederland water uit de kraan drinken. Dit is heel handig, maar natuurlijk niet gratis. Je betaalt voor het gebruik van kraanwater aan de waterleidingmaatschappij. Daarnaast betaal je ook nog waterschapsbelasting. Hiermee betaal je voor het zuiveren van het water, voor voldoende en schoon water en bescherming tegen water door bijvoorbeeld dijken.

Als je een koopwoning hebt wordt een deel van de lasten bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van je woning.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Coelo
  • WOZwaardeloket.nl
  • MijnWOZwaarde.nl
  • WOZview

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.