1. De financiering rondkrijgen

Financiering is het eerste punt van de checklist verhuizen. Dat is namelijk het belangrijkste onderdeel van een nieuw huis kopen. Je moet namelijk op zoek naar een nieuwe en passende hypotheek. En wat doe je met je huidige woning? Het is goed om daarover na te denken.

Execution only

Je kunt hiervoor een adviseur inschakelen, maar je kunt het ook zelf doen. Zelf online je hypotheek regelen is een stuk goedkoper dan via een adviseur. Gemiddeld ben je ongeveer € 1500 goedkoper uit.

Huidige huis verkopen

In de meeste gevallen verkoop je je huidige woning. Je houdt dan meestal overwaarde of een restschuld over. Bij overwaarde krijg je meer dan de uitstaande schuld op je huidige woning. Bij restschuld krijg je minder. Houd je een restschuld over? Dit hoeft dit geen probleem te zijn voor de nieuwe hypotheek, maar houdt hier wel rekening mee.


2. Regel je energiecontract

Heb je een vast energiecontract op je huidige adres? Dan kun je deze aanhouden voor je nieuwe adres. Wil je liever een nieuwe energieleverancier? Ga dan goed na wanneer je je vaste contract mag opzeggen. Zeg je je energie op voordat je contract afloopt? Dan kan de leverancier je een boete geven. Een variabel contract mag je altijd opzeggen. Al kan er soms nog wel een opzegtermijn van een maand aan vast zitten. Een verhuizing is natuurlijk wel een goed moment om energieleveranciers te vergelijken. Want past je huidige leverancier wel het beste bij je nieuwe woonsituatie? Lees hier meer over gas, water en elektra bij een verhuizing. 


3. Check je verzekeringen

Als je gaat verhuizen, verandert je verzekering ook vaak. Het is daarom goed om te kijken naar de verzekeringen die je hebt. En om te checken of je met een nieuwe verzekering voordeliger uit bent.

Woonverzekering

Nu je een nieuwe woning hebt, is het goed om te kijken naar een woonverzekering. Een woonverzekering bevat zowel een inboedel- als een opstalverzekering. Je kunt deze verzekeringen ook los afsluiten. 

Bij elke verhuizing is het verstandig om je woonverzekeringen te vergelijken. De kosten van je opstalverzekering zijn namelijk deels gebaseerd op de postcode, en kunnen dus lager uitvallen. Sluit je een nieuwe opstalverzekering af? Dan is het slim om bij dezelfde verzekeraar ook een inboedelverzekering af te sluiten. Zo voorkom je namelijk discussie als je schade hebt. 

Opstalverzekering

Een opstalverzekering heb je nodig als je een eigen woning hebt. Bij een appartement heeft de Vereniging van Eigenaren dit vaak al geregeld. Je verzekert hiermee de woning en alles wat daaraan vastzit. Je bent met deze verzekering verzekerd voor onder andere brand, inbraak, diefstal en waterschade. Je opstalverzekering kun je aanhouden bij je nieuwe woning. Als je je huidige woning gaat verkopen, mag je je opstalverzekering beëindigen. Wat de looptijd ook is. 

​Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering zijn je spullen goed verzekerd voor onder meer schade door brand, storm, water, diefstal en inbraak. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. De meeste inboedelverzekeringen moeten minimaal een jaar lopen. Een verhuizing is geen geldige reden om de verzekering eerder te beëindigen.

Autoverzekering

Wist je dat je woonadres invloed heeft op de premie van je autoverzekering? Vergelijk bij een verhuizing dus altijd je autoverzekering opnieuw. Wil je overstappen? Denk dan wel aan de opzegtermijn. Verhuis je je huidige verzekering mee? In de voorwaarden staat binnen welke termijn je een verhuizing moet doorgeven. Vaak is dit binnen 14 dagen. Als je je adreswijziging niet op tijd doorgeeft, kun je belangrijke post mislopen. En rijd je schade in deze periode, dan kan de verzekeraar de kosten op je verhalen.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij een koophuis is een overlijdensrisicoverzekering bijna altijd verplicht. Controleer of het verzekerde bedrag en de looptijd nog steeds passen bij je hypotheek. Wil je overstappen? Zorg dan dat je je oude verzekering niet opzegt voordat je goedgekeurd bent bij je nieuwe verzekeraar. Wanneer je overlijdensrisicoverzekering gekoppeld is aan een hypotheek moet je eerst bij de hypotheekverstrekker navragen of je mag overstappen.

Experttip: sluit je inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af. Zo voorkom je getouwtrek bij grote schades.

- Suzan, expert woonverzekeringen

4. Belasting

Bij je eerste of vorige koopwoning kreeg je er ook al mee te maken: hypotheekrenteaftrek. Je mag 30 jaar lang gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Verhoog je door een nieuwe woning te kopen de hypotheek? Dan mag je de rente over het verhoogde deel opnieuw 30 jaar lang aftrekken van de belasting.

5. Geef je adreswijziging door

Geef je verhuizing altijd door aan de gemeente. Ze geven je nieuwe adres door aan verschillende instanties. Verhuis je naar een andere gemeente? Dan wil je waarschijnlijk een nieuwe huisarts, tandarts of fysiotherapeut. Met onze zorgzoekers vind je direct de zorgverlener die aansluit op jouw wensen.

Zorgverzekering

Heb je je verhuizing doorgegeven aan de gemeente? Dan geven ze je nieuwe adres door aan je zorgverzekeraar. Heb je je zorgverzekering bij Independer afgesloten? Vergeet dan niet je nieuwe adres zelf aan ons door te geven. ​


Andere verzekeringen

Onderstaande verzekeringen kun je gewoon meeverhuizen, omdat een adreswijziging weinig of geen invloed heeft op je premie. Geef zo snel mogelijk je adreswijziging door voor de volgende verzekeringen:

 • rechtsbijstandverzekering
 • aansprakelijkheidsverzekering
 • ongevallenverzekering
 • fiets- of brommerverzekering
 • caravan- of bootverzekering
 • telefoonverzekering
 • huisdierenverzekering
 • reisverzekering
 • arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • uitvaartverzekering
 • lijfrenteverzekering of andere levensverzekering


Betaalrekening, creditcard of lening

Vergeet uiteraard ook niet je adreswijziging door te geven aan je bank. Heb je creditcard en/of lening? Meld je adres dan ook bij je creditcardmaatschappij en/of bedrijven waar je leningen hebt lopen.


Overig

 • Geef je nieuwe adres ook op tijd door aan je telefoon-, internet- en/of televisieprovider. De verwerking hiervan kan even duren en het kan wel 4 weken duren voor je het installatiepakket ontvangt. 
 • Vergeet je persoonlijke Ov-chipkaart niet over te zetten naar je nieuwe adres. 
 • Ga je naar een nieuwe sportclub, denk dan aan het opzegtermijn. Blijf je bij dezelfde sportclub, geef dan je wijziging door. 
 • Kijk tot slot goed naar al je incasso’s en overboekingen van het afgelopen jaar. Zo ontdek je vast nog wat bedrijven of instanties die je een adreswijziging moet sturen. 

Wanneer regel je wat?

Nu weet je welke punten er op je checklist verhuizen staan. Maar wanneer regel je wat? Dat lees je in de onderstaande tabel. 

Energiecontract 2 tot 6 weken voor de sleuteloverdracht
Overlijdensrisicoverzekering Minimaal 4 weken van tevoren
Woonverzekering 2 dagen voor de sleuteloverdracht
Autoverzekering Binnen 14 dagen na de sleuteloverdracht

Independer Verhuisservice

Als je gaat verhuizen heb je veel aan je hoofd. Dan staan je financiële producten niet op de eerste plek. Dat begrijpen we. Daarom bieden we een gratis verhuisservice aan. We vertellen wat je moet regelen en geven een seintje wanneer je dat moet doen. Handig zo een checklist verhuizen in je mailbox.

Checklist verhuizen van huur- naar koopwoning

Verhuizen van huurwoning naar een koopwoning? Ook dan moet je veel dingen regelen. Bekijk onze checklist verhuizen van huur- naar koopwoning

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 
 • Milieucentraal
 • NVM

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.