1. Energiecontract

Je kunt altijd je energiecontract meenemen naar je nieuwe woning. Maar een verhuizing kan ook een mooi moment zijn om opnieuw de verschillende aanbieders te vergelijken. Neem je je huidige energiecontract mee? Geef dan je nieuwe adres op tijd door aan de energieleverancier. Ze doen er namelijk vaak ruim twee weken over om je adreswijziging te verwerken. Als je overstapt naar een andere leverancier kan dat zelfs 5 weken duren. 

Een verhuizing heeft effect op het termijnbedrag van je energie.

Vanaf het moment dat je de sleutel van je nieuwe huis krijgt, ben je zelf verantwoordelijk voor gas en licht. Niet pas als je helemaal verhuisd bent.

- Suzan, Independer sinds 2012

2. Opstalverzekering

Omdat je al een koopwoning had, heb je waarschijnlijk ook al een opstalverzekering. Tenzij dit via een vereniging van eigenaren (VVE) al geregeld is. Deze verzekering vergoed schade aan de woning en alles wat daaraan vast zit. 

Natuurlijk kun je je huidige opstalverzekeraar je nieuwe adres geven en de verzekering meeverhuizen. Maar in de meeste gevallen is het slim om een nieuwe vergelijking te maken. De premie van een opstalverzekering is namelijk gedeeltelijk gebaseerd op de postcode en kan dus goedkoper worden.

3. Inboedelverzekering

In de meeste gevallen heb je al een inboedelverzekering. Je kunt deze gemakkelijk meenemen naar je nieuwe woning. Vergeet niet je nieuwe adres door te geven aan je verzekeraar. Anders ben je namelijk verzekerd op het oude adres, en niet op je nieuwe adres.

Ga je een nieuwe opstalverzekering afsluiten? Dan is het in de meeste gevallen slim om ook je inboedelverzekering daarbij samen af te sluiten. Zo voorkom je discussie bij een schade.

4. Autoverzekering

Net als bij de inboedel- en opstalverzekering is je woonadres van invloed op de premie van je autoverzekering. Vergelijk dus na een verhuizing altijd opnieuw je autoverzekering. 

Wil je overstappen? Denk dan aan de opzegtermijn. Bij de meeste verzekeringen heb je namelijk een opzegtermijn van een maand. Verhuis je je huidige verzekering mee? Dan kun je in de voorwaarden lezen binnen welke termijn je een verhuizing moet doorgeven. Vaak is dit binnen 14 dagen. Als je je adreswijziging niet op tijd doorgeeft kan dit invloed hebben op een eventuele schadevergoeding. 

Goed om te weten: wat voor autoverzekeringen geldt, geldt ook voor motorverzekeringen. 

Niet vergeten

Bij sommige verzekeringen kun je je huidige verzekering gewoon meeverhuizen. Dit komt doordat de adreswijziging weinig of geen invloed heeft op de premie. Maar ook omdat een verhuizing voor jou geen reden is om op te zeggen.

Zorgverzekering

De gemeente geeft bij een verhuizing je nieuwe adres door aan je verzekeraar. Heb je je zorgverzekering via Independer afgesloten? Dan vinden we het wel fijn dat je zelf je nieuwe adres aan ons doorgeeft. Dat doet de gemeente niet namelijk.

Heb je ook een nieuwe tandarts en huisarts nodig? Kijk dan in de zorgzoeker.

Andere verzekeringen

 • rechtsbijstandverzekering
 • aansprakelijkheidsverzekering
 • ongevallenverzekering
 • fiets-/brommerverzekering
 • caravan-/bootverzekering
 • telefoonverzekering
 • huisdierenverzekering
 • reisverzekering
 • arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • uitvaartverzekering
 • lijfrenteverzekering of andere levensverzekering.

Betaalrekening, creditcard of lening

Vergeet niet je adreswijziging door te geven aan je bank, creditcardmaatschappij en/of bedrijven waar je leningen hebt lopen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 
 • NVM

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.