Wat is de Vereniging van Eigenaren?

Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De Vereniging van Eigenaren is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw. Ze zorgen bijvoorbeeld voor de gevel of het dak. Alle bewoners in het gebouw maken maandelijks een bedrag over aan de Vereniging van Eigenaren voor onderhoud en gezamenlijke kosten. De VvE heeft ook een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

Hoe gaat de Vereniging van Eigenaren in zijn werk?

De VvE betaalt energiekosten, verzekeringspremie, onderhoud en schoonmaakkosten voor het gezamenlijke deel. Op basis van de kosten maakt de VvE een begroting en wordt de bijdrage per appartement vastgesteld. Over het algemeen geldt: hoe groter je appartement, hoe groter je bijdrage.

Meerjarenplan en reservefonds

De VvE kijkt vooruit en maakt een meerjarenplan voor het onderhoud. Zo moet bijvoorbeeld wekelijks worden schoongemaakt in de trappenhuizen of is er jaarlijks schilderwerk aan het pand nodig. Op basis van dit meerjarenplan weet de VvE hoeveel ze geld er nodig is. Een gevuld reservefonds voorkomt onaangename verrassingen. Minstens een keer per jaar is er een vergadering, waarin besluiten worden genomen die effect hebben op je woning en portemonnee.

Is VvE lidmaatschap verplicht?

Het lidmaatschap van een VvE is verplicht en kan niet opgezegd worden. Het lidmaatschap wordt beƫindigd als je het appartement verkoopt.