Kampeerders in je tuin kamperen? Gewoon verzekerd!

Komen er mensen bij jou thuis logeren of kamperen in de tuin? Dan ziet de verzekeraar dit als 'inwoning' en ben je gewoon verzekerd. Dit heeft geen gevolgen voor de premie of de dekking van de woonverzekering. Let er wel op dat de verzekeraars in dit soort gevallen vaak de clausule "diefstal na braak" hanteren. Dit betekent dat diefstal alleen wordt vergoed wanneer er sporen van de inbraak zijn. Dit om te voorkomen dat zij het risico lopen dat jouw gasten iets meenemen.

Woning verhuren

Verhuur jij je woning aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb of Wimdu? Dan ben je niet verzekerd via je gewone woonverzekering, maar bieden deze organisaties zelf een verzekering aan.

Verhuurders Garantie van Airbnb

Airbnb biedt een zogenaamde Verhuurders Garantie aan. De Verhuurders Garantie vergoedt tot €700.000,- schade aan je eigendommen die door een gast is veroorzaakt. Deze Verhuurders Garantie geldt bij elke boeking en is gratis. 

De Verhuurders Garantie vergoedt geen:

 • Schade aan contant geld en waardepapieren;
 • Zeldzame kunst;
 • Juwelen;
 • Huisdieren;
 • Persoonlijke aansprakelijkheid.

Om voor deze zaken verzekerd te zijn, kun je bij Airbnb een aparte verzekering afsluiten. Verzekeraars bieden geen dekking hiervoor met een gewone inboedelverzekering of een kostbaarhedenverzekering.


Wimdu Host Verzekering van Wimdu

Wimdu biedt ook een eigen verzekering aan: de "Wimdu Host Verzekering". Deze verzekering dekt ook schade die door gasten is toegebracht aan jouw eigendommen. Er is een dekking tot €500.000,- en ook Wimdu biedt deze verzekering gratis aan. Let er wel op dat alleen schades boven €150,- worden vergoed. 

De Wimdu Host Verzekering vergoedt:

 • Schade aan de verhuurde accomodatie door toedoen van de gast;
 • Inboedelschade;
 • Brandschade.

Goed om te weten: de verzekeringen van Wimdu en Airbnb zijn geen vervanging van de 'normale' inboedel- en opstalverzekering.

- Suzan, expert woonverzekeringen

Spullen uitlenen via Peerby

Leen je je spullen uit via Peerby? Dan wil je ook graag weten hoe het zit met je verzekeringen. 

 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Leen jij een boek uit en wordt deze beschadigd door degene aan wie jij het hebt uitgeleend? Dan kun je die persoon hiervoor niet aansprakelijk stellen. Dit wordt uitgesloten op de aansprakelijkheidsverzekering.
 • Kostbaarhedenverzekering
  Op een kostbaarhedenverzekering is het uitlenen van spullen ook uitgesloten.
 • Inboedelverzekering
  De spullen zijn verzekerd via de inboedelverzekering van de persoon aan wie jij de spullen uitleent. Deze persoon moet deze verzekering dan wel hebben. De spullen moeten in het huis van die persoon zijn als er schade ontstaat. Let er wel op dat de schade wordt uitgekeerd aan de persoon aan wie jij het hebt uitgeleend, en dus niet aan jou zelf.