Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering, ook woonhuisverzekering genoemd, is een inboedelverzekering en/of opstalverzekering. Zowel een inboedel- als opstalverzekering dekt schades die ontstaat door bijvoorbeeld inbraakbrand of storm. Wat je vergoed krijgt, hangt af van het soort verzekering dat je hebt afgesloten. Een inboedelverzekering dekt de schade van je spullen die in huis staan en je mee kan nemen. Losse spullen dus. Een opstalverzekering dekt de schade aan je huis en de spullen die je niet mee kunt nemen, zoals een ingebouwde keuken. Zie hieronder een tabel met voorbeelden en onder welke verzekering dit valt.

Basisverzekering 

Basisverzekering Opstalverzekering Inboedelverzekering
Brandschade aan keuken X
Brandschade aan bank X
Waterschade aan vastgelijmde houten vloer X
Waterschade aan losse vloer X
Schade aan huis door poging tot inbraak X
Schade aan spullen tijdens vervoer/verhuizing X
Schade aan dak door omgevallen boom X
Schade aan apparaten door brand/inbraak/lekkage X

Extra dekking

Allrisk verzekering Opstalverzekering Inboedelverzekering
Schade aan woning die je zelf gemaakt hebt X
Schade aan spullen (behalve mobiele apparaten) die je zelf gemaakt hebt X
Mobiele apparaten en
extra kostbaarheden
Opstalverzekering Inboedelverzekering
Schade door vallen/omstoten/diefstal X

Dekking opstalverzekering

Met een opstalverzekering verzeker je de woning zelf en alles wat nagelvast aan de woning vast zit. Je sluit deze verzekering alleen af als je eigenaar van de woning bent. Een opstalverzekering vergoedt schade aan de muren, fundering en het dak. Maar ook je ingebouwde keuken en badkamer vallen onder de opstalverzekering. 

Stel dat je huis volledig afbrand en opnieuw opgebouwd moet worden, dan ben je voor deze kosten verzekerd met een opstalverzekering. De opstalverzekering vergoedt meer dan alleen bovengenoemde spullen. Maar let op: voor sommige onderdelen geldt een maximaal verzekerd bedrag. 

Welke kosten hebben een maximum verzekerd bedrag?

 • Bereddingskosten: kosten die je maakt om de schade bij bijvoorbeeld brand te beperken.
 • Expertisekosten: kosten voor de schade-expert.
 • Opruimingskosten: kosten voor het opruimen van puin na schade.
 • Saneringskosten: kosten die gemaakt worden als er schadelijke stoffen vrijkomen na een schade.
 • Kosten voor herstel van de tuin en herbeplanting.

Wat vergoedt je opstalverzekering?

 • ​brandschade 
 • stormschade
 • waterschade
 • diefstal 
 • inbraak 

Naast deze standaarddekking kun je ook keizen voor een allrisk dekking.

Dekking inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je alle (losse) spullen in de woning. Denk hierbij aan de meubels, de apparatuur, je kleding en het servies. Eigenlijk alles wat je meeneemt als je gaat verhuizen. De keuken en badkamer vallen niet onder de inboedelverzekering. Heb je een huurwoning en heb je er zelf voor gekozen de keuken te verbouwen? Dan kun je dit meeverzekeren onder het huurdersbelang op je inboedelverzekering. 

De inboedelverzekering vergoedt meer dan alleen bovengenoemde spullen. Maar let op: voor sommige onderdelen geldt een maximaal verzekerd bedrag. Dit bedrag vind je terug in de voorwaarden.

Welke kosten hebben een maximum verzekerd bedrag?

 • Bereddingskosten: kosten die je maakt om de schade bij bijvoorbeeld brand te beperken.
 • Expertisekosten: kosten voor de schade-expert.
 • Opruimingskosten: kosten voor het opruimen van puin na schade.
 • Hotel- en pensionkosten: voor als je een nachtje in een hotel moet slapen omdat je niet in je eigen huis kunt slapen.
 • Kosten voor de opslag van je inboedel na schade.
 • Voor huurders: schade aan metsel-, wit-, behang- en schilderwerk of het gedeelte wat onder het huurdersbelang valt.

Wat vergoedt je inboedelverzekering?

 • ​brandschade 
 • stormschade 
 • waterschade 
 • diefstal 
 • inbraak 

Naast de standaarddekking die bovenstaande zaken vergoedt, kun je ook een allrisk verzekering afsluiten. Hiermee verzeker je ook schades die door je eigen schuld zijn ontstaan. 

Inboedel- en opstalverzekering: samen of apart?

Het is niet verplicht om je inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Toch kun je dit overwegen. De inboedel- en opstalverzekering samen afsluiten heeft 3 voordelen:

 • Als een verzekeraar met pakketkorting werkt, is het vaak wel voordeliger om ze samen af te sluiten.
 • Bij schade die zowel je inboedel als opstal treft is het vooral handig dat deze twee verzekeringen bij dezelfde verzekeraar lopen. Je hebt dan namelijk één partij die alles voor je afhandelt.
 • Je voorkomt de discussie of iets onder de inboedel of onder de opstal valt.

Waarde bepalen: drie manieren

Er zijn drie manieren waarop een verzekeraar de waarde van je inboedel en opstal kan bepalen.

 1. Via de waardemeters. Er worden je dan een aantal vragen over de woning en je persoonlijke situatie gesteld. Aan de hand van de antwoorden die je geeft, wordt een inboedel- of herbouwwaarde berekend. Dit is het bedrag waarvoor je dan verzekerd bent. Voor dit bedrag geeft de verzekeraar ook een garantie tegen onderverzekering af. Blijkt bij schade dat het berekende bedrag toch te weinig is? Dan krijg je door de garantie tegen onderverzekering alsnog het werkelijke schadebedrag uitgekeerd.
 2. Via standaard verzekerde bedragen. Ongeacht je situatie of woning is je inboedel dan verzekerd tot bijvoorbeeld €100.000,- en de opstal bijvoorbeeld tot €500.000,-. Je moet dan zelf bepalen of dit voldoende is. Maar meestal zijn de bedragen hoog genoeg om je inboedel of opstal te verzekeren. 
 3. Helemaal zonder verzekerde bedragen. Je vult bij hun je gegevens in en met die gegevens berekent de verzekeraar wat de premie moet worden. Heb je dan schade? Dan heb je de garantie dat je het schadebedrag uitgekeerd krijgt.

Waardes bepalen met een waardemeter

De waarde van je inboedel wordt aangegeven met een inboedelwaarde. De waarde van je huis wordt weergegeven met een herbouwwaarde. Vroeger kon je zelf de gewenste inboedel- of herbouwwaarde opgeven. Of er kwam een expert van de verzekeraar langs om deze waarde te bepalen. Hierdoor kon je onderverzekerd zijn. Als dat het geval is, krijg je bij schade te weinig uitgekeerd. Tegenwoordig zijn er gelukkig bijna geen verzekeraars meer die op deze manier werken. 

Het Verbond van Verzekeraars heeft namelijk een inboedelwaardemeter en herbouwwaardemeter ontworpen.

Woonverzekering bij Independer: wat zijn de voordelen?

Je woonverzekering vergelijken bij Independer is heel eenvoudig. Je vult een paar gegevens in en ziet direct welke woonverzekering het beste bij jou past. We kijken daarbij niet alleen naar prijs maar onder andere ook naar de voorwaarden en de mening van andere klanten over de verzekeraar. Je kunt vervolgens ook alle details van de verzekering bekijken en meerdere verzekeringen met elkaar vergelijken.

Heb je een goede woonverzekering gevonden? Bij Independer kun je die vervolgens ook direct online aanvragen. Je moet dan nog wat aanvullende vragen beantwoorden over bijvoorbeeld jouw woonsituatie. Vervolgens zie je direct of jouw verzekering is goedgekeurd. Binnen een paar minuten kun je zo jouw woonverzekeringen online geregeld hebben!

Bij het afsluiten van een woonverzekering bij Independer heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Dat betekent dat je na af afsluiten van de verzekering nog 14 dagen hebt om deze weer op te zeggen. Als je binnen de bedenktijd jouw woonverzekering weer opzegt, krijg je de betaalde premie helemaal terug. Tenzij je natuurlijk schade hebt gehad.

Bij Independer hechten we veel waarde aan een goede klantenservice. We hebben daarom al onze adviseurs zelf opgeleid zodat ze jou optimaal kunnen helpen bij jouw vragen over woonverzekeringen. Je krijg altijd iemand van Independer aan de lijn en niet iemand van een callcenter. 


Is een woonverzekering verplicht?

Een woonverzekering is niet altijd verplicht. Met de term 'woonverzekering' wordt meestal een combinatie bedoeld van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Maar bij sommige verzekeraars valt ook de aansprakelijkheidsverzekering hier nog onder. 

Een inboedel- en opstalverzekering zijn wettelijk niet verplicht. Soms kan het zijn dat de verhuurder je wel verplicht een inboedelverzekering af te sluiten. In dat geval staat het in het huurcontract. Heb je een koopwoning? Dan verplicht de hypotheekverstrekker je vaak een opstalverzekering. Ook als het niet verplicht is, is het verstandig er wel één af te sluiten. Je inboedel en huis zijn veel waard. Heb je een huis gekocht of gehuurd? Dan kan het ook zijn dat het hele pand is verzekerd door de Vereniging van Eigenaren. In dat geval heb je geen opstalverzekering nodig. 

Wat gebeurt er als je geen woonverzekering afsluit?

Je huis kan door brand helemaal verwoest raken. Heb je geen opstalverzekering afgesloten? Dan krijg je niks vergoed. In het ergste geval heb je dan geen onderdak meer, maar blijf je wel met een hypotheekschuld zitten. Het wordt dan moeilijk om die schuld af te betalen. Om deze problemen te voorkomen, geeft de bank je vaak alleen een hypotheek als je een opstalverzekering afsluit. 

Heb je geen inboedelverzekering? Dan krijg je de spullen in je huis niet vergoed op het moment van schade, brand of inbraak. Je inboedel is vaak meer waard dan je denkt. Met een laptop, tv en dure sieraden kom je al snel aan een hoog bedrag. Het is daarom ook verstandig om je inboedel te verzekeren. Met behulp van de inboedelwaardemeter kun je de waarde van je inboedel uitrekenen. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Naast een inboedel- en opstalverzekering kun je ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering vergoedt schade die je bij derden maakt. Stel: je laat bij je buren per ongeluk een dure vaas vallen. Dan vergoedt je aansprakelijkheidsverzekering deze schade. Rijd je per ongeluk iemand aan en kan diegene een tijd niet werken? Dan wordt je hiervoor aansprakelijk gesteld. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt dan de medische kosten van die persoon. Ook wordt het eventueel misgelopen inkomen gecompenseerd. Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je al af vanaf een paar euro per maand. We raden je daarom altijd aan om deze verzekering af te sluiten. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.