De voorwaarden zijn opgesteld door de betrokken patiëntenorganisaties; Levenmetkanker, de Contactgroep Myeloom en Waldenström Patiënten, Stichting Hematon, de Stichting Contactgroep Leukemie en de Contactgroep Stamceltransplantaties. De twaalf kwaliteitseisen zijn:
- Aantal hematologen; er is minimaal één hematoloog werkzaam.
- Overleg met andere disciplines; er vindt een patiëntoverleg plaats tussen een hematoloog, een medisch oncoloog, een radiotherapeut, een klinisch patholoog, een radioloog en bij voorkeur ook met een nucleair geneeskundige, gespecialiseerde verpleegkundige en/of psycholoog.
- Hoofdbehandelaar; de hematoloog is altijd de hoofdbehandelaar.
- Aanspreekpunt; de patiënt is schriftelijk en mondeling geïnformeerd over het aanspreekpunt voor patiënten.
- Periodiek overleg; er vindt minimaal maandelijks een patiëntgericht consultief overleg plaats met de consultverlener.
- Informatie in het patiëntendossier; voor het vaststellen van het behandelplan vindt een overleg plaats tussen een hematoloog en een consultverlener. Dit wordt vastgelegd in het patiëntendossier.
- Informatie aan de patiënt; de patiënt wordt geïnformeerd over consultatie en adviezen die hieruit voortvloeien.
- Contact na ontslag; de behandelend arts of verpleegkundige bewaakt dat er binnen 24 uur na ontslag telefonisch contact is met de patiënt.
- Informeren huisarts; de behandelend arts informeert de huisarts binnen vijf werkdagen na het begin of na een wijziging van een behandeling.
- Bereikbaarheid; de patiënt kan met acute vragen 24 uur per dag/ 7 dagen per week direct contact opnemen met de (verpleeg)afdeling.
- Brochures; er wordt standaard aan de patiënt de brochure van de patiëntenorganisaties meegegeven.
- Psychosociale zorg; iedere patiënt wordt standaard gescreend op de behoefte aan psychosociale zorg.
Ga voor meer informatie naar de website van Levenmetkanker.