De kwaliteit van zorg is in de Nederlandse ziekenhuizen en klinieken erg hoog. Toch kan het gebeuren dat je niet tevreden bent over de geleverde zorg. Of je vindt dat je niet netjes bent behandeld door een specialist of medewerker van de zorginstelling. Waar kan je dan terecht met je klacht?
Als je een klacht hebt over je behandeling of over de arts die je behandeld heeft, bespreek het dan eerst met de arts zelf. Misschien kunnen jullie het samen oplossen. Dat is vaak wel zo fijn voor beide partijen. Kom je er samen niet uit, dan kan je het verder bespreken met de klachtenfunctionaris of klachtencommissie.
Ziekenhuizen en klinieken zijn wettelijk verplicht om aangesloten te zijn bij een klachtencommissie. Dit is zo geregeld in de “Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector” (WKCZ). Sommige ziekenhuizen of klinieken zijn aangesloten bij een regionale klachtencommissie, maar de meeste grote ziekenhuizen hebben een eigen klachtencommissie.
Kom je er ook niet uit met de klachtencommissie en gaat je klacht over een zorginstelling? Dan kan je dit voorleggen aan de Geschillencommissie Zorginstellingen. Dit kan alleen als de zorginstelling is aangesloten bij deze commissie.
Elk ziekenhuis heeft een klachtenfunctionaris of vertrouwenspersoon in dienst. Deze persoon bespreekt met jou je klacht en kijkt welke mogelijkheden er zijn om het zo goed mogelijk op te lossen. De klachtenfunctionaris kan ook bemiddelen bij een gesprek tussen jou en de arts. Kom je er samen niet uit, dan kan je een formele klacht indienen bij de klachtencommissie.
Kom je er ook niet uit met de klachtencommissie en gaat je klacht specifiek over een zorgverlener? Dan kan je het ook voorleggen aan het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.
Ben je op zoek naar een ziekenhuis of kliniek? Ga dan naar onze ziekenhuisvergelijking: