kwic zorginhoudelijk kwaliteit

Hoe komt de zorginhoudelijke kwaliteitsscore (KWIC) van MediQuest tot stand?

Alleen wanneer de kwaliteit van de zorginstellingen inzichtelijk is kan zorg goed vergeleken worden. Onze datapartner MediQuest heeft daarom, in samenwerking met Plexus (adviesbureau in de gezondheidszorg) en het Erasmus MC, in 2006 de KWIC methode (KWaliteitsIndicatoren Cure) ontwikkeld. In de loop der jaren is de KWIC-methode verder doorontwikkeld. Onder meer op basis van feedback van zorgverzekeraars, zorgaanbieders en patiënten. Hiermee wordt de zorginhoudelijke kwaliteit van zorg op een objectieve manier in kaart gebracht.

Welke bronnen worden voor de score gebruikt?

De score is gebaseerd op informatie uit verschillende bronnen:

  • Inspectie voor de Gezondheidszorg: basisset ziekenhuizen en basisset klinieken
  • (voormalig programma) Zichtbare Zorg Ziekenhuizen en ZBC’s
  • Keurmerken van diverse patiëntenorganisaties
  • Sterftecijfers ((H)SMR)

Welke soort scores zijn er?

Op basis van bovenstaande bronnen wordt de zorginhoudelijke kwaliteit berekend. Om zo instellingen met elkaar te kunnen vergelijken. Zowel algemene, topklinische, academische en gespecialiseerde ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) worden in deze vergelijking meegenomen.

De scores worden berekend op drie niveaus; op instellings-, afdelings (specialisme)- en aandoeningsniveau. Om deze scores te berekenen onderscheidt MediQuest 2 soorten indicatoren, aandoeningsspecifieke en instellingsbrede indicatoren. Een zorginhoudelijke kwaliteitsscore is op beide indicatoren gebaseerd. Hoe hoger het niveau (aandoening is het laagste niveau, instelling het hoogst), des te minder dragen de aandoeningsspecifieke indicatoren bij.

Alle voldoende betrouwbare en relevante indicatoren worden meegenomen in de berekening van de scores. Wel weegt de één zwaarder mee dan de andere. Dit is onder andere afhankelijk van de betrouwbaarheid waarmee de indicator gemeten kan worden.

De zorginhoudelijke kwaliteitsscore

Na de zorgvuldige berekeningen komt er op elk niveau een score uit die vertaald is naar een cijfer van 1 t/m 10. Een instelling kan een score hebben voor een aandoening, afdeling of instellingsbreed.

Over MediQuest

MediQuest is dataleverancier en partner van Independer. Samen willen wij zorg inzichtelijk maken voor de consument. Meer informatie over de KWIC scores vind je in het methodologisch document van MediQuest. Dit document kun je opvragen via MediQuest: kwaliteitsgegevens@mediquest.nl o.v.v. ‘Uitleg kwaliteitsscores ziekenhuizen & ZBC’s’. Ook voor andere vragen over de KWIC-methode kun je hier terecht.

Kijk voor meer informatie over MediQuest op: home.mediquest.nl

Op zoek naar een ziekenhuis of kliniek

Ben je op zoek naar een ziekenhuis of kliniek? Ga dan naar onze ziekenhuisvergelijking:Zoek ziekenhuis

Mediquest

MediQuest levert alle gegevens van de zorginstellingen. Zo maken zij de kwaliteit van ziekenhuizen en klinieken inzichtelijk.

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers hebben al een review geplaatst!

Geef ook je mening!

 

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.