Als patiënt heb je recht op de juiste informatie. Over je aandoening, maar ook over het voorgestelde behandeltraject. Dit is belangrijk, want zo kan je zelf de juiste beslissingen nemen. Bovendien zorgt dit ervoor dat er geen onzekerheden, misstanden of angst ontstaan. De arts is verplicht je de informatie in begrijpelijke taal te geven. Maar wees zelf ook alert en stel de juiste vragen.
De arts moet je over de volgende zaken duidelijke en volledige informatie geven:
Alleen als je alle informatie hebt kan je beslissen om een behandeling of onderzoek wel of niet te ondergaan.
De informatie krijg je over het algemeen van de zorgverlener die je behandelt. Dit kan bij een kleine ingreep of de voorbereiding van een behandeling ook een verpleegkundige zijn. De arts is verplicht de informatie op een voor de patiënt begrijpelijke manier te geven. Wil je het nog eens rustig nalezen, dan kun je ook vragen of je de informatie schriftelijk mee kan krijgen.
Je kunt er ook zelf voor zorgen dat je de informatie krijgt die je wilt. Schrijf bijvoorbeeld voordat je een gesprek hebt al je vragen op. En schrijf het antwoord van de arts er tijdens het gesprek bij. Is iets niet duidelijk? Geef het dan aan en vraag om meer uitleg. Durf alle vragen te stellen. Neem eventueel iemand mee, die je kan helpen als je het zelf lastig vindt. Het gaat tenslotte om jouw gezondheid!
Als patiënt ben je zelf ook verplicht om de arts zo goed mogelijk te informeren. Alleen dan kan de arts ook jou alle belangrijke informatie geven. Stel, je gebruikt een bepaald medicijn, maar vertelt dit niet aan de behandelaar, dan kan hij of zij je ook niet wijzen op mogelijke gevaren van dit medicijn in combinatie met de voorgestelde behandeling. Wees dus zelf ook duidelijk en volledig. Dit komt ook weer je eigen gezondheid ten goede.
Ben je op zoek naar een ziekenhuis of kliniek? Ga dan naar onze ziekenhuisvergelijking: