Borstkanker is een kanker die zich in en om het borstweefsel van vrouwen, maar ook mannen ontwikkelt. Het is de tweede meest voorkomende kankersoort in Nederland.
Duidelijk aanwijsbare oorzaken van borstkanker zijn er niet. Wel komt borstkanker vooral voor bij vrouwen van 50 jaar en ouder. Ook kan borstkanker in je familie zitten en is het daardoor erfelijk. Verder spelen geslachtshormonen vaak een belangrijke rol bij het ontstaan van borstkanker. Ook tonen verschillende studies aan dat roken, alcohol en voeding een negatieve invloed kunnen hebben.
Veranderingen in of aan je borst kunnen wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een knobbeltje. Andere afwijkingen kunnen zijn:
Als je wilt weten of de verandering in of aan je borst goed- of kwaadaardig is, moet je een medisch onderzoek laten doen. Het is verstandig om altijd eerst naar je huisarts te gaan. Je huisarts kan je lichamelijk onderzoeken. Als het nodig is kan hij of zij jou doorverwijzen naar de afdeling oncologie van een ziekenhuis of een speciale mammapoli voor borstkanker. Het artsenteam van de mammapoli bestaat vaak uit een chirurg, radioloog, patholoog, radiotherapeut-oncoloog, internist-oncoloog en nucleair geneeskundige. Op een mammapoli krijg je (een deel van) de onderzoeken op 1 dag. De onderzoeken kunnen zijn:
Als je borstkanker hebt, kun je de volgende behandelingen ondergaan:
Welke behandeling het meest geschikt is hangt van de persoonlijke situatie af en of het bijvoorbeeld uitgezaaid is. Vaak wordt er gekozen voor een combinatie van bovenstaande behandelingen. Kijk voor meer informatie op de website van Borstkankervereniging Nederland. Wij tonen in onze zorgzoeker ook het roze lintje wat de borstkankervereniging toekent aan ziekenhuizen die aan de gestelde criteria voldoen.
Ben je op zoek naar een ziekenhuis of kliniek dat borstkanker behandelt? Ga dan naar onze ziekenhuisvergelijking: