Alle ziekenhuizen in Nederland registreren en declareren zorgkosten op dezelfde manier: door middel van een Diagnose Behandel Combinatie. Vanaf je aanmelding bij het ziekenhuis tot je uitbehandeld bent, houdt het ziekenhuis via een DBC alles bij. Zo houdt het ziekenhuis en de zorgverzekeraar overzicht in de kosten van je behandeling.
Zodra je voor een behandeling in het ziekenhuis komt, opent het ziekenhuis een DBC. Vanaf dan houdt het ziekenhuis alles bij wat met je behandeling te maken heeft, zodat ze dit later in zijn geheel kunnen declareren bij je zorgverzekeraar. Ook als het maar om één afspraak gaat. Moet je na een maand weer terug voor een nacontrole? Dan valt dit onder dezelfde DBC. Een DBC-traject mag maximaal 120 dagen openstaan. Daarna wordt het traject gesloten. Als je behandeling eerder helemaal afgerond is, wordt de DBC eerder gesloten. Duurt je behandeling langer, dan opent het ziekenhuis een nieuwe DBC. Als dit vaker gebeurt kan het dus alsnog zijn dat je je eigenrisico van meerdere jaren betaalt.
Na het sluiten van de DBC, maakt het ziekenhuis de balans op. Het ziekenhuis stuurt vervolgens de rekening door naar de zorgverzekeraar. Dekt je zorgverzekering de zorg die je hebt gehad? Dan betaalt de zorgverzekeraar de rekening. In sommige gevallen moet je zelf nog een deel bijbetalen. Bijvoorbeeld als je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis bent geweest. Check dus van tevoren of het ziekenhuis bij jou in de buurt gecontracteerd is.
Valt je behandeling gedeeltelijk in het ene jaar en gedeeltelijk in het andere jaar? Dan valt alles nog steeds onder één DBC. Hierdoor vallen de behandelingen dus ook maar onder het eigen risico van één jaar.
Bijvoorbeeld: Je gaat op 12 november 2018 naar het ziekenhuis en de nacontrole is op 25 januari (2019). Normaal gesproken vallen alle behandelingen in 2018 onder het eigen risico van 2018 en alle behandelingen in 2019 onder het eigen risico van 2019. Omdat deze behandelingen onder dezelfde DBC code vallen en die DBC gestart is in 2018, vallen allebei de behandelingen onder het eigen risico van 2018.
Een uitzondering op bovenstaande regels is de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Een DBC in de GGZ wordt namelijk niet na maximaal 120 dagen gesloten, maar pas na maximaal 365 dagen. Hierdoor kan het dus langer duren voordat jij als klant je rekening van je eigen risico ontvangt. Voordeel is wel dat alle behandelingen binnen dat jaar onder één eigen risico vallen. Ook als de startdatum in het ene jaar is en de sluitdatum in het andere.
Ben je op zoek naar een ziekenhuis of kliniek? Ga dan naar onze ziekenhuisvergelijking: