1. Wat vergoedt de basisverzekering?

Iedereen in Nederland moet verplicht een basis zorgverzekering afsluiten. De overheid bepaalt wat er uit de basisverzekering vergoed wordt. Dit is altijd de belangrijkste zorg. Denk hierbij aan:

 • Een bezoek aan je huisarts
 • Ziekenhuiszorg: de ambulance, het ziekenhuisverblijf en de behandeling door medisch specialisten.
 • Tandartskosten t/m 17 jaar
 • Kraamzorg en verloskundige hulp
 • Fysiotherapie: tot 18 jaar en voor chronische aandoeningen
 • Geneesmiddelen
 • Psychologische hulp
 • Wijkverpleging
 • Kosten voor de apotheek

2. Ik ben overgestapt en mijn vorige verzekeraar heeft nog premie afgeschreven. Wat moet ik doen?

Verzekeraars moeten altijd ruim op tijd hun incasso-opdrachten aan de bank doorgeven. Het kan dus gebeuren dat je eind december overstapt naar een andere zorgverzekeraar, maar dat je huidige verzekeraar de opdracht voor de incasso al naar de bank heeft gestuurd. Je oude en je nieuwe zorgverzekeraar schrijven dan allebei premie af. Dit gebeurt heel vaak en hier hoef je je geen zorgen om te maken: zodra je oude zorgverzekeraar je opzegging heeft verwerkt, krijg je de onterecht betaalde premie teruggestort.

3. Wanneer betaal ik mijn eigen risico?

Als je in Nederland staat ingeschreven en hier woont of werkt moet je verplicht een basis zorgverzekering afsluiten. Alle zorgkosten die vanuit de basisverzekering vergoed worden, vallen onder je eigen risico. Voor 2022 is je eigen risico € 385,-. Dit bedrag betaal je eerst helemaal zelf voordat je de kosten vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Het bedrag geldt één keer per kalenderjaar.

4. Hoe moet ik mijn huidige verzekering opzeggen?

Eén keer per jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Vanaf half november maken verzekeraars hun premie voor het nieuwe jaar bekend. Je hebt dan tot en met 31 december de tijd om over te stappen. Stap je in deze periode over? Dan zegt je nieuwe verzekeraar je oude zorgverzekering op. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.

Wil je langer bedenktijd? Zeg dan voor 31 december zelf je huidige verzekering op. Je krijgt dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Het opzeggen van je huidige verzekering kan via e-mail, opzegbrief en in sommige gevallen online.

5. Wat is het verschil tussen een natura- en restitutiepolis?

Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen:

 • Restitutiepolis
  Met een restitutiepolis heb je een vrije zorgkeuze. Dat houdt in dat je naar iedere zorgverlener toe mag voor zorg die vergoed wordt door de basisverzekering. Lees wel altijd de voorwaarden.
 • Combinatiepolis
  Deze polis lijkt heel erg op een restitutiepolis. Je heb namelijk ook een vrije zorgkeuze. Maar bij een combinatiepolis heeft de zorgverzekeraar een tarief afgesproken met je zorgverlener. Als je zorgkosten hoger zijn dan dit tarief, moet je dit zelf betalen.
 • Naturapolis
  Bij een naturapolis heeft je verzekeraar contracten afgesloten met zorgverleners. Je krijgt de rekening dan alleen volledig vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Doe je dit niet? Dan krijg je niet je hele rekening vergoedt. Het aanbod aan gecontracteerde zorgverleners is gelukkig groot.

 • Budgetpolis
  De budgetpolis werkt op dezelfde manier als de naturapolis. Het aanbod aan gecontracteerde zorgverleners is alleen een stuk beperkter dan bij een naturapolis.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.