Is een aanvullende verzekering nuttig?

Maak je vaak gebruik van zorg die niet of nauwelijks vanuit de basisverzekering vergoed wordt? Dan kun je hier een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor de tandarts of fysiotherapeut. Check van tevoren wel of de vergoedingen opwegen tegen de extra premie die je betaalt voor een aanvullende verzekering. Soms betaal je namelijk meer premie dan je vergoedt krijgt. Bijvoorbeeld: Je gaat twee keer per jaar voor controle naar de tandarts. Als je niets hebt, betaal je hiervoor ongeveer € 25,- per keer. Een aanvullende tandartsverzekering kost al gauw € 10 per maand. Dit is per jaar € 120,-.

Aanvullende zorgverzekering opzeggen

Ieder jaar vanaf half november kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld: als je een andere aanvullende verzekering wilt. Stap je voor 31 december over? Dan wordt je oude aanvullende verzekering (samen met je basisverzekering) automatisch opgezegd door je verzekeraar. Wil je langer bedenktijd? Dan kun je voor 31 december zelf je verzekering opzeggen. Je hebt dan tot 1 februari om een nieuwe verzekering uit te zoeken.

Er zijn situaties waarbij je tussentijds je verzekering kunt opzeggen. Lees alles over je zorgverzekering opzeggen.

Wil je een zorgverzekering afsluiten met een hoge dekking? Soms geldt er dan een medische acceptatie. Een verzekeraar mag je namelijk weigeren voor een aanvullende verzekering. 

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen

Soorten aanvullende verzekering

De tandarts

Veel mensen hebben een aanvullende verzekering voor de tandarts. Voor volwassenen wordt namelijk uit de basisverzekering maar weinig vergoed. Alleen als je ernstige stoornissen of afwijkingen hebt of als je een lichamelijke- of geestelijke aandoening hebt, kun je tandartskosten vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Dit bepaalt de verzekeraar. Verwacht je kosten voor de tandarts die je zelf niet kunt betalen? Dan is een aanvullende verzekering verstandig. Bekijk ons overzicht tandartsvergoedingen.


Fysiotherapie

De basisverzekering vergoedt fysiotherapie alleen als je een chronische aandoening hebt. Deze aandoening moet dan voorkomen op de lijst Borst. Is dat bij jou niet het geval, maar wil je wel naar de fysiotherapeut? Dan moet je de kosten zelf betalen. Gelukkig kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Lees alles over fysiotherapie.

Bekijk het overzicht vergoedingen fysiotherapie om te zien welke verzekeraar de beste vergoeding voor jou heeft.


Brillen en lenzen

Brillen en lenzen zijn helaas niet goedkoop. Een aanvullende verzekering lijkt dan ook een goed idee. Maar helaas is dit een aanvullende verzekering waarvoor je vaak meer premie betaalt, dan je vergoedt krijgt. Bekijk ons overzicht vergoedingen brillen en lenzen om te zien of dit voor jou interessant is.


Zwangerschap en geboorte

Verwacht je een kindje? Houd hier dan alvast rekening mee bij het kiezen van een zorgverzekering. De basisverzekering vergoedt veel kosten rondom zwangerschap en geboorte. Maar wil je in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak? Dan betaal je dit zelf. Een aanvullende verzekering vergoedt deze kosten. Meer weten over de vergoedingen rondom zwangerschap? Bekijk onze overzichten:

Zoek je een goedkope zorgverzekering? Lees onze tips

Je kunt veel besparen op je zorgverzekering door kritisch naar je aanvullende verzekering te kijken. Ben je benieuwd naar onze tips? Lees alles over besparen op je zorgverzekering

Kan ik een aanvullende zorgverzekering apart afsluiten?

Wil je liever je aanvullende verzekering los van de basisverzekering afsluiten? Omdat de basisverzekering van verzekeraar A goedkoper is, maar de aanvullende verzekering van verzekeraar B beter bij je wensen aansluit? Dit is mogelijk, maar het is niet altijd de beste optie. Zorgverzekeraars willen dit ook liever niet. Daarom rekenen ze vaak een toeslag op de losse verzekering. Hierdoor valt je eventuele voordeel eigenlijk weer weg. Ook goed om te weten: sommige vergoedingen komen gedeeltelijk uit de basisverzekering en gedeeltelijk uit de aanvullende verzekering. Heb je deze verzekeringen bij twee verschillende verzekeraars? Dan kan het nog lastig zijn om de vergoeding te regelen.

Bekijk bij welke verzekeraars je een losse aanvullende verzekering kunt afsluiten.

Aanvullende verzekering: speciale vergoedingen

Luxeverpleging

Wil je extra zorg in het ziekenhuis? Bijvoorbeeld door een privékamer met televisie, radio en internet? Dan kun je je aanvullend verzekeren voor deze luxeverpleging. Dit kan niet bij elke verzekeraar. Kijk van tevoren dus goed of de verzekeraar van je keuze dit aanbiedt.


Preventief medisch onderzoek

Wil je je lichaam laten checken zonder dat daar aanleiding voor is? Dan kun je een preventief medisch onderzoek laten doen. Dit onderzoek wordt helaas niet vanuit de basisverzekering vergoed. Je kunt hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten, maar er zitten altijd voorwaarden aan verbonden. Lees meer over het preventief medisch onderzoek.

Wat verandert er aan de aanvullende verzekering in 2023?

De inhoud van aanvullende verzekeringen is de laatste jaren steeds beperkter geworden. In november weten we of de aanvullende pakketten ook in 2023 worden ingeperkt. Weten wat er in 2023 verandert aan je zorgverzekering? Bekijk de zorgverzekering 2023.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Consuwijzer

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Mirjam Prins. Zij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij NU.nl, Radar en BNR

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png