ADHD en je zorgverzekering

ADHD is de afkorting voor de Engelse term Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Mensen met ADHD vinden het moeilijk om hun aandacht ergens bij te houden, zijn hyperactief of hebben hier allebei last van. Niet iedereen die ADHD heeft is hetzelfde. Maar waar moet je nu aan denken bij je zorgverzekering? Wat is voor jou belangrijk?

Eigen risico of eigen bijdrage?

Het ADHD-medijcijn Ritalin wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Dat betekent dat je hier het eigen risico over moet betalen. In 2016 is je eigen risico € 385,-. Bij andere ADHD medicijnen zoals Concerta, Straterra, Midikinet en Dexamfetamine wordt de prijs tot aan de prijs van Ritalin ook vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hier dus ook je eigen risico over. Het resterende bedrag valt onder je eigen bijdrage. Hier kun je wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. In dat geval betaal je dus het eigen risico zelf, maar krijg je de rest van de kosten vergoed van je verzekeraar.

Voorbeeld1:

Je gebruikt Ritalin. Een doosje kost € 3,63. Dit wordt volledig vergoed uit de basisverzekering en valt dus onder je eigen risico. De prijs van € 3,63 betaal je dus zelf tot je hele eigen risico op is. Je kunt hier geen aanvullende verzekering voor afsluiten.

Voorbeeld 2:

Je gebruikt Dexamfetamine (Amfexa). Dit wordt niet volledig vergoed uit de basisverzekering omdat dit een duurder medicijn is. Je krijgt € 3,63 per doosje vergoed. Een doosje kost € 27,18. Je betaalt dus per doosje € 23,55 zelf. Gemiddeld gebruiken patienten 2 á 3 doosjes per maand. Je eigen bijdrage voor dit medicijn komt daarmee uit op ruim € 70,-. Heb je een aanvullende verzekering? Dan krijg je bij sommige verzekeraars de kosten (gedeeltelijk) vergoed. Wil je weten welke verzekeraars dit zijn? Kijk dan in ons vergoedingenoverzicht

Medicijnen voor ADHD-patiënten

Heb je ADHD? Dan gebruik je hier waarschijnlijk een medicijn voor. De bekendste merken zijn Ritalin, Concerta, Straterra en Midikinet. Alleen medicijnen op basis van kortwerkende methylfenidaat vanuit de basisverzekering worden vergoed. Een goed voorbeeld hiervan is Ritalin. De reden hiervoor is dat andere medicijnen geen meerwaarde zouden hebben. Vanuit de overheid is daarom bepaald dat alleen het goedkoopste medicijn wordt vergoed.

Medicijnen zoals Concerta, Straterra en Medikinet zijn duurder. De basisverzekering vergoedt alleen het bedrag tot de prijs van Ritalin. De rest moet je zelf bijbetalen, dit wordt ook wel de eigen bijdrage genoemd. Voor deze eigen bijdrage kun je een aanvullende verzekering afsluiten. De vergoeding van de eigen bijdrage verschilt per verzekeraar. Wil je weten wat je vergoed krijgt? Kijk dan in ons vergoedingenoverzicht.

Overstappen zorgverzekering en ADHD-medicijnen

Voordat je gaat overstappen moet je goed kijken of het pakket van jouw keuze aan de juiste voorwaarden voldoet. Waar moet je dan aan denken? Allereerst is de dekking voor medicijnen belangrijk. Moet je een eigen bijdrage voor ADHD-medicijnen betalen? Dan is het misschien verstandig om een aanvullende verzekering te nemen. Wordt jouw medicijn uit de basisverzekering vergoed? Dan is het niet slim om je eigen risico te verhogen.

Medicijn Dexamfetamine per 1 mei niet meer vergoed

Vanaf 1 mei kun je het medicijn Dexamfetamine niet meer verkrijgen bij je apotheek. Er is namelijk een nieuwe fabrikant die het medicijn onder de naam Amfexa op de markt brengt. Dit is een officieel medicijn, in tegenstelling tot Dexamfetamine. Hierdoor mogen apothekers Dexamfetamine niet meer maken en leveren. Amfexa wordt helaas niet volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je voor dit medicijn naast je eigen risico ook een eigen bijdrage moet betalen.

Laatste nieuws zorgverzekering en ADHD

De vergoeding voor ADHD-medicijnen is op dit moment veelbesproken. Op ons weblog blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom zorgverzekeringen en ADHD. Ook vind je er alles over zorgpremies, veranderingen in de basisverzekering en aanvullende verzekeringen en de vergoedingen. Hieronder zie je de meest actuele artikelen rondom ADHD:

Bekijk alle artikelen over zorgverzekeringen.

Overstappen: word ik direct geaccepteerd?

Wil je een hoge vergoeding voor je eigen bijdrage voor ADHD-medicijnen?Houd er dan rekening mee dat niet elke verzekeraar je direct accepteert. Veel verzekeraars willen dan eerst meer weten over de persoon die de zorgverzekering aanvraagt. Waarom heb je die hoge vergoeding nodig? Naar aanleiding van jouw antwoord beslist de verzekeraar of je geaccepteerd wordt. Zo niet, dan krijg je een pakket met een lagere vergoeding aangeboden. Je bent niet verplicht om deze te nemen.

Overstappen: mag ik naar mijn eigen apotheek?

Er zijn verzekeraars die naast ziekenhuizen ook apotheken contracteren. Dit betekent dat je alleen een vergoeding krijgt als je naar een gecontracteerde apotheek gaat. Ga je naar een niet-gecontracteerde apotheek? Dan moet je soms naast je eigen risico en de eigen bijdrage van het medicijn, ook nog een eigen bijdrage betalen omdat de apotheek niet gecontracteerd is.

Sommige verzekeraars verplichten je om voor een herhaalrecept gebruik te maken van een internetapotheek. Je bestelt je medicijn dan online en krijgt het thuisbezorgd. Wil je dit niet? Let er dan met overstappen op dat je kiest voor een zorgverzekering waarbij dit niet verplicht is.

Vergelijk zorgverzekeringen 2016

Geboortedatum
(bijv. 15-01-1970)
Geslacht
Postcode
(bijv. 1234 AB)
Ben je student?
Gezinsleden meeverzekeren?
Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.