Zorgverzekering afsluiten 2023

Bij Independer kun je zorgverzekeringen vergelijken en een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 2023. Daarbij krijg je ook een gratis Tandongevallen-verzekering met dekking tot € 20.000.

Bas Knopperts Expert zorgverzekeringen
laatste update: 13 november 2022

Zorgverzekering afsluiten

Gebruik gegevens van
Geboortedatum
Postcode

Geboortedatum

Geslacht

Postcode
Gezinsleden meeverzekeren?
Wat betalen jullie nu per maand? (optioneel)
Ben je student?
Het lijkt erop dat je in België of Duitsland woont.
Mocht dat niet het geval zijn, pas dan je postcode aan.
Gratis Tandongevallen-verzekering tot € 20.000

Regel het bij Independer

Gratis Tandongevallen-verzekering

Enige met dekking tot 20.000 euro

Nr. 1 zorgvergelijker van Nederland

3,5 miljoen zorgvergelijkingen per jaar

Grootste aanbod, laagste prijs

Alle 64 zorgverzekeringen vergelijken

Misschien heb je, net als veel mensen, één van de volgende vragen

Ditta | expert zorgverzekeringen

“Wat vergoedt mijn zorgverzekering in 2023?”

De hoogte van de nieuwe zorgpremies en het eigen risico zijn bekend. Vanaf nu kun je weer je zorgverzekering vergelijken voor 2023. Weet je al dat je volgend jaar gebruik moet maken van bepaalde zorg? Bekijk hier welke verzekeraars deze zorg vergoeden.

leestijd 3 minuten

“Is het verstandig om mijn eigen risico te verhogen?”

Maak je weinig tot geen gebruik van zorg uit de basisverzekering? Ben je gezond en heb je wat geld achter de hand? Overweeg dan een vrijwillig eigen risico te nemen. Je krijgt dan van de verzekeraar een korting op je premie. Tip: zet de premie die je bespaart opzij voor het geval dát.

leestijd 30 seconden

“Is een collectieve verzekering altijd goedkoper?”

Niet altijd. Veel mensen krijgen een collectiviteitskorting. Maar een collectieve verzekering is niet op maat gemaakt. Je werkgever sluit voor jou en al je collega’s één en hetzelfde pakket af. Vaak ben je voor meer verzekerd dan je nodig hebt. En betaal je dus voor zorg die je niet gebruikt.

leestijd 3 minuten

Al meer dan 20 jaar duidelijk, transparant én voordelig

Met jouw support en met die van onze 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.

9,3
Op basis van 219.070 klantbeoordelingen
10
23 november 2022
‘duidelijk en overzichtelijk’
Mevr. Jager, EMMEN
10
21 november 2022
‘Top’
Anoniem, SCHAGEN

Wie vergelijken we?

Het liefst vergelijken wij alle 46 zorgverzekeraars. Voor drie zorgverzekeraars kan dit helaas niet. De andere 43 zorgverzekeraars kun je bij independer vergelijken op inhoud en prijs.

bekijk de hele lijst

Hoe verdienen we?

Het gebruik van onze website is voor jou helemaal gratis. Als je bij ons een zorgverzekering afsluit, dan ontvangen wij hiervoor een eenmalige of doorlopende vergoeding van de verzekeraar.

lees hoe dat precies zit

Wat doen we voor jou?

Op onze website kun je je zorgverzekering vergelijken en afsluiten. Wij helpen je daarbij als je wilt. En ook na het afsluiten kun je ons bereiken voor vragen of hulp.

ontdek wat we nog meer voor je doen

Zorgverzekering 2023: wat verandert er?

Het eigen risico blijft in 2023 gelijk (385 euro). Daarnaast wordt de basisverzekering uitgebreid met een aantal vergoedingen en medicijnen. En volledig overzicht van de wijzigingen vind je op onze zorgverzekering 2023 pagina. 


​Zorgvergelijker

Bekijk alle bekende premies voor zorgverzekeringen in 2023 in ons premieoverzicht. Ben je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering? Let op: niet alleen prijs is belangrijk. Want een goede zorgverzekering is er een met met de juiste dekking. Heb je te veel dekking? Dan is je zorgverzekering waarschijnlijk te duur. Door onze zorgvergelijker te gebruiken vind je snel het juiste pakket.

Zorgverzekering afsluiten: 6 dingen waar je op moet letten

Iedereen in Nederland moet verplicht een zorgverzekering afsluiten. Eén keer per jaar (op 1 januari) kun je wisselen van zorgverzekering. Independer helpt je in een paar minuten de beste en goedkoopste zorgverzekering te vinden die voldoet aan al je wensen. En het opzeggen van je oude zorgverzekering? Geen zorgen, dat gaat automatisch. Bij Independer kun je meer dan 900 verschillende zorgverzekeringen vergelijken. En niet onbelangrijk: wij geven duidelijk aan wat de verschillen zijn tussen een budgetpolis, een naturapolis en een restitutiepolis.

1. Zorgverzekering vergelijken en tijd besparen

Bij Independer vind je snel en eenvoudig de best passende zorgverzekering bij jouw wensen. Hoe dat werkt? Heel gemakkelijk: we stellen je een aantal vragen over je situatie en wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld of je kosten verwacht voor de tandarts of fysiotherapeut. En of je het belangrijk vindt dat je bij bepaalde zorgverleners terecht kunt zonder bij te betalen. Zo kunnen wij voor jou de zorgverzekering vergelijken en selecteren die precies bij je wensen past. In ons overzicht zie je vervolgens welke verzekeringen dat zijn. Je kunt ze gemakkelijk met elkaar vergelijken, naast elkaar zetten of dieper in de polisvoorwaarden van de dekking duiken.

2. Kies de dekking die bij je past

Een goedkope zorgverzekering is fijn, maar niet alleen de prijs is belangrijk. Let erop dat je zorgverzekering goed aansluit bij je wensen en dekking biedt voor de zorg die jij nodig hebt (tip: vergelijk je zorgverzekering goed!). Maar let ook op ook dat je je niet verzekert voor zorg die je niet nodig hebt. Bedenk daarom eerst welke dekking je wilt. Hoe meer je verzekert, hoe hoger de premie.

 • Basisverzekering. Dit is voor iedereen wettelijk verplicht. Hiermee zijn alle kosten voor direct noodzakelijke medische hulp (huisarts en ziekenhuis) gedekt. Let op: ieder jaar opnieuw verandert de dekking van het basispakket.
 • Basisverzekering + aanvullende verzekering. Hiermee kun je je bijvoorbeeld verzekeren voor fysiotherapie, orthodontie of een tandartsverzekering . Dan kun je daarvoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Let wel goed op dat de extra premie die je betaalt opweegt tegen kosten die je zeker weten gaat maken.

Ben je op zoek naar een specifieke vergoeding? Bekijk dan ons overzicht vergoedingen.


Tip voor studenten: besparen op zorgverzekering

Voor studenten geldt vaak dat ze geen uitgebreide zorgverzekering nodig hebben. Studenten zijn vaak gezond en kunnen daarom veel besparen door alleen een basisverzekering te nemen en te kiezen voor het maximale eigen risico. Sommige zorgverzekeraars bieden een speciale studenten zorgverzekering aan. Ga je je zorgverzekering vergelijken? Dan vragen we aan de hand van je geboortedatum automatisch of je student bent. Je ziet dan vanzelf de zorgverzekeringen terug die speciaal voor studenten zijn (mits deze natuurlijk aansluiten op jouw wensen). 

3. Bedenk welke zorgpolis bij je wensen past

Voor de basisverzekering kun je kiezen uit vier verschillende zorgpolissen: de budgetpolis, de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis:

 • Budgetpolis: met een budgetpolis kun je maar bij een zeer beperkt aantal zorgaanbieders terecht, maar deze polis is wel goedkoop. De verzekeraar wil dat je naar zorgaanbieders gaat waar ze een contract mee hebben. Dat kan betekenen dat er bij jou in de buurt geen ziekenhuis is waar je terechtkunt. Lees alles over een budgetpolis.
 • Naturapolis: met een naturapolis kun je naar bijna alle ziekenhuizen en klinieken, maar niet naar alle specialisten en fysiotherapeuten. Ook hier geldt dat er wordt gekeken of de zorgaanbieder een contract heeft met je zorgverzekeraar. Je hebt een veel ruimere zorgkeuze dan met een budgetpolis. Daar tegenover staat wel een wat hogere premie. Lees alles over een naturapolis.
 • Combinatiepolis: Met een combinatiepolis heb je (net als bij een restitutiepolis) een vrije zorgkeuze en mag je naar alle zorgverleners toe. De zorgverzekeraar heeft wel prijsafspraken gemaakt met deze zorgverleners. Zijn je zorgkosten hoger dan het tarief wat de zorgverzekeraar heeft afgesproken met de zorgverlener? Dan moet deze zelf bijbetalen.
 • Restitutiepolis: met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze en kun je zelf bepalen door welk ziekenhuis of welke specialist je je laat behandelen. Door deze keuzevrijheid is een restitutiepolis geen goedkope zorgverzekering. Je betaalt een hogere premie dan bij een budgetpolis of naturapolis. Lees alles over een restitutiepolis.

Ga je je zorgverzekering vergelijken, dan zie je direct terug met wat voor type zorgpolis je te maken hebt. Wel zo makkelijk!

4. Goedkoopste zorgverzekering? Hier moet je op letten

Het belangrijkste aan je zorgverzekering is niet de premie, maar dat je zorgverzekering bij je wensen past. Toch moet je wel goed naar de premie van je zorgverzekering kijken. Om een goedkope zorgverzekering te vinden die wel voldoende dekking biedt voor jouw wensen, kun je daarom het beste je zorgverzekering vergelijken.

Op zoek naar een goedkope zorgverzekering? 3 tips om de goedkoopste zorgverzekering te vinden:

 • Kijk ieder jaar opnieuw naar je zorgwensen en zorg dat je zorgverzekering daarbij past. Goed vergelijken kan je zomaar een tientje per maand schelen!
 • Kijk goed naar de vergoeding die je krijgt. Zorg er voor dat je uiteindelijk niet meer premie betaalt dan je vergoed krijgt uit de zorgverzekering.
 • Kijk naar je eigen risico. Is een vrijwillig eigen risico iets voor jou?​

Lees meer: besparen op zorgverzekering.

Tip: een collectieve verzekering is niet per definitie de goedkoopste zorgverzekering. Je krijgt namelijk met een grote groep (collega’s) precies hetzelfde pakket. Daardoor kan het goedkoop zijn, maar de kans is zeer klein dat het pakket ook bij je wensen past. Hierdoor verzeker je al snel teveel of te weinig. En zo wordt goedkoop uiteindelijk duurkoop. Vergelijk je collectieve verzekering altijd met niet-collectieve verzekeringen. Zo weet je zeker dat je de beste en goedkoopste zorgverzekering hebt.

5. Check de contractering van je ziektekostenverzekering

Niet alle zorgverzekeraars sluiten contracten af met alle ziekenhuizen en fysiotherapeuten. Independer heeft een handig overzicht waarin je per zorgverzekeraar kunt zien met wie zij een contract hebben. Wil je liever per zorgaanbieder bekijken met welke zorgverzekeraars zij een contract hebben? Bekijk dan ons overzicht samenwerkingen zorgaanbieders.

Ga je naar een aanbieder waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan kan het zijn dat je een bedrag moet bijbetalen. Controleer dus altijd bij je zorgverzekeraar of je met jouw zorgverzekering een volledige vergoeding krijgt bij de zorgaanbieder waar je naar toe gaat. Dit geldt niet voor spoedeisende zorg; hiervoor kun je met elke zorgpolis altijd naar elk ziekenhuis of spoedpost zonder onverwachte kosten. Het maakt dan niet uit of je zorgverzekeraar geen contract heeft gesloten met dat ziekenhuis.

Ga je je zorgverzekering vergelijken, dan vind je natuurlijk ook direct in de resultaten terug welke contracteringen er bij elke ziektekostenverzekering afgesloten zijn.

6. Laat ons je helpen bij het overstappen en zorgverzekeringen vergelijken

Het wisselen van zorgverzekering kan normaal gesproken één keer per jaar: per 1 januari. Alleen in sommige situaties mag je tussentijds wisselen van zorgverzekering.


Tips bij overstappen zorgverzekering

Overstappen is heel makkelijk: je nieuwe zorgverzekeraar zegt je oude zorgverzekering op als je voor 1 januari afsluit. Ga je overstappen per 1 januari? Denk dan aan de volgende dingen:

 • Pas op dat je niet over-verzekerd bent
 • Kijk goed naar de gecontracteerde zorgverleners;
 • Denk na over een eventueel hoger eigen risico.
 • Kijk of een jaarpremie voor jou mogelijk is.

Vergelijk je zorgverzekering ieder jaar

De dekking van de basisverzekering verandert jaarlijks: dit bepaalt het kabinet. Het kan ook zijn dat de dekking van je aanvullende verzekering verandert, je zorgpremie hoger wordt of dat je wensen voor komend jaar veranderen. Logisch dus om elk jaar even te kijken waar je het beste uit bent. 

Ga je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor 2020? Dan ben je bij Independer aan het juiste adres. Wij helpen je met het vergelijken van basis zorgverzekeringen, aanvullende zorgverzekeringen en zorgverzekeraars.

Ik ontvang een uitkering

Als je een uitkering krijgt, ben je gewoon verzekeringsplichtig. Je moet zelf een zorgverzekering aanvragen. Over je uitkering moet je een inkomensafhankelijke bijdrage betalen aan de Belastingdienst. Je uitkeringsinstantie kan je een vergoeding geven voor deze bijdrage. Dit hangt af van wat voor soort uitkering je krijgt. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met je uitkeringsinstantie.

Ik ben asielzoeker

Het is helaas voor asielzoekers niet mogelijk om een zorgverzekering aan te vragen. Asielzoekers hebben wel recht op zorg. Dit regelt de MCA via de Regeling Zorg Asielzoekers. Met deze regeling hebben asielzoekers recht op zorg van onder andere de huisarts, verloskundige en ziekenhuizen. Ook kunnen tandartskosten tot € 250,- vergoed worden. Eén van de voorwaarden hieraan is dat de asielzoeker verblijft in de centrale opvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

Ik kom uit het buitenland

Als je net terug komt van een reis in het buitenland en je hebt je destijds niet uitgeschreven bij de gemeente, dan loopt je zorgverzekering nog. Heb je je destijds wel uitgeschreven? Dan moet je weer een verzekering hebben vanaf het moment dat je je weer inschrijft in Nederland.

Kom je als immigrant naar Nederland? Dan moet je een Nederlandse zorgverzekering hebben vanaf het moment dat je ingeschreven bent in Nederland. Vanaf dit moment heb je vier maanden de tijd om een zorgverzekering aan te vragen. Doe je dit binnen deze vier maanden? Dan gaat de verzekering in vanaf de inschrijfdatum. Ben je te laat? Dan gaat de verzekering in vanaf de dag dat je hem aanvraagt. Hierdoor ben je een periode onverzekerd geweest en kun je een boete krijgen.

Ik ben student

Voor een student geldt dezelfde regel als voor ieder ander in Nederland. Je bent verplicht een basisverzekering af te sluiten. Ben je nog geen 18? Dan val je nog onder de zorgverzekering van je ouders en hoef je hiervoor niet te betalen. Vanaf het moment dat je 18 wordt moet je zelf betalen voor je zorgverzekering. Er zijn een aantal verzekeraars die een speciale zorgverzekering voor studenten aanbieden. Hierbij krijg je vaak een aangepast pakket voor een lagere maandpremie. De studentenverzekering hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Kijk altijd goed naar je wensen en kies de bijbehorende verzekering.

Ik ben 18 jaar geworden

Vanaf het moment dat je 18 wordt, moet je voor je zorgverzekering gaan betalen. Dit gaat altijd in op de eerste dag van de eerstvolgende maand. In deze situatie mag je overstappen naar een nieuwe verzekeraar, maar dit hoeft niet. Maak in deze situatie altijd een vergelijking. Welke verzekeraar past het best bij je? Is dan een andere verzekeraar dan je nu hebt? Stap dan over. Denk eraan dat je je huidige verzekeraar dan bericht stuurt dat je wilt opzeggen.

Ik ben freelancer

Als freelancer ben je ook verplicht een zorgverzekering af te sluiten, daarnaast betaal je ook een inkomensafhankelijke bijdrage. Je betaalt de deze bijdrage aan de Belastingdienst. Hoe hoger je inkomen is, hoe hoger je bijdrage is. Er zit een bovengrens aan de bijdrage. Hierboven hoef je niets te betalen. Neem voor meer informatie contact op met de Belastingdienst.

Ik ben stateloos

Als je stateloos bent, kun je gewoon een zorgverzekering aanvragen in Nederland. Je moet dan wel een verblijfsvergunning en Burgerservicenummer hebben. Heb je nog geen verblijfsvergunning? Dan val je onder de Regeling Zorg Asielzoekers.

Ik ben van baan veranderd

Als je van baan verandert, is dat geen reden om ook van zorgverzekering te veranderen. Als je collectief verzekerd was, mag het wel. Je kunt namelijk je collectieve verzekering niet meenemen naar je nieuwe werk. Neem in dit geval contact op met je huidige verzekeraar en vraag of je kunt overstappen. Kan dit? Zeg dan gelijk je verzekering op. Vraag daarna pas een nieuwe verzekering aan.

Ik ben zelfstandig ondernemer

Ook als ZZP’er ben je verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Eén keer per jaar kun je wisselen van zorgverzekering. Dit is altijd in november en december. Naast de zorgpremie betaal je een inkomensafhankelijke bijdrage via de belastingdienst. Hoe hoger je inkomen is, hoe hoger je bijdrage is. Er zit wel een bovengrens aan. Hierboven betaal je niets.

Ik kom uit militaire dienst

Als je uit militaire dienst komt, krijg je automatisch een collectieve zorgverzekering genaamd Zorgzaam. Deze verzekering is niet verplicht. Je kunt er dus voor kiezen zelf een andere verzekering af te sluiten.

Nieuws over zorgverzekering 2023

Bas bij EditieNL over eigen risico zorgverzekering Nederlanders die een zorgverzekering afsluiten voor 2023, kiezen er massaal voor om hun eigen risico maximaal te verhogen naar 885 euro. In ruil hiervoor krijg je korting op je zorgpremie. Maar als je onverwachts in het ziekenhuis terechtkomt en met... lees meer
Kleintje op komst? Neem je zorgverzekering onder de loep Met de komst van een gezond kleintje besef je extra hoeveel geluk je hebt. Maar voor het zo ver is: hoe zorg je dat je zorgverzekering goed aansluit op de kersverse gezinsuitbreiding? Handig om te weten nu je nog tot... lees meer
Nederlanders kiezen massaal voor hoger eigen risico zorgpremie Steeds meer Nederlanders kiezen voor een maximaal eigen risico bij hun zorgverzekering. In 2020 koos een kwart voor het bedrag van 885 euro, nu is dat bijna 40%. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Het eigen risico verhogen kan... lees meer
meer nieuws op ons weblog

Actuele discussies over zorgverzekeringen

Bas bij EditieNL over eigen risico zorgverzekering Nederlanders die een zorgverzekering afsluiten voor 2023, kiezen er massaal voor om hun eigen risico maximaal te verhogen naar 885 euro. In ruil hiervoor krijg je korting op je zorgpremie. Maar als je onverwachts in het ziekenhuis terechtkomt en met... lees meer
Kleintje op komst? Neem je zorgverzekering onder de loep Met de komst van een gezond kleintje besef je extra hoeveel geluk je hebt. Maar voor het zo ver is: hoe zorg je dat je zorgverzekering goed aansluit op de kersverse gezinsuitbreiding? Handig om te weten nu je nog tot... lees meer
Nederlanders kiezen massaal voor hoger eigen risico zorgpremie Steeds meer Nederlanders kiezen voor een maximaal eigen risico bij hun zorgverzekering. In 2020 koos een kwart voor het bedrag van 885 euro, nu is dat bijna 40%. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Het eigen risico verhogen kan... lees meer
naar het forum

Waarom je zorgverzekering afsluiten via Independer?

Independer heeft ruim 15 jaar ervaring met het online vergelijken, adviseren en afsluiten van zorgverzekeringen. Inmiddels hebben al meer dan 800.000 consumenten hun ziektekostenverzekering via ons afgesloten. Binnen enkele minuten vergelijkt Independer voor jou meer dan 900 verschillende zorgverzekeringen. Je kunt na de vergelijking je zoekresultaat bewaren en naar jezelf e-mailen, of direct de zorgverzekering afsluiten. Je oude verzekering wordt automatisch voor je opgezegd. Daar hoef je zelf niets voor te doen.

En ook om onderstaande redenen kun je bij Independer terecht:

 • Goedkoop: je betaalt nooit meer dan bij de zorgverzekeraar
 • Expert advies: we staan altijd voor je klaar met hulp bij vragen over bijvoorbeeld je vergoedingen
 • Snel: binnen 5 minuten krijg je bevestigd of je verzekerd bent
 • Ziekenhuiskwaliteit: direct inzicht in de beste ziekenhuizen in jouw regio
 • Gratis opzegservice: wij zeggen je oude zorgverzekering op
 • Claimhulp bij letselschade: gratis gebruik van deze hulpservice
 • Gratis tandongevallen-verzekering: verzekerd voor tandartskosten na een ongeval als je bij Independer je ziektekostenverzekering afsluit
 • Keurmerk Objectief Vergelijken: Wij mogen dit keurmerk dragen omdat we voldoen aan de gedragscode waarin regels voor betrouwbare vergelijkingsresultaten, transparante dienstverlening en klantgerichte advisering zijn vastgelegd.

Goedkope zorgverzekering: nooit duurder dan bij de zorgverzekeraar

Waarom zou ik een zorgverzekering kiezen via Independer?

Omdat Independer veel klanten heeft en bijna alles via internet doet, werkt dat zeer efficiënt en kunnen we goedkope zorgverzekeringen aanbieden. Want we mogen vaak extra korting aanbieden, tot 9% op de basisverzekering en tot 20% op de aanvullende verzekering. Eerlijk kunnen we zeggen: je bent bij ons nooit duurder uit dan de zorgverzekeraar.

Maar let op: een goedkope zorgverzekering is fijn, maar niet alleen de prijs is belangrijk. De zorgverzekeringen die je ziet in onze top 3 zijn goedkoop, maar wel met voor jou de beste voorwaarden. Want een goedkope zorgverzekering met een slecht (passende) dekking is natuurlijk duurkoop. Wij nemen in ons advies aan jou je zorgwensen voor je dekkingen mee. Zodat je zeker weet dat je die terugziet in de geselecteerde zorgverzekeringen.

Snel je zorgverzekering afsluiten: binnen 5 minuten bevestiging

Een nieuwe zorgverzekering afsluiten is zo geregeld. Vergelijk eenvoudig door je wensen in te vullen en je ziet direct wat voor jou de beste zorgverzekering is. Vervolgens kun je de zorgverzekering die je het beste vindt passen direct afsluiten. Het overstappen is zo geregeld en je oude zorgverzekering opzeggen gaat automatisch. De nieuwe zorgverzekeraar zegt namelijk je oude zorgverzekering op.

In een enkel geval wil de verzekeraar je nog medische vragen stellen, bijvoorbeeld als je een aanvullend pakket af wilt sluiten met hoge (tandarts)vergoedingen. Dat geven we dan direct aan bij het zorgverzekering vergelijken. Maar in de meeste gevallen ontvang je binnen 5 minuten een bevestiging dat je zorgverzekering is goedgekeurd. Sneller kan niet toch?

Expert advies bij je zorgverzekering vergelijken

Soms kom je er niet helemaal uit met je zorgverzekering vergelijken. Bijvoorbeeld: je ging afgelopen jaar niet zo vaak naar de tandarts, maar moet je daar volgend jaar nu wel of geen dekking voor opnemen? Wij adviseren dan om geen kosten te verzekeren die je zelf niet kunt betalen.

Zo zijn er bij je zorgverzekering natuurlijk nog meer vragen waar je tegenaan kunt lopen. Onze zorgexperts zitten daarom van woensdag 28 december 17:30 tot en met zaterdag 17:30 uur non-stop voor je klaar. Dus ook midden in de nacht. Het maakt niet uit of je ons belt, appt of mailt. Wij helpen je op elk moment van de dag, én nacht. 

We hebben al onze zorgexperts zelf opgeleid. Heb je een vraag of heb je hulp nodig bij het afsluiten van je zorgverzekering, dan krijg je altijd iemand van onze eigen klantenservice aan de telefoon. En we zijn er supertrots op dat we gemiddeld een 9,0 als cijfer van onze klanten krijgen. Lees zelf wat andere klanten van Independer vinden.

Ziekenhuiskwaliteit: inzicht in de beste ziekenhuizen in jouw regio

Verzekeraar sluiten met ziekenhuizen en fysiotherapeuten contracten af. Dat wordt ''contractering'' genoemd. Independer vindt het belangrijk dat je precies weet waar je terecht kunt met welke zorgverzekering. Daarom zie je de contractering van ziekenhuizen direct terug in onze vergelijking. Maar ook de kwaliteit van ziekenhuizen onderzoeken we en laten we aan je zien.

We wijzen je er ook op of je een budgetpolis of een restitutiepolis voor je ziet in de vergelijking. Met een restitutie- en combinatieverzekering ben je altijd vrij om te kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat, met een budget- of naturaverzekering zal je zorgverzekering alleen kosten vergoeden van aanbieders waar zij contracten mee hebben afgesloten. zorgverzekering alleen kosten vergoeden van aanbieders waar zij contracten mee hebben afgesloten.

Overstapservice oude zorgverzekering

Stap je over aan het eind van het jaar? Dan wordt je zorgverzekering automatisch opgezegd door je nieuw verzekeraar. Als je buiten deze periode overstapt, moet je zelf je oude zorgverzekering opzeggen

Gratis tandongevallen-verzekering

Vergelijk en sluit je een zorgverzekering af bij Independer? Dan krijg je gratis een tandongevallen-verzekering. Voor tandartskosten die het gevolg zijn van een ongeval ben je gratis verzekerd tot 10.000 euro. Twee nieuwe voortanden kosten namelijk al snel ruim 2.000 euro en zowel je basisverzekering als tandartsverzekering dekken deze kosten niet volledig. Fijn om te weten dat je in zo'n geval verzekerd bent toch?

Wanneer krijg ik mijn polisblad?

Je ontvangt je polisblad uiterlijk twee weken nadat je de verzekering hebt afgesloten. Als je voor een digitale verzekeraar hebt gekozen, ontvang je de polis per mail en duurt het vaak wat minder lang. Houd je mailbox goed in de gaten. In sommige gevallen belandt de polis namelijk in de spambox of ongewenste e-mailbox. 

Check altijd of de juiste gegevens op het polisblad staan. Kijk bijvoorbeeld naar:


Wanneer krijg ik mijn zorgpas?

Ga je voor 1 januari overstappen? Dan ontvang je je zorgpas ongeveer halverwege januari. Sommige verzekeraars sturen de zorgpas mee met de polis, maar in de meeste gevallen sturen ze de pas apart.

Wie zegt mijn oude verzekeraar op?

Overstappen naar een andere zorgverzekering mag maar één keer per jaar. Vanaf half november tot eind december heb je hier de tijd voor. Wil je voor die tijd overstappen? Dan mag dit alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Als dit bij jou het geval is, moet je wel zelf je oude verzekeraar opzeggen. Dit doet de nieuwe verzekeraar helaas niet voor je.

Ik heb een verkeerde verzekering afgesloten, kan ik nog annuleren?

Heb je een nieuwe zorgverzekering afgesloten, maar wil je deze toch annuleren? Geen zorgen: je hebt altijd nog 14 dagen bedenktijd na het ontvangen van het polisblad. 

Stuur een email naar info@independer.nl of bel naar 035-626 55 44.

Kan ik mijn aangevraagde verzekering nog aanpassen?

Als je een verzekering hebt aangevraagd en je wilt toch nog iets wijzigen, bijvoorbeeld omdat je toch een andere vergoeding wilt of omdat je het niet eens bent met de premie, kun je nog een wijziging doorgeven tot uiterlijk 14 dagen na het ontvangen van het polisblad. Daarna kan dit helaas niet meer.

Bij welke zorgverleners kan ik terecht?

Jij moet altijd kunnen rekenen op je zorgverzekering. Wij vinden het daarom belangrijk dat jij goed weet waarvoor je precies verzekerd bent. In onze handige hulp vul je je postcode en zorgverzekeraar in en je ziet meteen bij welke fysiotherapeut of ziekenhuis je terecht kunt, zonder dat je bij hoeft te betalen.


Wil je juist weten met welke zorgverzekeraars jouw ziekenhuis of fysiotherapeut samenwerkt? Ook daar hebben we een handig overzicht van.


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • ​Zorginstituut Nederland
 • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.   

   

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.