Iedereen op één polis niet altijd verstandig

Iedereen binnen het gezin op één polis zetten, lijkt altijd de beste optie. Op die manier hou je je zorgverzekering overzichtelijk. Toch is het soms voordeliger om niet met z’n allen op één polis te gaan. Als je partner andere zorgwensen heeft, is het vaak beter om voor hem/haar een aparte zorgverzekering af te sluiten. Vergelijk voor jullie allebei apart een verzekering. Kom je alsnog bij dezelfde verzekeraar uit? Dan kun je de aanvraag natuurlijk in z’n geheel doorsturen. Kom je voor je partner bij een andere verzekeraar uit? Sluit de verzekering dan ook daar af. Verzeker je kinderen bij de ouder met de hoogste dekking.

Aanvullende verzekering kind

Sommige vergoedingen gelden alleen voor kinderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan logopedie of orthodontie. Omdat kinderen onder de 18 geen eigen zorgverzekering kunnen afsluiten, moet je als ouder zorgen dat je je hiervoor verzekerd. Bedenk dus voor dat je een verzekering afsluit goed wat je kind nodig heeft.

Kinderen hebben geen eigen risico

Kinderen onder de 18 jaar hebben geen eigen risico. Krijgt je kind een vergoeding uit de basisverzekering? Dan hoef je als ouder geen eigen risico van je kind te betalen.

18 jaar geworden. En nu?

Vanaf het moment dat je kind achttien wordt, moet hij of zij een eigen zorgverzekering afsluiten. Als je niets doet, wordt je kind automatisch bij de ouder bijgeschreven met hetzelfde pakket. Dit pakket is in de meeste gevallen te uitgebreid voor kinderen. Vergelijk daarom altijd opnieuw de zorgverzekering als je kind achttien wordt. Wil je kind overstappen naar een andere verzekering? Dan gaat deze in vanaf de eerste van de eerstvolgende maand. Lees meer over de zorgverzekering en achttien worden.

Kindje gekregen? Vergeet het bijschrijven niet

Heb je een kindje gekregen? Gefeliciteerd. Vergeet niet om de kleine bij te schrijven bij je zorgverzekering. Dit werkt per verzekeraar op een andere manier, maar over het algemeen is een telefoontje of een mailtje voldoende. Benieuwd wat er financieel nog meer verandert? Bekijk hier het overzicht. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.