Tips zorgverzekering kinderen afsluiten

Kinderen worden bijgeschreven op de polis van de zorgverzekering van de ouders. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen aparte premie. De meeste kinderen worden op de polis van de moeder vermeld. Maar is dat ook het verstandigste? Volg onze tips:

  1. Bepaal allereerst de zorgwensen van jou en je partner. Wat voor zorgkosten verwacht je komend jaar? Op onze site stellen we je een aantal vragen. 
  2. Zorgwensen kunnen heel verschillend zijn. Vaak zijn gezinnen allemaal bij 1 verzekeraar verzekerd, maar de kans dat die specifieke verzekeraar voor alle gezinsleden de beste dekking heeft is klein. Als de vader bijvoorbeeld helemaal gezond is en geen zorgkosten verwacht, kan hij met een basisverzekering bij verzekeraar A goed uit zijn. Terwijl de moeder misschien kosten verwacht voor de tandarts en daarom een aanvullende tandverzekering wil afsluiten. De best passende verzekeraar voor haar is vrijwel zeker niet bij dezelfde als die van haar partner. 
  3. Verzeker je kinderen mee met de ouder met de meest uitgebreide dekking. Hoewel zorgkosten voor kinderen grotendeels onder basisverzekering vallen, zijn er wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor zorgkosten voor brillen, orthodontie, ADHD-medicijnen of steunzolen. Daar moet je dan een aanvullende verzekering voor afsluiten. 
  4. Heb je een kindje gekregen? Kijk dan in ons overzicht hoe je dit kunt melden bij je zorgverzekeraar.​

Vergoedingen dyslexie en wijzigingen in 2015

Heeft je kind dyslexie? Dan is een goede begeleiding belangrijk. Een psycholoog of een orthopedagoog kan dan uitkomst bieden. De diagnose en behandeling van dyslexie werd altijd vergoed uit de basisverzekering, maar vanaf 1 januari 2015 niet meer. Vanaf dan wordt deze zorg geregeld door gemeenten, als het om ernstige, enkelvoudige dyslexie gaat. De zorg valt dan niet meer onder de Zorgverzekeringswet, maar onder de Jeugdwet. Is jouw kind voor 1 januari 2015 al gestart met dyslexiezorg? Dan wordt de behandeling en vergoeding op dezelfde basis voorgezet en verandert er in principe niets.

Vergoedingen psychische zorg

Vanaf 1 januari 2015 valt psychische zorg niet meer onder de basisverzekering. Ook deze zorg valt dan niet meer onder de Zorgverzekeringswet, maar onder de Jeugdwet. De overheid hoopt hiermee het jeugdstelsel makkelijk en efficienter te maken.

Vergoeding ADHD-medicijnen voor kinderen

Kinderen die ADHD hebben gebruiken vaak medicijnen als Ritalin, Straterra of Concerta. Voor Concerta en Straterra moet je een eigen bijdrage betalen. Bekijk ons vergoedingsoverzicht met vergoedingen voor ADHD-medicijnen om te zien welke verzekeraar met welk pakket een vergoeding biedt voor ADHD.

Vergoeding beugel (orthodontie) voor kinderen

Als je kinderen een beugel nodig hebben kan dit erg duur zijn. Vanuit de basisverzekering wordt dit niet vergoed. Wil je dit vergoed krijgen van je zorgverzekeraar, dan moet je een orthodontie verzekering afsluiten. Oftewel: een aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking voor orthodontie tot 18 jaar. Een van de ouders neemt dan een pakket waar dit bij in zit (let op: er is onderscheid in vergoedingen tot 18 jaar en vanaf 18 jaar). Let op: soms is er sprake van een wachttijd. Dat betekent dat je eerst moet wachten voordat je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding. Gedurende dit jaar (de wachttijd) moet je wel de premie betalen, maar krijg je dus geen vergoeding. Op onze website geven wij dit aan.

Vergoeding gehoorapparaten voor kinderen

Voor kinderen tot 18 jaar heb je een schriftelijke toelichting nodig van een audiologisch centrum om de kosten vergoed te krijgen. Ook voor kinderen geldt dat je 75% van de rekening vergoed krijgt en 25% zelf moet betalen.

Vergoeding kinderbrillen en zorgverzekering

Brillen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed, ook niet voor kinderen. Voor kinderbrillen geldt de dekking van de aanvullende verzekering van de ouder. Lees waar je op moet letten bij de vergoeding van kinderbrillen en je zorgverzekering.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.