Medische vragen direct online invullen via Independer

Kies je een zorgverzekering waarvoor medische selectie geldt? Dan kun je direct op onze site de extra vragen beantwoorden. Wij sturen de antwoorden vervolgens door naar de zorgverzekeraar. Als de zorgverzekeraar jou niet wil accepteren voor de uitgebreide aanvullende verzekering, krijg je automatisch een aanvullende verzekering met een lagere dekking aangeboden. De zorgverzekeraar wijst je dus nooit volledig af. Dit aanbod hoef je niet te accepteren. Als je op tijd bent, kun je nog op zoek gaan naar een andere passende verzekering. 

In onderstaand overzicht zie je welke verzekeraars pakketten aanbieden waar medische acceptatie op zit. Voor sommige aanvullende verzekeringen voor orthodontie geldt een wachttijd van een jaar. Dit kun je terugvinden in onze vergoedingsoverzichten voor orthodontie onder de 18 en boven de 18 jaar.

Wat betekent medische acceptatie?

Medische acceptatie betekent dat de verzekeraar jouw zorgkosten wil inschatten. De verzekeraar gaat dan kijken of je nu zorgkosten maakt, deze hebt gemaakt of in de toekomst zal gaan maken. Op basis daarvan schatten zij het risico in dat je grote zorgkosten gaat maken als zij je accepteren als nieuwe verzekerde. Als zij vinden dat je een te groot risico bent omdat je hoge kosten maakt, kan de verzekeraar ervoor kiezen om je niet accepteren.

Hoe vaak komt medische acceptatie voor?

Het aantal verzekeraars dat medische selectie toepast wordt steeds minder. Het komt alleen nog voor bij uitgebreide aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie, medicijnen of orthodontie. Ook bij tandartsverzekeringen met een vergoeding voor 1000 euro of meer geldt een medische selectie. 

Meestal stelt een verzekeraar je dan een aantal vragen, maar soms willen ze ook een verklaring van je tandarts hebben. In onze vergelijking kun je zien of je altijd direct wordt geaccepteerd of dat er medische selectie is.

Medische acceptie in de laatste week van december?

Vanaf halverwege november tot en met december kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor het jaar daarop. Veel mensen stappen pas in de laatste week van december over. Is dat bij jou het geval en heb je een verzekering aangevraagd waarvoor een medische acceptatie geldt? Houd er dan wel rekening mee dat het langer duurt voordat je weet of je bent geaccepteerd. Als de nieuwe zorgverzekeraar jou niet accepteert voor het pakket dat je graag wilt, krijg je automatisch een lager pakket aangeboden. Dit aanbod hoef je niet te accepteren en vaak kun je ook weer terug naar je oude zorgverzekeraar. Je kunt ook een nieuwe zorgverzekering uitzoeken. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan t/m 31 januari. Zorg er in dit geval dus voor dat je voor 31 januari een andere zorgverzekering afsluit, anders ben je onverzekerd.

Chronisch ziek? Overstappen meestal geen probleem

Ook als je chronisch ziek bent, kun je gewoon overstappen. Zorgverzekeraars hebben voor de basisverzekering een acceptatieplicht. Dat betekent dat ze je (ook met chronische ziekte) moeten accepteren voor de basisverzekering. Voor een aanvullende verzekering mogen ze je wel weigeren. Maar vaak gebeurt dit als je een hoge vergoeding voor bijvoorbeeld medicijnen of fysiotherapie nodig hebt. Als je een vergelijking maakt zie je meteen of een verzekeraar je direct accepteert of dat je eerst een medische verklaring moet invullen. Kijk hiervoor naar ‘directe acceptatie’. Staat hier een kruis? Dan moet je een medische verklaring doorsturen. Als er een vinkje staat wordt je direct geaccepteerd.