Basis GGZ en basisverzekering

Val je onder de basis GGZ, dan vergoedt je zorgverzekeraar de behandeling. Let er wel op dat dit van je eigen risico afgaat en je een verwijzing nodig hebt van de huisarts. De behandeling van één traject wordt vergoed.

Gespecialiseerde GGZ en basisverzekering

Val je onder de gespecialiseerde GGZ? Dan worden de behandelingen met een basisverzekering ook vergoed. Ook hier geldt dat je je eigen risico betaalt. Medicijnen die je krijgt voorgeschreven van een psychiater, krijg je niet altijd vergoed. Soms alleen de goedkoopste variant of moet je nog een eigen bijdrage leveren. Let dus goed op wat je wel en niet krijgt vergoed en vraag dit na bij je zorgverzekeraar. Je kunt het ook checken in het medicijnen vergoedingsoverzicht

Heeft mijn psycholoog een contract met mijn zorgverzekering?

Zorgverzekeraars en zorgverleners hebben vaak contracten met elkaar. Kijk daarom goed waar je terecht kunt. Het kan zijn dat je niet bij elke psycholoog of psychiater alles vergoed krijgt, waardoor je ook zelf een deel betaalt. Bekijk dit in het overzicht contracten zorgverzekeraars en zorgaanbieders en kies voor GGZ-instellingen. Ben je benieuwd wat je precies vergoed krijgt? Kijk dan in het vergoedingsoverzicht psychologische hulp.

Onderscheid binnen GGZ

Binnen de GGZ wordt onderscheid gemaakt tussen de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ. Als je psychische problemen niet heel ernstig zijn kom je bij de basis GGZ terecht. Zijn ze gecompliceerder? Dan kom je bij de gespecialiseerde GGZ uit. In dat geval wordt je behandeld door een psychiater, klinisch psycholoog of psychotherapeut.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid
  • de Nederlandse ggz

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.