Wanneer wordt mijn geneesmiddel vergoed?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt welke geneesmiddelen uit het GVS mogen worden vergoed. In het GVS zijn sommige medicijnen gegroepeerd naar werkzame stoffen en voor andere geneesmiddelen zijn voorwaarden voor de vergoeding opgenomen. Dieetpreparaten worden bijvoorbeeld alleen vergoed als ze noodzakelijk zijn bij specifieke aandoeningen.

Zorgverzekeraars vergoeden vanuit de basisverzekering alleen geneesmiddelen die ook in het GVS zijn opgenomen. Een zorgverzekeraar mag daarbij in een aantal gevallen kiezen welke geneesmiddelen uit het GVS hij vergoedt, maar hij moet minstens een geneesmiddel per werkzame stof vergoeden. Dit beleid heet het preferentiebeleid van een verzekeraar. Geneesmiddelen die niet in het GVS zijn opgenomen worden in principe niet vanuit de basisverzekering vergoed.

Geregistreerd geneesmiddel

Een geregistreerd geneesmiddel is een geneesmiddel dat is beoordeeld door het College ter beoordeling van de Geneesmiddelen (CBG) en een Nederlandse registratie krijgt. Een dergelijk geneesmiddel krijgt een RVG-nummer (Registratie voor Geneesmiddelen).

Wil je een vergoeding voor een geneesmiddelen dat buiten het geneesmiddelen vergoedingssysteem valt? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Independer heeft op een rijtje gezet wat de vergoedingen per verzekeraar zijn. Check het vergoedingsoverzicht

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.