Een zorgverzekering is verplicht én kost je een hoop geld. Je moet maandelijks premie betalen en je hebt een verplicht eigen risico of eigen bijdrage. Soms kan je de premie in een dure maand niet betalen of word je overvallen door een hoge rekening van je eigen risico. Je bent niet de enige, en gelukkig kom je niet zomaar zonder verzekering te zitten. Maar naast rechten heb je natuurlijk ook wat plichten. Hier lees je wat er gebeurt als je de premie van je zorgverzekering niet betaalt.
De meeste verzekeraars geven inzicht op hun website over het betaaltraject, maar de regels staan altijd in de polisvoorwaarden beschreven. De betaaltrajecten zijn dan wel juridisch beschreven en bieden over het algemeen meer ruimte in de praktijk.
Het eigen risico is een verplicht bedrag wat je moet betalen als je kosten maakt voor zorg uit je basisverzekering. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het bedrag vast.
Het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage is dat je het eigen risico alleen betaalt voor zorg die uit de basisverzekering komt. De eigen bijdrage is het deel van de rekening dat je altijd zelf betaalt. Daarnaast kun je voor de eigen bijdrage een aanvullende verzekering afsluiten en voor het eigen risico niet.
Ja, je blijft verzekerd voor je basisverzekering. Dit geldt niet voor je aanvullende (tandarts)verzekering. Deze stopt over het algemeen wanneer je 2 maanden lang je premie niet betaalt. De exacte periode verschilt per verzekeraar. Ben je binnen die periode weer in staat de premie te betalen? Dan is er ook met je aanvullende verzekering niets aan de hand. Lukt het niet om binnen die periode te betalen, dan ligt het aan je verzekeraar wat er gebeurt en wat je mogelijkheden zijn.
Ben je binnen 4 maanden wel weer in staat de premie, eigen risico en/of eigen bijdrage te betalen? Dan is er met je basisverzekering en je aanvullende verzekering niets aan de hand.
Maak je je zorgen om de rekeningen die zich maar blijven opstapelen? Dan helpt Independer je weer op weg met: