Bijzondere situaties

In sommige situaties moet je even goed naar je zorgverzekering kijken. Het kan namelijk zo zijn dat er andere regels gelden. In onderstaande situaties is het belangrijk dat je goed naar je zorgverzekering kijkt.

Ik ben au pair

Ga je als au pair in het buitenland werken? Of kom je als au pair naar Nederland? Dan moet je goed naar je zorgverzekering kijken. In sommige gevallen hoef je namelijk je Nederlandse zorgverzekering niet te houden.

Ik ben gedetacheerde

Als je naar het buitenland wordt gedetacheerd, is het mogelijk om je zorgverzekering in Nederland te houden. Dit hangt wel af van het land waar je heen gaat. Lees meer over detachering en je zorgverzekering.

Ik ben backpacker of wereldreiziger

Ga je backpacken of op wereldreis? Dan moet je in sommige gevallen je zorgverzekering aanpassen. Lees meer over backpacken en je zorgverzekering.

Ik ga op vakantie of familiebezoek

Als je een zorgverzekering hebt en je gaat op vakantie of op familiebezoek naar het buitenland, moet je die gewoon door laten lopen. Hier lees je daar meer over. 

Ik heb geen inkomen

Wil je een zorgverzekering afsluiten, maar heb je geen inkomen? Dan wordt er gekeken naar het land waar je staat ingeschreven. Op die manier bepaalt de overheid waar je een zorgverzekering moet aanvragen.

Ik ben migrant

Je bent migrant als je vanuit het buitenland naar Nederland komt om hier te gaan wonen. In de meeste gevallen moet je ook een Nederlandse zorgverzekering afsluiten.

Ik wil medicijnen meenemen naar het buitenland

Ga je naar het buitenland en moet je medicijnen meenemen? Houd er dan rekening mee dat je een officiële verklaring moet hebben. Lees meer over medicijnen en buitenland.

Ik woon in het buitenland

Woon je als Nederlander in het buitenland? Dan kun je er niet zomaar vanuit gaan dat je geen Nederlandse zorgverzekering hoeft af te sluiten. Als je namelijk nog connecties met Nederland hebt, ben je soms ook nog verzekeringsplichtig.

Bijvoorbeeld in onderstaande situaties.

Ik krijg een uitkering of pensioen uit Nederland

Als je niet in Nederland woont, maar wel een Nederlandse uitkering of Nederlands pensioen ontvangt moet je je Nederlandse zorgverzekering houden. Dit moet je wel zelf regelen bij het CAK.

Ik sta niet ingeschreven in Nederland?

Woon je in een EU-/EER of verdragsland, maar werk je wel in Nederland? Dan ben je toch verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Lees hier meer over deze situatie.

Ik studeer in het buitenland

Ben je een Nederlandse student en ga je tijdelijk studeren in het buitenland? Dan moe je je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Lees meer over studeren in het buitenland en je  zorgverzekering.

Ik woon in Nederland

Woon je wel in Nederland maar ben je veel in het buitenland? Bijvoorbeeld omdat je daar werkt of studeert. Dan gelden er aparte regels voor je zorgverzekering. Kijk in onderstaande situaties goed of je een zorgverzekering moet aanvragen.

Ik werk in het buitenland

Werk je in een land dat geen EU-/EER- of verdragsland is? Dan mag je helaas geen Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Lees meer over werken in het buitenland en je zorgverzekering.

Ik heb inkomen uit het buitenland

Krijg je inkomen uit het buitenland? In sommige gevallen kun je dan geen zorgverzekering in Nederland af kunt sluiten. Lees meer over je zorgverzekering als je inkomen uit het buitenland krijgt. 

Ik ben een buitenlandse student

Kom je als buitenlandse student in Nederland studeren? Afhankelijk van je nationaliteit wordt besloten of je een Nederlandse zorgverzekering moet aanvragen. Lees meer over je zorgverzekering in Nederland als buitenlandse student.

Heb je de Nederlandse nationaliteit?

Per 1 januari 2006 is het nieuwe zorgstelsel ingegaan. Heb je de Nederlandse nationaliteit en woon je in Nederland? Dan ben je vanaf het moment dat je in Nederland woont verplicht een zorgverzekering af te sluiten.

Beslisboom zorgverzekering buitenland

In sommige gevallen mag je je Nederlandse zorgverzekering beëindigen als je naar het buitenland gaat. Weten of dit voor jou ook geldt? Bekijk onze beslisboom.

- Sharon, expert zorgverzekeringen

Aanvullende zorgverzekering voor in het buitenland

Ga je naar een land waar de medische zorg duurder is dan in Nederland? Dan worden soms niet alle geneeskundige kosten vergoed. Als je wilt voorkomen dat je zelf moet betalen voor de zorg in het buitenland, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Heb je een reisverzekering? Let dan op dat je niet dubbel verzekerd bent. 


Handige overzichten

Beslisboom zorgverzekering buitenland

In sommige gevallen mag je je Nederlandse zorgverzekering beëindigen als je naar het buitenland gaat. Weten of dit voor jou ook geldt? Bekijk onze beslisboom.

Overzicht EU-/EER- landen of verdragslanden

Alleen als je in een EU-/EER- landen of verdragsland woont mag je in Nederland een zorgverzekering (basisverzekering) afsluiten. Hier vind je een overzicht van alle EU-/EER- landen of verdragslanden.

Meer informatie nodig?

Heb je nog vragen over medische zorg in het buitenland? Bel dan gerust met onze klantenservice op 035-626 55 44. 

Je kunt ook terecht bij het CAK of het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

 • CAK
  www.hetcak.nl/
  Telefoon: zie website CAK

 • Ministerie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS)
  Telefoon: 1400.
  Vanuit het buitenland: +31 77 4656 767​

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • ​Zorginstituut Nederland
 • Rijksoverheid
 • CAK
 • SVB

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.