Migranten met EU-nationaliteit

Kom je in Nederland wonen en heb je een EU nationaliteit? Dan ben je (sinds 1 januari 2006) verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Als je uit een verdragsland inkomen ontvangt waarop sociale belasting wordt ingehouden ben je verzekeringsplichtig in dat land. Als je je in Nederland aanmeldt bij CZ heb je wel recht op zorg in Nederland. CZ zal deze kosten dan in rekening brengen bij jouw verzekeraar.

Migranten zonder EU-nationaliteit

Heb je geen EU-nationaliteit? Dan kun je pas een zorgverzekering afsluiten vanaf de afgiftedatum van je verblijfsvergunning. Totdat je jouw verblijfsvergunning hebt ontvangen is het wel mogelijk om vrijwillig een tijdelijke verzekering af te sluiten. Oom Verzekeringen biedt bijvoorbeeld een Schengen Visitors-verzekering aan. Dat is een verzekering voor iedereen die nog niet in aanmerking komt voor een Nederlandse zorgverzekering.

Kennismigranten (en familieleden)

Je bent kennismigrant als je naar Nederland komt om kennis over te brengen aan anderen.

Voordat je naar Nederland reist, is de aanvraag voor de verblijfsvergunning al geregeld bij de Nederlandse Ambassade. Omdat je als kennismigrant zeker een verblijfvergunning krijgt is de ingangsdatum van jouw dienstverband de ingangsdatum van de Nederlandse zorgverzekering.

Je moet je binnen 4 maanden na vestiging in Nederland aanmelden bij een zorgverzekeraar. De verzekering gaat dan ook in met terugwerkende kracht. Vanaf de datum van indiensttreding heb je recht op de basisverzekering

​Gezinsleden van kennismigranten

Jouw gezinsleden krijgen pas recht op de basisverzekering als hun verblijfsvergunning is afgegeven. De afgiftedatum is dan de ingangsdatum van de zorgverzekering. Dat betekent dus dat ondanks dat je gezinsleden in Nederland staan ingeschreven ze niet gelijk met jou recht hebben op een zorgverzekering. Eventueel kun je voor gezinsleden een vrijwillige tijdelijke verzekering afsluiten. Dit kan bij Oom Verzekeringen. Deze verzekering is bedoeld voor iedereen die nog niet in aanmerking komt voor een Nederlandse zorgverzekering. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.