Wel EU-/EER-land

Ben je als buitenlandse student wettelijk verzekerd in het EU-/EER-land waar je vandaan komt? Dan kun je jezelf aanmelden bij CZ Zorgverzekeringen. Daarvoor heb je een E106 formulier nodig. Dit formulier wordt afgegeven door de verzekeraar waar je in je eigen land verzekerd bent. Met dit formulier heb je dan in Nederland recht op medische zorg volgens de Wlz en de zorgverzekeringswet. Ga je (tijdelijk) terug naar het land waar je verzekerd bent? Dan heb je daar ook gewoon recht op medische zorg. Het telefoonnummer van CZ Zorgverzekeringen is 046 459 58 12. Meer informatie vind je op de website van het Zorginstituut Nederland en het CAK.

Niet EU-/EER-land

Verblijf je in Nederland en ben je niet afkomstig uit een EU/EER-land? Dan heb je geen recht op een zorgverzekering. Zelfs niet als er een verblijfsvergunning is waarop staat dat je student bent. Het is wel mogelijk om vrijwillig een tijdelijke verzekeringen af te sluiten. Oom Verzekeringen biedt bijvoorbeeld een Schengen Visitors-verzekering aan. Dit is voor iedereen die niet in aanmerking komt voor een Nederlandse zorgverzekering maar zich wel wil verzekeren tegen zorgkosten.

Studeren en werken

Als je naast je studie gaat werken ben je wel verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.