Wat is een internationale zorgverzekering?

Met een internationale zorgverzekering kun je je verzekeren voor zorgkosten als je geen recht (meer) hebt op een Nederlandse basisverzekering. Bijvoorbeeld als je: 

  • ​in Nederland woont en wacht op een definitieve verblijfsvergunning
  • woont in of emigreert naar België, Duitsland of Frankrijk en in de afgelopen zes maanden geen Nederlandse basisverzekering hebt gehad.

Ik ben grensarbeider

Als je niet in Nederland woont, maar wel in Nederland werkt en belasting betaalt, moet je verplicht een zorgverzekering afsluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Je betaalt dan nominale premie en hebt recht op zorgtoeslag. Het recht op zorgtoeslag hangt af van een aantal andere factoren dan het wonen. Je kunt eventueel in aanmerking komen voor deze toeslag als je niet meer dan een x bedrag verdient, of als je ouder bent dan 18 en je de beschikking hebt over een Nederlandse nationaliteit hebt of verblijfsvergunning.

Ik heb een wereldreis gemaakt

Toen je uit Nederland vertrok heb je je waarschijnlijk niet uitgeschreven bij de Gemeentelijke Basis Administratie. Hierdoor bleef je verplicht een zorgverzekering te hebben. 

Ik ben geïmmigreerd vanuit een ander land

Als je bent ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie en je beschikt over een burgerservicenummer (voorheen sofinummer), dan heb je 4 maanden de tijd om je aan te melden bij een zorgverzekeraar.

Ik ga tijdelijk naar het buitenland

Als je tijdelijk naar het buitenland gaat, ben je verplicht om in de volgende situaties minimaal een basisverzekering te hebben: 

  • Vakantie: Als je op vakantie gaat, moet je in Nederland een basisverzekering hebben. 
  • Overwinteren: Als je enkele maanden in het buitenland verblijft,  bijvoorbeeld om te overwinteren, moet je wel in Nederland een basisverzekering hebben. 
  • Stage: Als je voor je studie enkele maanden stage gaat lopen in het buitenland, moet je basisverzekering doorlopen. Voorwaarde is wel dat je niet betaald wordt voor je stage. 
  • Studie: Als je voor je studie enkele maanden in het buitenland gaat studeren, moet de basisverzekering doorlopen. Als je tijdens dit verblijf medische kosten maakt, vergoedt de basisverzekering de kosten zoals die hier in Nederland gelden (marktconform). Uiteraard kunnen de kosten van medische behandelingen anders zijn dan in Nederland. Het kan dan ook voorkomen dat de basisverzekering niet alles vergoedt.

Voor meer informatie over medische zorg voor Nederlanders in het buitenland, kun je terecht bij het Zorginstituut Nederland of het Ministerie van VWS (Rijksoverheid). ​

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.