Wat moet ik meenemen als verzekeringsbewijs?

Neem altijd je verzekeringsbewijs mee naar het buitenland. In de meeste gevallen is dat een zorgpas, maar voor sommige landen moet je ook iets anders kunnen tonen. Hieronder een overzicht: 

  • ​Ga je naar Europa, Zwitserland of Australië? Neem dan je Europese Health Insurance Card (EHIC) mee. Vaak is dit al gecombineerd met je zorgpas. Dit kun je zien op de achterkant van de pas. Is dat niet het geval? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.
  • Ga je naar een verdragsland neem dan een E111-formulier mee. Dit vraag je aan bij je zorgverzekeraar.
  • Als je naar Cuba, Rusland of Zuid-Afrika gaat, neem dan een Engelstalige verzekeringsverklaring mee. Dit kun je ook aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Als je deze verklaringen mee hebt op reis, heb je recht op zorg als je onverwacht in het ziekenhuis terecht komt door een ongeval of ziekte. Vaak hoef je dan niet je zorgkosten voor te schieten of een garantieverklaring te geven. Het kan wel voorkomen dat je ondanks de papieren toch de ziekenhuisrekening moet voorschieten.

Kan ik me verzekeren voor buitenlandse medische kosten?

Kosten in het buitenland voor medische zorg kunnen duurder zijn dan in Nederland. Vooral als je een privé ziekenhuis bezoekt. In zo’n geval vergoedt je basisverzekering niet alles. Met een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking van geneeskundige kosten kun je je bijverzekeren. Je eigen risico geldt ook voor medische kosten die je in het buitenland maakt, maar dit is vaak meeverzekerd in je reisverzekering. Geen stress als je bijna vertrekt en je niet voldoende verzekerd bent. Op de dag van vertrek kun je zelfs nog de dekking van ‘medische kosten’ toevoegen aan je reisverzekering. 

Hoe bereik ik mijn verzekeraar?

Heb je hulp nodig en je zorgpas niet bij de hand? Er zijn veel handige apps die zorgverzekeraars of reisverzekeraars aanbieden. In deze apps kun je je polisgegevens opslaan, vind je alarmnummers, de dichtstbijzijnde dokterspost of een ziekenhuis. Sla het alarmnummer van je zorgverzekeraar of reisverzekeraar ook op in je telefoon. Daarnaast is het handig als je van tevoren kijkt welke mogelijkheden jouw verzekeraar biedt voor extra hulp onderweg. 

Wil je snel hulp krijgen als het nodig is? Bereid je dan goed voor op je vakantie. Mocht er toch iets gebeuren, bel dan eerst de alarmcentrale van je verzekeraar. Zij helpen je met het vinden van de juiste hulpverlener en het regelen met je zorgverzekering en/of reisverzekering. Het is goed om altijd de originele rekeningen en voorschriften van behandelingen te bewaren. Bij thuiskomst kun je deze nog indienen bij je verzekeraar als dit nog niet is gedaan.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.