Zorgverzekering en een baan of bijbaan

Ga je tijdelijk in het buitenland studeren? Dan moet je gewoon je Nederlandse zorgverzekering houden. Ga je naast je studie ook werken in het buitenland? Dan word je niet meer alleen gezien als student maar ook als werknemer. Je hebt hiermee geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Vraag daarom in het land waar je gaat wonen en werken een nieuwe zorgverzekering aan.

Zorgverzekering student in Nederland afsluiten

Studeer je gewoon in Nederland? Ook dan kan het slim zijn goed naar je zorgverzekering te kijken. Wij hebben alles over studeren in het buitenland en je zorgverzekering voor je op en rijtje gezet. Je vindt hier onder andere:

  • tips om te besparen.
  • belangrijke tips.
  • kortingsoverzichten per verzekeraar.
  • het laatste nieuws voor studenten.​

​Zorgverzekering bij stage of studie in het buitenland

Ga je voor je studie of stage naar het buitenland? Dan is je zorgverzekering niet altijd meer geldig. Kijk dan goed wat dit betekent voor jouw situatie. 

Je zorgverzekering in Nederland kun je behouden als je korter dan een jaar in het buitenland studeert of stage loopt en daar geen stagevergoeding voor krijgt. Ook moet je jonger zijn dan 30 jaar.

Je basisverzekering vervalt als je inkomen krijgt in het buitenland. Is dit het geval?  Sluit dan een zorgverzekering af in het buitenland voordat je begint met werken. Je huidige verzekering loopt nog drie maanden door. Sluit in de tussentijd een nieuwe zorgverzekering af in het land waar je stage loopt of studeert. Vraag voor de zekerheid bij je verzekeraar of je stage vergoeding als betaald werk wordt gezien en wat het limiet is van wat je mag verdienen.

Studeer of loop je stage binnen de Europese unie, de Europese Economische Ruimte of Zwitserland? Zorg dan dat je in bezit bent van een Europese medische verzekeringspas (EHIC). Met deze kaart heb je recht op spoedeisende medische zorg. Vaak hoef je de gemaakte kosten dan niet zelf voor te schieten.

Voor vergoeding van medische kosten in de verdragslanden heb je het E-111 formulier nodig. Vraag deze aan bij je zorgverzekeraar. Ga je naar een niet-verdragsland, dan hoef je niet perse iets te melden bij je zorgverzekeraar. Je krijgt dan het recht op alle zorg die in je polis staat vermeld. Sluit wel een verklaring af bij je zorgverzekeraar. Hierin staat vermeld dat je gedekt bent tegen zorg in het buitenland. Bekijk hier het overzicht EU-/EER of verdragslanden.

Spoedeisende hulp wordt via de Nederlandse basisverzekering gedekt. Medische kosten die worden vergoed voor een bepaalde behandeling zijn vergelijkbaar met de kosten in Nederland. Ben je in een land waar de tarieven hoger liggen? Dan kan het zijn dat je niet het hele bedrag wordt vergoed. De kosten voor niet-spoedeisende zorg worden niet vergoed met een basisverzekering. Het eigen risico blijft in het buitenland gelijk. Bij zorg die onder de basisverzekering valt, ben je ook verplicht eerst je eigen risico te betalen. Een aanvullende zorg- of reisverzekering met medische dekking kan een uitkomst bieden. 

Het kan voordelig zijn om je aanvullend te verzekeren als je naar het buitenland gaat voor een stage of studie. Tussen de pakketten zit veel verschil, dus let daar goed op. Je kunt je met een aanvullende zorgverzekering dekken voor spoedeisende zorg, onverwachte niet-spoedeisende hulp, vaccinaties, geplande behandelingen, opsporing of vermissing. Als je een aanvullende verzekering afsluit is het ook handig om te letten op de voorwaarden. Zo worden risico’s die samengaan met gevaarlijke sporten niet vergoed. Ook bijkomende reiskosten worden meestal niet vergoed. Hiervoor heb je een reisverzekering nodig. 

Meer informatie

Meer informatie over wonen, werken en/of studeren in het buitenland en je zorgverzekering vind je op de website van het CAK.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • het CAK

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.