Voorwaarden voor afsluiten Nederlandse zorgverzekering

Ben je geboren in een EU-/EER- of verdragsland en krijg je inkomen vanuit Nederland? Dan kan je in aanmerking komen voor een Nederlandse zorgverzekering. Als je ook gaat werken in het land waar je geboren bent, heb je vaak geen recht meer op de Nederlandse zorgverzekering. Wil je weten of je recht hebt op een Nederlandse zorgverzekering? Dan kun je altijd contact opnemen met de Sociale Verzekerings Bank (SVB).

Dekking medische kosten buitenland

overzichtskaart dekkingen zorgverzekering

De basis zorgverzekering vergoedt medische kosten in het buitenland tot het tarief wat het in Nederland kost. In sommige landen is de zorg duurder. Om deze extra kosten vergoed te krijgen, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Je kiest dan een Europa of een werelddekking.

EU-landen

Belgie Ierland Polen
Bulgarije Italië Portugal (inclusief Madeira en de Azoren)
Cyprus (alleen het Griekse deel) Kroatië Roemenië
Denemarken Letland Slovenië
Estland Luxemburg Spanje (inclusief Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden)
Finland Malta Tsjechië
Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Mayotte, St. Martin, Réunion, St. Pierre en Miquelon) Nederland Verenigd Koningkrijk (inclusief Gibraltar)
Griekenland Oostenrijk Zweden
Hongarije

EER-landen

Liechtenstein IJsland
Noorwegen Zwitserland

Verdragslanden buiten de EU

Bosnië-Herzegovina Montenegro
Kaap-Verdië Servië
Macedonië Tunesië
Marokko Turkije

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid
  • CAK
  • SVB

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.