Waarom is de korting op een collectieve zorgverzekering gestopt?

De collectiviteitskorting op de basisverzekering is afgeschaft sinds 1 januari in 2023. Het idee achter een collectieve zorgverzekering is dat verzekeraars zorgafspraken maken met bepaalde groepen. Daarmee wordt bespaard op zorgkosten en hoeven verzekerden minder zorgpremie te betalen. Maar in de praktijk verhogen zorgverzekeraars eerst hun premie op de basisverzekering en wordt daar vervolgens korting op gegeven. Dit gaat het oorspronkelijke doel van collectief verzekeren voorbij. Om die reden is de korting op de collectieve basisverzekering vanaf 2023 afgeschaft.

In dit weblog vind je meer informatie over het afschaffen van de collectiviteitskorting.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die wordt afgesloten voor een bepaalde groep mensen. Bijvoorbeeld mensen die dezelfde werkgever hebben. Zo hebben meestal mensen die werken bij de politie, defensie, gemeente of rijksoverheid een collectieve verzekering. Binnen de kinderopvang en in de zorg is ook vaak een collectieve zorgverzekering beschikbaar. Ook mensen die lid zijn van dezelfde (sport)vereniging of een patiëntenverenigingen voor chronisch zieken sluiten zich meestal aan bij een collectief. Doordat de verzekering vanuit een groep wordt afgesloten, biedt de verzekeraar collectiviteitskorting aan voor de deelnemers. Denk aan een collectief via:

 • je werkgever;
 • je gemeente;
 • een vereniging waar je lid van bent, bijvoorbeeld een sportclub;
 • een onderwijsinstelling;
 • op leeftijd, biijvoorbeeld studenten of 65-plussers;
 • patiëntenverenigingen. 

De afgelopen jaren is de korting voor de collectieve basisverzekering gedaald van 10% naar 5%. Hierdoor is het verschil tussen een collectieve en individuele zorgverzekering al verkleind. 

Naast korting op de premie bieden verzekeraars soms ook extra zorgdiensten. Denk aan speciale trainingen, workshops of coaching. Vaak is het ook mogelijk om gezinsleden mee te verzekeren bij een collectief. De collectieve verzekering wordt vaak passend ingericht. Doe je fysiek zwaar werk en heb je een collectieve verzekering via werk? Dan krijg je mogelijk extra fysiotherapiebehandelingen aangeboden. De zorg wordt zo afgestemd op de behoefte van de sector.

Gemeentepolis

Een gemeentepolis is een collectieve verzekering vanuit je gemeente. De polis bestaat uit een basis- en aanvullende verzekering. Deze wordt aangeboden aan mensen met een laag inkomen en mensen met een beperking of chronische ziekte. Een gemeentepolis is voordeliger, omdat de gemeente meebetaalt aan je premie. Een ander voordeel is dat veel van deze polissen €0 eigen risico handhaven. Ondanks dat de collectiviteitskorting op de basisverzekering stopt, biedt een gemeentepolis nog steeds voordelen. Het blijft ook in dit geval belangrijk om in de gaten te houden of dit de beste optie voor jou is. Vergelijk de gemeentepolis altijd met de andere zorgverzekeringen.

Collectief verzekeren in 2023

De collectiviteitskorting op de basisverzekering vervalt, maar blijft wel gelden op aanvullende verzekeringen. Ben je collectief verzekerd? Kijk dan goed of jouw zorgpolis voor 2023 nog wel bij je past. Een aanvullende verzekering moet toegevoegde waarde hebben. Het is zonde om oververzekerd te zijn en onnodig teveel te betalen. Daarom is het belangrijk om ieder jaar je zorgverzekering te vergelijken. Zo voorkom je dat je teveel betaalt.

Zorgverzekering vergelijken

Is een collectieve zorgverzekering goedkoper?

Nee, lang niet altijd. Een collectieve zorgverzekering kan voordeliger zijn als je gebruik maakt van een (groot) aanvullend pakket. Als je alleen gebruik maakt van een basisverzekering, is een collectieve zorgverzekering vaak niet de voordeligste optie. Je krijgt namelijk hetzelfde pakket als andere werknemers en dat pakket sluit niet altijd aan bij jouw zorgbehoefte. Met een collectieve verzekering kun je dus onder- of oververzekerd zijn. Ben je onderverzekerd? Dan moet je extra betalen voor zorg die je wel nodig hebt, maar niet vergoed wordt. Onder de streep ben je dus meer geld kwijt dan alleen je premie. Ben je juist oververzekerd? Dan betaal je voor zorg die je niet nodig hebt en zouden je maandlasten lager kunnen zijn. Een individuele polis stem je af op jouw persoonlijke zorgwensen, waardoor de kosten passen bij de zorg die je nodig hebt.

Voordelen collectieve zorgverzekering

Een collectieve verzekering mag niet meer worden afgesproken op de basisverzekering. Wel mogen er nog afspraken gemaakt worden over kortingen op aanvullende verzekeringen. Dit kan een aantal voorbeelden bieden, zoals:

 • Ruimere vergoedingen
 • Aanvullende vergoedingen gericht op jouw (werk)situatie
 • Korting op je aanvullende premie

Goed om te weten: je bent niet verplicht om deel te nemen aan een collectieve verzekering.

Gevolgen afschaffen collectiviteitskorting bij grote verzekeraars

Heb je een collectieve zorgverzekering bij Zilveren Kruis, Menzis, VGZ of CZ? Door de afschaffing van de collectiviteitskorting, gaat de zorgpremie bij deze zorgverzekeraars nog harder omhoog in 2023.

Bekijk hieronder wat dat concreet betekent. Hierbij hebben we een vergelijking gemaakt tussen de zorgpremie in 2022 met 5% korting en de nieuwe zorgpremie in 2023 zonder deze korting. Wanneer het kortingspercentage bij jou lager is, zal het verschil ook minder groot zijn.


Zilveren Kruis

Basisverzekering Premie 2022 Premie 2022 met 5% collectieve korting Premie 2023 Premieverschil per maand Premieverschil per jaar
Basis Budget € 123,45 € 117,28 € 131,95 € 14,67 € 176,04
Basis Zeker € 131,45 € 124,88 € 138,95 € 14,07 € 168,84
Basis Exclusief € 143,95 € 136,75 € 152,75 € 16,00 € 192,00


Menzis

Basisverzekering Premie 2022 Premie 2022 met 5% collectieve korting Premie 2023 Premieverschil per maand Premieverschil per jaar
Basis € 133,25 € 126,59 € 141,25 € 14,66 € 175,92
Basis Vrij € 143,75 € 136,56 € 152,75 € 16,19 € 194,28


VGZ

Basisverzekering Premie 2022 Premie 2022 met 5% collectieve korting Premie 2023 Premieverschil per maand Premieverschil per jaar
Basis Keuze € 126,15 € 119,84 € 132,95 € 13,11 € 157,32
Ruime Keuze € 132,65 € 126,02 € 141,95 € 15,93 € 191,16
Eigen keuze € 142,40 € 135,28 € 153,65 € 18,37 € 220,44


CZ

Basisverzekering Premie 2022 Premie 2022 met 5% collectieve korting Premie 2023 Premieverschil per maand Premieverschil per jaar
Zorgbewust € 126,75 € 120,41 € 131,90 € 11,49 € 137,88
Zorg op maat € 134,50 € 127,78 € 138,25 € 10,47 € 125,64
Zorgkeuzepolis € 145,25 € 137,99 € 149 € 11,01 € 132,12

Wat is collectiviteitskorting?

De korting die je krijgt op je aanvullende zorgverzekering vanuit een collectief wordt de collectiviteitskorting genoemd. De collectiviteitskorting geldt vanaf 2023 alleen nog op aanvullende verzekeringen. Verzekeraars kunnen ervoor kiezen om deze korting aan te bieden op aanvullende pakketten of de tandartsverzekering.

Voor de basisverzekering is de collectiviteitskorting sinds 2023 afgeschaft. Dit hoeft niet nadelig te zijn. Vaak gold deze korting namelijk alleen op duurdere pakketten. Het is dus mogelijk dat er een goedkopere optie is die beter bij jou past.

Kortom: de collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwijnt, maar de kortingen op aanvullende pakketten niet.

Collectieve zorgverzekering andere baan

Maak jij gebruik van de collectieve verzekering via je werkgever? Dan moet je hier rekening mee houden als je van baan wisselt. Ga je uit dienst, dan wordt jouw collectieve polis vaak omgezet naar een individuele polis. De collectiviteitskorting vervalt dan voor jou, waardoor je mogelijk meer gaat betalen voor je zorgverzekering. In sommige gevallen mag je na deze omzetting overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Of dat voor jou ook mogelijk is, hangt af van jouw verzekeraar.

Biedt jouw nieuwe werkgever ook een collectieve verzekering aan waar je gebruik van wilt maken? Dat kan vaak direct, maar je moet je dan wel kunnen uitschrijven bij je oude zorgverzekering. Als jouw verzekeraar akkoord gaat met jouw overstap naar een nieuw collectief krijg je een uitschrijvingsbewijs. Hiermee kun jij je inschrijven bij je nieuwe verzekeraar. Let goed op dat je niet een periode onverzekerd bent. Je moet er wel rekening mee houden dat je alleen kunt overstappen naar het nieuwe collectief binnen 30 dagen na je eerste werkdag.

Ga je met pensioen? Of is er sprake van ontslag? Soms kun je dan gebruik blijven maken van het collectief van je werkgever. Na dat jaar verlies je wel de voordelen van het collectief en is het verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Zo zie je meteen of de zorgverzekeraar waar je op dat moment verzekerd bent wel het best bij jou past.

Collectieve zorgverzekering vergelijken

Kortom, door goed te vergelijken ben je meestal beter uit. Filter uit alle verzekeraars, pakketten en aanvullende verzekeringen de combinatie die het best aansluit op jouw zorgbehoefte voor 2023. En heb je vragen? De experts van Independer beantwoorden ze graag. We zijn zes dagen per week bereikbaar

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • ​Rijksoverheid
 • Nederlandse Zorgautoriteit
 • Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Mirjam Prins. Zij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij NU.nl, Radar en BNR

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png