'Collectieve zorgverzekering sigaar uit eigen doos'

Bij huidige collectieve zorgverzekeringen  verhogen de zorgverzekeraars hun premie om daar vervolgens een korting op te geven. Daardoor zijn veel mensen onderaan de streep alsnog duurder uit dan bij een gewone zorgverzekering zonder collectiviteitskorting. Om die reden wordt de korting op de basisverzekering vanaf 2023 afgeschaft. 

Collectieve zorgverzekering in 2023

In 2020 is de korting voor de collectieve zorgverzekering verlaagd. Voor de basisverzekering mogen verzekeraars nog maximaal 5% korting geven, terwijl dat voorgaande jaren soms wel 10% was. Ook in 2021 kreeg je maximaal 5% korting. In 2023 verdwijnt de korting volledig. Meer weten? We schreven een uitgebreid artikel:

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die wordt afgesloten voor een bepaalde groep mensen. Bijvoorbeeld mensen die hetzelfde werk of dezelfde leeftijd hebben. Of mensen die allemaal lid zijn van een vereniging of wonen in dezelfde gemeente.

Welke collectieve zorgverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten collectieve zorgverzekeringen. Denk aan een collectief via:
  • je werkgever
  • je gemeente
  • een vereniging waar je lid van bent, bijvoorbeeld een sportclub
  • een onderwijsinstelling

Is een collectieve zorgverzekering goedkoper dan een normale zorgverzekering?

Werkgevers kunnen voor jou korting op de premie van een zorgverzekering regelen omdat ze een groot aantal klanten aanbrengen bij de verzekeraar. Je kunt het vergelijken met groepskorting. Het kortingspercentage kan verschillen per werkgever. Volgens de Zorgverzekeringswet mogen verzekeraars maximaal 10% korting geven op de basisverzekering. Vanaf 2020 mag dit nog maar maximaal 5% zijn. Op aanvullende pakketten geldt de beperking van 10% niet. Bij aanvullende pakketten geldt vaak: hoe uitgebreider het pakket, hoe hoger het kortingspercentage. De collectieve korting kan oplopen tot meer dan 20%.

Wist je dat?

  • Bij sommige verzekeraars kun je als zzp-er ook collectiviteitskorting krijgen.
  • Wanneer je wilt overstappen naar een collectief dan moet dit binnen 30 dagen.
  • Meestal kunnen gezinsleden ook profiteren van je collectiviteitskorting, maar dit is helaas niet altijd het geval.

Is een collectieve zorgverzekering altijd de beste keuze?

Meestal ziet een collectieve zorgverzekering er heel aantrekkelijk uit. Je betaalt namelijk minder dan je direct bij de verzekeraar betaalt. Je moet wel oppassen dat je je niet te uitgebreid verzekert. Zo’n collectieve verzekering is niet op maat gemaakt. Je werkgever sluit voor jou en al je collega’s een contract met één of enkele zorgverzekeraar(s). Maar je collega’s en jij hebben natuurlijk niet dezelfde zorgwensen of behoefte. Bij een collectief ben je dus niet per definitie het beste uit. Dit omdat er vergoedingen in zitten die je niet nodig hebt, terwijl je er wel voor betaalt. Maak daarom ook altijd een vergelijking van 'normale' zorgverzekeringen.

Beter af zijn dan met een collectief? Vergelijk je zorgverzekering

Ondanks de collectiviteitskorting, zijn er meer en betere opties dan een collectief. En vaak ben je door goed te vergelijken al veel beter uit. Op die manier filter je uit alle verzekeraars, pakketten en aanvullende verzekeringen de combinatie die het best aansluit op jouw zorgbehoefte voor het komende jaar. Die behoefte kan jaarlijks verschillen, dus het is interessant om dat elk jaar opnieuw te checken. Maak dus voor het volgende jaar een vergelijking van zorgverzekeringen en zorg dat je goed zit. En heb je vragen? De experts van Independer beantwoorden ze graag. Zij zijn zes dagen per week bereikbaar