'Collectieve zorgverzekering sigaar uit eigen doos'

Bij huidige collectieve zorgverzekeringen verhogen de zorgverzekeraars hun premie om daar vervolgens een korting op te geven. Daardoor zijn veel mensen onderaan de streep alsnog duurder uit dan bij een gewone zorgverzekering zonder collectiviteitskorting. Om die reden is de korting op de collectieve basisverzekering vanaf 2023 afgeschaft. 

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die wordt afgesloten voor een bepaalde groep mensen. Bijvoorbeeld mensen die hetzelfde werk of dezelfde leeftijd hebben. Of mensen die allemaal lid zijn van een vereniging of wonen in dezelfde gemeente.

Welke collectieve zorgverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten collectieve zorgverzekeringen. Denk aan een collectief via:

  • je werkgever
  • je gemeente
  • een vereniging waar je lid van bent, bijvoorbeeld een sportclub
  • een onderwijsinstelling

Is een collectieve zorgverzekering goedkoper dan een normale zorgverzekering?

Nee, lang niet altijd. Vanaf 1 januari 2023 wordt de collectiviteitskorting op de basisverzekering helemaal afgeschaft. Op aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars wel korting blijven geven.

Is een collectieve zorgverzekering altijd de beste keuze?

Nee, zeker niet. Heb je alleen een basisverzekering nodig, dan ben je in de regel een stuk voordeliger uit als je voor een 'gewone' basisverzekering kiest in plaats van voor een 'collectieve'.

Wil je ook een aanvullende verzekering? Bekijk dan goed wat je nodig hebt. Want het nadeel van een collectieve aanvullende verzekering is dat deze niet op maat is.

Je werkgever sluit namelijk een contract met één of enkele zorgverzekeraar(s) af. Jij en je collega's krijgen dan de keuze uit een paar aanvullende standaardpakketten. Terwijl jullie natuurlijk niet precies dezelfde zorgwensen hebben. Grote kans dat je premie betaalt voor vergoedingen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Maak daarom ook altijd een vergelijking van 'normale' zorgverzekeringen.

Beter verzekerd, meer besparen? Vergelijk je zorgverzekering

Kortom, door goed te vergelijken ben je meestal beter uit. Filter uit alle verzekeraars, pakketten en aanvullende verzekeringen de combinatie die het best aansluit op jouw zorgbehoefte voor 2023. En heb je vragen? De experts van Independer beantwoorden ze graag. We zijn zes dagen per week bereikbaar