Coronatest bij klachten

'Iedereen met milde coronaklachten kan zich sinds 1 juni 2020 melden bij de GGD voor een test. Heb je ernstige klachten? Neem dan contact op met de huisarts. Je hoeft niet te betalen voor een test via de GGD of huisarts. Ook geen eigen risico. Ben je getest in een ziekenhuis, GGZ-instelling, of instelling voor eerstelijns verblijf? Dan krijg je de kosten gewoon vergoed, maar telt dit binnen de behandeling wel mee voor het eigen risico. Omdat de behandeling vaak duurder is dan het totale eigen risico merk je hier waarschijnlijk niks van.

Preventieve coronatest

Heb je geen klachten, maar wil of moet je wel een coronatest doen? Vanaf 1 december 2020 kan je je ook zonder klachten laten testen als je in contact bent geweest met iemand met corona. De kosten hoef je niet te betalen. 

Er zijn ook verschillende commerciële bedrijven die preventieve testen aanbieden. Maar die zijn niet gratis en vallen niet onder je zorgverzekering. De kosten moet je dus zelf betalen.

Coronatest buiten de GGD om

Voor een test buiten de GGD om is er geen dekking vanuit de basisverzekering. De testen die worden uitgevoerd door de GGD worden namelijk gezien als regulier. Ze worden gebruikt om verspreiding van het virus tegen te gaan en in kaart te brengen. Coronatesten die door andere partijen worden aangeboden, betaal je zelf. 

Coronavirus en je zorgverzekering

Het coronavirus zorgt voor veel vragen. Zoals: wanneer worden welke zorgkosten vergoed? Wij helpen je graag! Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen over het coronavirus en je zorgverzekering. 

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen

Coronatest voor reis naar buitenland

Ga je op reis naar het buitenland? Bekijk dan eerst het reisadvies van de overheid. De GGD of huisarts geeft geen COVID-19-vrij-verklaring af voor reizen naar het buitenland. Je kan wel terecht bij een commerciële partij. De kosten moet je dan zelf betalen. 

Coronatest in het buitenland

Krijg je in het buitenland klachten die kunnen wijzen op corona? Volg dan de lokale adviezen. 

Met een positieve testuitslag (wat betekent dat je corona hebt) mag je niet naar Nederland reizen. Pas als je 24 uur klachtenvrij bent, mag je weer naar Nederland komen. 

Coronatest na bezoek buitenland

In augustus en september 2020 kreeg je vanaf half een coronatest op Schiphol aangeboden. Dit is nu niet meer mogelijk. Krijg je klachten na terugkeer in Nederland? Maak dan een afspraak bij de GGD om je te laten testen. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Coronatest.nl
  • GGD
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.