Wat is Alzheimer?

Alzheimer is een vorm van dementie. Mensen met alzheimer krijgen problemen aan hun geheugen. Het begint met het vergeten van kleine dingen en details. In een later stadium ontwikkelt het zich in stoornissen aan je korte- en langetermijngeheugen. Dagelijkse dingen doen, zijn dan niet meer vanzelfsprekend. Je krijgt onder andere moeite met lopen, slikken, eten en het herkennen van personen. Er is geen genezende behandeling voor alzheimer, maar er zijn wel medicijnen die de ontwikkeling van alzheimer kan vertragen.

Bron: Alzheimer Nederland

Bron: Alzheimer Nederland

Van welke zorg kan ik gebruikmaken bij Alzheimer?

Wet maatschappelijke ondersteuning en Zorgverzekeringswet

Bij Alzheimer krijg je zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hierdoor heb je recht op bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp. Als je gebruik maakt van de Wmo betaal je een eigen bijdrage van 17,50 euro per vier weken. Voor zorg uit de Zorgverzekeringswet betaal je eerst je eigen risico. Dit is 385 euro. Als je een vrijwillig eigen risico hebt, krijg je pas een vergoeding als je eerst dat hele bedrag betaalt.

Wet langdurige zorg

Langdurige en intensieve zorg wordt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gefinancierd. Via Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kun je de Wet langdurige zorg aanvragen. Op het moment dat je partner overgeplaatst wordt naar een verpleeghuis kun je dit doen. Voor de Wlz betaal je een eigen bijdrage die afgestemd is op je inkomen, vermogen, gezinssamenstelling en leeftijd. Je kunt je eigen bijdrage zelf bereken op de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage is. Je betaalt de eerste vier maanden een lage bijdrage van 168 euro tot maximaal 881,60 euro. Daarna betaal je een hoge eigen bijdrage die kan oplopen tot 2419,40 euro. Als je partner nog thuis woont, betaal je na vier maanden nog steeds de lage eigen bijdrage. Om in een verpleeghuis of zorginstelling te verblijven, heb je een indicatie nodig dat er 24 uur zorg nodig is. Zo’n indicatie kun je aanvragen bij het CAK.

Casemanager

Als je partner of iemand anders in je omgeving alzheimer heeft, kun je een casemanager aanvragen. Hier heb je recht op vanuit de basisverzekering. Een casemanager begeleidt mensen met alzheimer. Dit wordt ook wel een dementieverpleegkundige, dementieconsulent of trajectbegeleider genoemd. Deze zorg valt onder de wijkverpleging en krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. 

Thuis wonen met Alzheimer

Met alzheimer kun je in het begin vaak nog thuis wonen. Het is wel belangrijk dat er bepaalde aanpassingen aan je woning worden gedaan. Denk hierbij aan de veiligheid, comfort en gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast is het mogelijk om zorg en huishoudelijke hulp aan huis te krijgen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid
  • CAK
  • CIZ

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.