Wat is een angststoornis?

Je hebt een angststoornis als de angst zorgt voor een beperking in je dagelijks leven. Er zijn ook fysieke klachten die deel uitmaken van een angststoornis, zoals hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid of tintelingen in armen en vingers. Hierdoor kun je juist alleen maar angstiger worden met als gevolg dat je last krijgt van paniekaanvallen. Angststoornissen zijn er in verschillende vormen, zoals: paniekstoornissen, fobieën en obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Je kunt angststoornissen krijgen door erfelijke aanleg, trauma’s op jonge leeftijd of overmatige stress.

Welke zorg heb ik nodig bij een angststoornis?

Bij angststoornissen kun je behandeld worden door middel van gedragstherapie, medicatie of een combinatie daarvan. Een veelgebruikt medicijn is antidepressiva en een veel toegepaste vorm van psychotherapie is cognitieve gedragstherapie. Met deze therapie pakken ze je angststoornis aan bij de bron en worden denkpatronen in kaart gebracht.

Vergoeding vanuit je zorgverzekering

De meeste behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering als je een doorverwijzing hebt van je huisarts. Zo wordt ook cognitieve therapie volledig vergoed. Wel is het van belang dat je zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener. Als dat niet zo is, dan krijg je vaak een deel vergoed. Het eigen risico is hier wel van toepassing. 

Daarnaast is het belangrijk dat de therapeut aangesloten zit bij een beroepsvereniging, zoals: 

  • NAP (Nederlandse Associatie voor Psychotherapie)
  • NVAGT (Nederlands Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie en Gestalttheorie).
  • VIT (Vereniging van Integraal Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)​

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland
  • NAP (Nederlandse Associatie voor Psychotherapie)
  • NVAGT (Nederlands Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie en Gestalttheorie).
  • VIT (Vereniging van Integraal Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.