In het kort

De term zegt het al: bij een beenlengteverschil is je ene been langer dan het andere. Dit kan ervoor zorgen dat je een andere houding aanneemt. Door die houding ontstaan er klachten aan allerlei gewrichten: schouders, heupen, rug, knieën of voeten. Een beenlengteverschil kan een aangeboren afwijking zijn. Het kan ook ontstaan na een botbreuk of een kunstgewricht. Een beenlengteverschil gaat niet vanzelf over. Wel kun je terecht bij de podotherapeut en fysiotherapeut.

Wat is een beenlengteverschil?

Bij een beenlengteverschil ontstaat er een verstoring in je houding en je balans. Je neemt een andere, meestal scheve, houding aan. Dit kan ervoor zorgen dat je op de lange termijn allerlei klachten gaat ervaren. Je houding veranderen is namelijk van invloed op allerlei gewrichten: je voeten, knieën, heupen, rug en schouders. Het verschil in lengte kan in je boven- of onderbeen zitten of in allebei de delen van je been. Zijn beide onderbenen even lang, maar je dijbeen niet? Dan zitten je knieën nog naast elkaar, maar staan je bekken een beetje scheef en kromt je rug mee. Als je ene onderbeen korter is dan het andere onderbeen, dan zitten ook je knieën niet meer op gelijke hoogte. Ruim negentig procent van de mensen heeft een verschil in beenlengte van ongeveer 0,6 centimeter. Er wordt daarom meestal pas gesproken van een beenlengteverschil als het verschil tussen de 1,0 en de 1,5 centimeter is. Niet iedereen met een beenlengteverschil heeft klachten.

Hoe ontstaat een beenlengteverschil?

Er zijn verschillende oorzaken voor een beenlengteverschil aan te wijzen.

​Aangeboren afwijking 

Soms is het beenlengteverschil kort na de geboorte ontstaan. Dit is aangeboren. De botten van je baby kunnen dan in lengte en vorm verschillen. Bij sommige baby's zit de heup niet goed of helemaal niet in de kom. Dit is geen 'echt' beenlengteverschil. 

​Botbreuken

Bij een botbreuk of ontstekingen aan je gewrichten kan er een beenlengteverschil ontstaan. Bijvoorbeeld na een ongeval in het verkeer, een val van een paard of een val van een trap. Heb je als kind ooit iets gebroken? Dan is de kans groot dat daardoor een beenlengteverschil is ontstaan. Wanneer je nog in de groei bent, neemt de bloeddoorstroming op de plek van de ontsteking of breuk toe. Hierdoor groeien de groeischijven op die plek sneller. Een beenlengteverschil ontstaat op latere leeftijd vooral door een incorrecte heup- of knievervanging.

​Groeistoornis 

Bij een groeistoornis ontwikkelt het ene been zich minder goed dan het andere been. Het groeien van de benen wordt geregeld door groeischijven. Deze schijven vind je aan het eind van elk bot, waaruit kraakbeenweefsel groeit. Dit kraakbeenweefsel groeit naar het middenstuk van het been. Daar wordt het langzaam maar zeker omgezet naar bot. Bij een groeistoornis neemt in het ene been de groei van het kraakbeenweefsel sneller toe dan in het andere been. Zo ontstaat er een beenlengteverschil.

​O-benen

Bij een ongelijke vorm van de benen of o-benen kan er ook een lengteverschil ontstaan. Dit is een afwijking waarbij de benen naar buiten gedraaid zijn. Door de O-vorm kan het ene been korter zijn dan het andere.

Welke gevolgen heeft een beenlengteverschil?

Stel dat je linkerbeen korter is dan je rechterbeen. Je linkerknie komt dan iets lager te staan dan je rechterknie. Ook je heupen en bekken zakken aan je linkerkant mee naar beneden. Dit wordt bekkenscheefstand genoemd. Je schouder aan de linkerkant zakt niet mee, maar trek je onbewust op. Op deze manier ontstaat er scoliose: een kromming in de wervelkolom. Meestal heeft de kromming de vorm van een C of een S. Mensen met scoliose ervaren vaak rugpijn (in de onderrug), pijn in de schouders en nek- en hoofdpijn. Daarnaast hebben mensen met scoliose vaak voetklachten. Als je dit niet op tijd aanpakt, slijten je heupen of je knieën. Heupslijtage of knieslijtage noem je artrose.

Wanneer contact opnemen met huisarts?

Een beenlengteverschil zorgt niet altijd voor pijnlijke klachten. Als het verschil in lengte tussen de benen erg klein is, zal je houding en balans niet erg verstoord zijn. Bij een verschil kleiner dan 1,0 centimeter merk je er meestal niets van. Heb je langdurige rugklachten, pijn in je heupen of pijnlijke knieën en voeten? Dan is het verstandig om de huisarts te bellen. Hoe langer je namelijk met deze klachten blijft rondlopen, hoe erger ze worden. De huisarts zal je doorverwijzen naar de podotherapeut. Voor een bezoek aan de podotherapeut heb je in principe geen verwijzing van de huisarts nodig. 

Diagnose beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan worden geconstateerd met beeldvorming in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld door een röntgenfoto, een CT-scan of MRI te laten maken. Zowel de benen als de bekken moeten in beeld zijn. Omdat deze scans erg duur zijn, wordt er vaak gebruikgemaakt van de plankjesmethode. Bij deze methode plaatst de podotherapeut een plankje van verschillende diktes onder de voet van het kortere been. Deze plankjes variëren in dikte, van 0,5 centimeter tot 2 centimeter. Vervolgens wordt er aan de voorkant gekeken of de bekken recht staan. De plankjesmethode is minder nauwkeurig dan een scan. Wel kan de arts met deze methode voldoende nauwkeurig een beenlengteverschil in kaart brengen.

Behandeling beenlengteverschil

Je gaat bij het vermoeden van een beenlengteverschil eerst naar de podotherapeut. Wordt er een beenlengteverschil en dus bekkenscheefstand geconstateerd? Dan zal de podotherapeut je adviseren in wat je nodig hebt.

​Oefentherapie 

Bij een beenlengteverschil kan oefentherapie een uitkomst zijn. Bij de oefentherapeut leer je hoe je je op de juiste manier kunt bewegen. Ook wordt er gekeken naar je houding en welke klachten je ervaart tijdens dagelijkse handelingen. Zo kun je je klachten op een structurele manier aanpakken. Oefentherapie staat niet op de chronische lijst. Vanuit de basisverzekering krijg je dus maar negen behandelingen vergoed voor oefentherapie. Hiervoor betaal je geen eigen risico. Heb je meer behandelingen nodig? Dan kun je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie afsluiten. Controleer altijd of de praktijk waar je terecht kunt ook is aangesloten bij jouw zorgverzekeraar. Is dit niet het geval? Dan kan de vergoeding lager uitvallen.

​Dorn-methode 

Dit is een wervel- en gewrichtsbehandeling die je kunt toepassen als je klachten ervaart die te maken hebben met je wervelkolom. Met deze methode corrigeer je het beenlengteverschil. Je kunt de Dorn-methode vergoed krijgen door voor een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen te kiezen. Let er wel op dat de natuurgenezer waar je naartoe wilt is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Dit kan bijvoorbeeld het VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze) zijn. 

​Orthopedische schoenen en schoencorrecties

Er zijn orthopedische schoenmakers die jouw bekkenscheefstand kunnen corrigeren. Dit doen ze door je schoenen aan te passen, zodat je weer pijnloos kunt bewegen. Denk aan hakverhogingen, hakverlagingen, schoenen oprekken, aanpassing van drukpunten in de schoen en standcorrecties. Als dit niet helpt, kan de schoenmaker ook speciale orthopedische schoenen voor je maken. 

​Steunzolen

Daarnaast kunnen aangepaste zooltjes of steunzolen helpen. Steunzolen worden niet vergoed door je basisverzekering. Wel kun je je aanvullend verzekeren. Je krijgt dan een vergoeding tot een bepaald maximum per jaar voor het aanmeten, aanschaffen en het eventueel laten repareren van je steunzolen. De kosten van steunzolen liggen rond de 200 tot 300 euro. Let er wel op dat de steunzolen zijn voorgeschreven door een arts en dat er eerst een blauwdruk wordt gemaakt van de voet.

​Operatie 

Er zijn ook chirurgische ingrepen mogelijk. Bijvoorbeeld een groeistop, je been verkorten of je been verlengen. Een groeistop kan alleen gedaan worden als je nog in de groei bent. Het korte been kan de groei dan nog inhalen. Een been verkorten wordt gedaan door een stukje bot weg te halen. Je been verlengen of bot laten groeien wordt gedaan door een botbreuk te creëren en hier langzaam aan te trekken. Zo kan het bot groeien, zonder dat het aan elkaar groeit. Heb je als gevolg van een beenlengteverschil last van scoliose? Dan kan een ingrijpende operatie nodig zijn. Met schroeven en staven wordt de wervelkolom gecorrigeerd. Van veel van deze ingrepen moet je flink herstellen. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Thuisarts.nl
  • Erasmus MC

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.