Wat is een burn-out?

Voel je je emotioneel uitgeput? En heb je geen energie of motivatie om je taken uit te voeren? Dan kan je zijn dat je overspannen bent geraakt. Dit is een gevolg van overmatige stressen overbelasting. Houden deze klachten langer dan een half jaar aan? Dan spreek je van een burn-out. Een burn-out wordt vastgesteld door een huisarts, bedrijfsarts of psycholoog.

Klachten van een burn-out

Bij een burn-out heb je minimaal een half jaar last van onderstaande drie dingen (bron: Thuisarts).

1. Je hebt 3 of meer spanningsklachten zoals:

 • ​vooral lichamelijke moeheid;
 • een uitgeput gevoel en geestelijke moeheid;
 • moeite om je aandacht erbij te houden (concentreren) en/of dingen te onthouden (geheugen);
 • onrustig slapen;
 • prikkelbaar zijn (snel boos of geïrriteerd);
 • niet tegen drukte of lawaai kunnen;
 • gemakkelijk huilen;
 • piekeren;
 • een opgejaagd gevoel.

2. Je heeft het gevoel dat je de vele problemen in je leven niet meer aankunt. Je voelt je machteloos, alsof je geen grip meer hebt op je situatie. Alsof je de controle over je leven verliest.

3. Het lukt je niet meer om je gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Bijvoorbeeld op je werk, thuis, in je contacten of in het verkeer.

Behandeling bij een burn-out

Denk je dat je mogelijk een burn-out hebt? Dan kun je het beste eerst naar je huisarts gaan. Meestal begeleidt een praktijkondersteuner (poh-ggz) of de huisarts je bij het herstellen van een burn-out. Maar soms is het nodig om je door te verwijzen naar een psycholoog. Behandeling van een burn-out door een psycholoog wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hieronder lees je hoe dit zit.

Vergoeding zorgverzekering bij burn-out ingewikkeld

Om te bepalen of je psychische zorg vergoed krijgt, kijken zorgverzekeraars of je een classificatie hebt gekregen volgens de DSM-5. Dit is het handboek voor psychische stoornissen. Een burn-out wordt in dit handboek omschreven als een aanpassingsstoornis. De behandeling van een aanpassingsstoornis krijg je niet vanuit de basisverzekering vergoed. 

Behandelingen van psychische aandoeningen die wel in de DSM-5 zijn opgenomen, krijg je wél vergoed vanuit je basisverzekering. Je betaalt dan alleen je eigen risico. Je huisarts verwijst je om die reden vaak door naar de GGZ met een verwijzing op basis van een klacht die wel een DSM-classificatie heeft. Je krijgt dan behandelingen voor cognitieve gedragstherapie. 

Let op de contractering

Heeft je huisarts je doorverwezen naar een psycholoog met een bepaalde DSM-classificatie? Dan wordt de behandeling van de psycholoog grotendeels vanuit je basisverzekering vergoed. Maar let wel op: kies een psycholoog waarmee je verzekeraar een contract heeft gesloten. Is dat niet het geval? Dan kan het zijn dat de kosten volledig of voor een groot deel zelf moet betalen. Wil je weten bij welke GGZ-instelling jij terecht kunt? Maak dan gebruik van onze contracteringsmodule

Vergoeding vanuit aanvullende verzekering

Vanuit de aanvullende verzekering worden bepaalde behandelingen bij een burn-out wel vergoed. Denk bijvoorbeeld aan psychotherapie en mindfulness

Vergoeding medicijnen

Het kan zijn dat je als onderdeel van de behandeling ook medicijnen krijgt voorgeschreven. Dit zijn vaak slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen. Deze vallen wel binnen je basisverzekering, maar je betaalt wel je eigen risico of een eigen bijdrage. Bekijk het overzicht vergoeding medicijnen hoe dit bij jouw zorgverzekeraar is geregeld.

Vergoeding vanuit je werkgever

Ben je onder behandeling bij de bedrijfsarts? Dan kan de bedrijfsarts je ook doorverwijzen naar een psycholoog. Het kan zijn dat je werkgever dan (een deel) van de kosten van de behandeling voor je betaalt. Hoe dit is geregeld verschilt per organisatie. Bespreek de mogelijkheden met je bedrijfsarts en werkgever.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • ​​Thuisarts
 • GGZ Groep

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.