Wat is dementie?

Dementie is een chronische hersenaandoening waarbij het geestelijk functioneren geleidelijk achteruit gaat. Dementie begint met het vergeetachtig worden. Zo vergeten mensen met dementie in het begin kleine dingen en details. Maar dat ontwikkelt zich verder tot stoornissen in het korte- en langetermijngeheugen. Daarnaast verlies je met dementie meestal cruciale vaardigheden, zoals lopen, wassen, eten, slikken en het herkennen van personen. Er is geen genezende behandeling, maar wel medicijnen die de ontwikkeling van dementie vertragen.

Vormen van dementie

Dementie kent veel verschillende vormen, waarvan Alzheimer de meest bekende is. Tweederde van de mensen met dementie heeft ook Alzheimer. Andere bekende vormen van dementie zijn: 

  • Vasculaire dementie
  • Lewy Body dementie
  • Frontotemporale dementie
  • Parkinson dementie


Van welke zorg kan ik gebruikmaken bij dementie?

Wmo en zorgverzekering

Zorg voor dementerende mensen is essentieel. In het begin is hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Zorgverzekeringswet (Zvw) voldoende. Hier valt bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp onder. Voor de Wmo betaal je een eigen bijdrage van 19 euro per vier weken. Ben jij of je partner nog geen 66 jaar en 4 maanden? Dan hoef je in 2020 geen eigen bijdrage te betalen voor de Wmo. Zorg uit de Zorgverzekeringswet valt onder het eigen risico. Je betaalt eerst je standaard eigen risico van 385 euro. Als je een vrijwillig eigen risico hebt, betaal je eerst dat hele bedrag, voordat je een vergoeding krijgt. 

Wet langdurige zorg

Op den duur is er langdurige en intensieve zorg nodig. Deze zorg wordt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gefinancierd. Je kunt via Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) de Wet langdurige zorg aanvragen. Dit doe je bijvoorbeeld op het moment dat degene die lijdt aan dementie overgeplaatst moet worden naar een verpleeghuis. 

Voor de Wlz betaal je een eigen bijdrage die afhangt van je inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling. Op de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) kun je de eigen bijdrage zelf bereken. De kosten voor een verpleeghuis worden gedeeltelijk vergoed. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger de eigen bijdrage. De eerste vier maanden betaal je een lage bijdrage van minimaal 168 euro tot maximaal 881,60 euro. De meeste mensen in een verpleeghuis betalen na vier maanden de hoge bijdrage. Dit kan oplopen tot 2419,40 euro. Als je een partner hebt die nog thuis woont, blijf je na vier maanden ook de lage eigen bijdrage betalen. Om te verblijven in een zorginstelling, zoals een gezinsvervangend tehuis of een verpleeghuis, heb je een indicatie nodig dat er 24 uur zorg nodig is. Deze indicatie kun je ook aanvragen bij het CAK.

Casemanager

Vanuit de basisverzekering heb je recht op casemanager. Een casemanager is een persoonlijke begeleider voor mensen met dementie. Een casemanager wordt ook wel een dementieverpleegkundige, dementieconsulent of trajectbegeleider genoemd. Deze zorg valt onder de wijkverpleging en wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Thuis wonen met dementie

Je kunt bij dementie ook nog lang thuis wonen. Er zijn dan wel aanpassingen aan het huis nodig om de woning veiliger, comfortabeler en gebruiksvriendelijk te maken. Daarnaast is het mogelijk om intensieve zorg en huishoudelijke hulp aan huis te krijgen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​het Centraal Administratie Kantoor (CAK)
  • Zorgweb

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.